Zašto se Joel Embiid pridružio Tomu Bradyju i Stephu Curryju i potpisao za Under Armour

Under Armouru je trebala pobjeda. Dijete Procesa im je upravo to i osigurao.

Joel Embiid, košarkaš kamerunskog podrijetla i centar Philadelphia 76ersa, potpisuje ugovor za proizvođača sportske opreme – Under Armour.

Prema dostupnim podacima, Embiid i Under Armour su dogovorili ugovor na pet godina koji bi Embiidu trebao osigurati status najbogatijeg NBA centra.

Postoji stereotip da veliki dečki ne uspijevaju prodavati tenisice. Ali, ja nisam centar, ja sam bek igrač. Mogu napraviti što god želim, samo recite – dodati, igrati s leđima okrenutima košu, šutirati, prenositi loptu na protivničku polovicu, igrati playa – tako da sam uzbuđen što ću dobiti priliku srušiti taj stereotip“, izjavio je Embiid.

24-godišnjak je do sada bio pod Adidasom koji nije mečirao ponudu Under Armoura. Embiid ulazi u svoju petu NBA sezonu nakon što je prošle godine zablistao s prosjekom od 23 poena i 11 skokova po utakmici i 76erse predvodio do čak 52 pobjede.

Suigrač našeg Darija Šarića ne krije kako želi imati vlastitu liniju tenisica, ali u prvoj fazi su i on i Under Armour stavili naglasak na ulaganje u humanitarne akcije, košarkaške kampove i klinike. Embiid se odlučio posvetiti košarci upravo nakon jednog takvog kampa koji je organizirao Luc Mbah a Moute kada je Embiidu bilo 16 godina.

Danas je Embiid u uskom krugu najtalentiranijih mladih NBA igrača od kojih i liga i njihove momčadi imaju visoka očekivanja. Embiid je velemajstor društvenih mreža gdje njegov smisao za humor i oštri komentari nailaze na odlične reakcije publike. Na Twitteru ga prati 1.54 milijuna korisnika, a na Instagramu gotovo 3 milijuna.

“Joel je mlad i provokativan. Buntovan je i karizmatičnog duga. U određenoj je mjeri poput Alija kada vidimo njegov bravado i samopouzdanje”, izjavio je Kris Stone, direktor sportskog marketinga za Under Armour.

Za Stonea i Armour je ovo veliki uspjeh u vremenu kada im padaju i vrijednost dionice i prodaja, a Puma i Adidas bilježe fantastične rezultate. Krajem kolovoza je lanac trgovine Dick’s Sporting Goods optužio Under Armour i njihove distribucijske kanale zbog oštrog pada njihove prodaje i dionica što je dodatno utjecalo na pad dionica samog Under Armoura. Po prvi puta nakon izlistavanja na burzu, Under Armour je objavio dva kvartalna izvješća s minusom na bilanci.


Čitaj na Zadnjem Polju

Kako je Puma dominirala na NBA draftu i potpisala najveće mlade talente


U 2017. je za Under Armour potpisao mladi košarkaš Mavericksa Dennis Smith Jr., još jedan igrač koji je napustio Adidas kako bi se pridružio Under Armouru. Najzvučnija imena pod Under Armouru su svakako Stephen Curry i NFL dodavač Tom Brady.

Curry je 2017. završio na četvrtom mjestu među najprodavanijih tenisicama s imenom NBA igrača.

Osnivač i izvršni direktor Kevin Plank, kojeg su neki investitori krajem 2017. pozivali na ostavku i koji je još u svibnju morao umirivati ulagače, osobno je sudjelovao u pitchu koji su pripremili Embiidu i s njim razgovarao jedan-na-jedan kao bi učinio sve što je u njegovoj mogućnosti da osigura sponzorski ugovor za ovu košarkašku zvijezdu.

“Većina mog života je posvećena Under Armouru i on je u fokusu svega što radim”, govorio je Plank pravdajući neka privatna ulaganja koja su došla u interes javnosti i dodao: “Volim ovu kompaniju i ovaj brend”.

Ali osim snažnih riječi, Planku je očajnu trebalo i snažno ime.

Dobio je to u Embiidu koji je omiljen u Philadelphiji, ali ima i snažnu podršku mlade publike na društvenim mrežama kojoj se Under Armour obraća. Embiid ima i zaštićen izraz “proces” i za očekivati je da će Under Armour oko tog pojma graditi imidž i proizvode vezane uz Embiida.

Treći izbor na draftu 2014. je očito veliki naglasak stavio na vlastitu liniju tenisica za koju je procijenio da će mu UA najbolje osigurati. Osim toga, Adidas, Nike i Puma vjerojatno nisu bili spremni na NBA centra potrošiti sredstva koja je bio spreman Under Armour u potrazi za snažnim brendom u svom portfoliju.

Embiid ima snažan identitet i jednako snažnu povezanost sa svojim navijačima koji su zavoljeli njegov stil igre i komunikacije. Kao takav, svakako će otvoriti nove komercijalne prilike za Under Armour. Under Armour će mu dozvoliti poprilično raširene ruke kada je u pitanju njegova kontroverzna komunikacija preko društvenih mreža, a Embiid zauzvrat treba dokazati i da veliki dečki mogu kvalitetno prodavati tenisice?


Više o Philadelphia 76ersima

Pogledajte gostovanje Darija Šarića na kultnom podcastu Sixersa. Dobio ovacije i najavio NBA finale