Vatromet poena. NFL ruši sve moguće napadačke rekorde

NFL zadovoljno trlja ruke dok dodavači i hvatači bildaju rekorde.

Promjene u pravilima, tehnički dotjeraniji dodavači i efikasniji napadački sustavi rezultirali su žestokim početkom NFL sezone kada su u pitanju napadačke brojke.

Iako već tradicionalno napadi puno bolje ulaze u sezonu od obrana kojima je potrebno određeno vrijeme za uigravanje, činjenica je i da ni u listopadu napadački učinak ne pada. 2018. je sezona s najviše ukupnih polaganja kroz prvih pet tjedana.

NAJVIŠE POLAGANJA KROZ PRVIH 5 TJEDANA
SEZONA TOUCHDOWNS
2018. 424
2015. 404
2011. 396
2014. 395

Ni jedna momčad nije bez barem jedne pobjede, a ovo je i prva sezona u kojoj je kroz prvih pet tjedana u svakom barem jedna utakmica otišla u produžetak. Neizvjesnost dvoboja i rezultatski interesantne završnice iznimno su bitne za gledanost koja pokazuje solidan oporavak u odnosu na turbulentne 2016. i 2017.

Osim čak 424 polaganja, NFL je zabilježio i najveći broj ukupno zabijenih poena. Njih čak 3.739, gotovo 200 više nego u isto vrijeme prošle sezone.

NAJVIŠE POENA KROZ PRVIH 5 TJEDANA
SEZONA POENI
2018 3.739
2013 3.566
2011 3.566
2015 3.562

Osim toga, 275 TD dodavanja najviše je u povijesti lige u ovom razdoblju što dokazuje kako je napad dodavanjem ponovno doživio izniman uzlet. Kansas City Chiefsi s Patrickom Mahomesom II imaju 14 TD dodavanja, a LA Chargersi su s dodavačem Philipom Riversom na drugom mjestu s 13.

Philip Rivers (4.52) je najbolje ocjenjeni dodavač prema ocjenama Zadnjeg Polja gdje svaki tjedan pratimo i ocjenjujemo formu dodavača.

Razlika od svega 9.96 poena po utakmici ukazuje na neizvjesne dvoboje i ukoliko se zadrži kao takva, ova razlika bit će najniža još od 1932. Utakmice se, dakle, igraju na puno poena i svejedno ostaju neizvjesne do kraja što je idealan scenarij za ligu.

Osobito kvalitetno igraju NFL dodavači. Neki mediji će reći da nikada nije bilo lakše igrati najtežu poziciju u sportu, a učinkovitost i yardi koje gomilaju ukazuju da NFL ima popriličan broj talentiranih mladih quarterbackova uz već povijesno dobru grupicu veterana. Passer rating je na iznimno visokih 93.4 kao prosjek lige. Nekada je takav rating bio rezerviran samo za ponajbolje dodavače.

Drew Bress najprecizniji

Drew Brees predvodi ligu s gotovo nezamislivim prosjekom od 122.3. Brees je prošlog vikenda srušio rekord Peytona Manninga i postao QB s najviše osvojenih yardi u povijesti lige s ukupno 72,103 yardi u karijeri.

Čak deset NFL igrača ima passer rating iznad 100. Za usporedbu, Aaron Rodgers ima najveći prosjek u karijeri, a njegov je tek 103.7 i jedini je s prosjekom iznad 100.

Ove godine ipak vrijede drukčija pravila pa dodavači vladaju ligom i iznimno su učinkoviti. Od deset QB-eva s najvećim ratingom, njih čak sedmorica imaju 30 ili manje godina.


Prati na Zadnjem Polju

Ocjene NFL dodavača iz tjedna u tjedan


Učinkovitost (postotak točnih dodavanja) je na iznimno visokih 65% kao ligaški prosjek. Dodavači u prosjeku osvajaju 7.5 yardi po pokušaju što je prije bila efikasnost rezervirana za tek one najbolje.

Drew Brees je ponovno na vrhu lige kao najprecizniji QB s prosjekom od 77.9% točnih dodavanja, a Jared Goff u prosjeku osvaja 10,40 yardi po dodavanju što ukazuje na to da je svako njegovo upotpunjeno dodavanje dovoljno za novi prvi pokušaj.

Dakako, ova eksplozija napadačke učinkovitosti ima i drugu stranu medalje, a ta je da obrane i kvaliteta obrane ima sve manji utjecaj na ishod utakmice te da im je zbog promjene pravila otežana mogućnost obaranja, rušenja i obrane protiv dodavanja.