Nastavlja se podizanje paywalla. Izdavač NY magazina i portala Vulture najavio naplatu digitalnog sadržaja

Plati-pa-čitaj model nastavlja jačati u svijetu digitalnog izdavaštva.

Nakon što je cijeli niz publikacija poput magazina Wired, digitalnog izdanja Washington Posta, The New York Timesa, The New Yorkera, Bloomberga i brojnih drugih uveo tzv. paywall na taj potez su se odlučili i u kompaniji New York Media koja je izdavač tiskanog magazina New York Magazine i njegovog online izdanja nymag.com koji je do sada bio besplatan. New York Media je izdavač i popularne stranice Vulture kao i specijaliziranih portala poput The Cuta, Grub Streeta, Inteligencera, Strategist itd.

“Želimo omogućiti istraživanje i otkrivanje naših stranica, ali istovremeno i dati na vrijednosti novinarstvu kojim se bavimo”, stoji u objavi izvršne direktorice Pam Wasserstein“Cilj nam je odvojiti usputne čitatelje od naših obožavatelja i stvoriti jaču povezanost s tim čitateljima koji strastveno prate ono što mi radimo.”

Stranice poput nymag.com i vulture.com će svoje najvjernije čitatelje tako nagraditi uvođenjem naplate u visini mjesečne naknade od pet dolara nakon manjeg broja pročitanih članaka.

Promjena je najavljena za zadnji tjedan studenog, a istovremeno s njom će se lansirati i redizajnirana stranica New York Magazina.

Wasserstein je ovu promjenu nazvala prirodnom evolucijom poslovanja, a izdavač se nada ovim putem privući nove čitatelje i ojačati svoj novinarski integritet.

Na Zadnjem Polju smo u veljači 2018. pisali o snažnom rastu trenda naplate digitalnog sadržaja od strane izdavača koji svoje planirane budžete i zaradu ne mogu ostvariti putem oglašivača.


Saznaj više o uvođenju paywalla

Je li pretplata ipak budućnost digitalnog izdavaštva?


Revizorska kuća PwC u svom izvještaju procjenjuje nastavak pada zarade od oglašivača, iako bi zbog interesa u novinarstvo na novim tržištima u razvoju – naklada mogla zabilježiti lagani rast do 2020. Izdavači će zbog slabije zarade od oglašivača koji novce usmjeruju prema Googleu i Facebooku, biti primorani pronaći alternativne metode financiranja među kojima je i paywall, ali i nastaviti s rezanjem troškova.

Iako u SAD-u strategija “pivot to video” nije rezultirala značajnijim uspjehom, globalno se nastavlja trend izdavača na veća ulaganja u video gdje primjećuju i veći angažman publike u odnosu na pisanu riječ.

U Europi je pojavio projekt poput platforme Blendle iz Nizozemske koja sakuplja članke s raznih portala i magazina s paywallom i zatim ih prodaje po principu pay-for-article. Ideja je da će čitatelj za malu cijenu platiti točno onaj članak koji žele pročitati, ali ne mogu jer iza skupog  paywalla zbog čega su Blendle neki nazvali i “iTunesom novinarstva”.

Ovakav poslovni model jedna je od opcija za čitatelje zainteresirane za kvalitetno novinarstvo, ali koji nisu u mogućnosti ili nisu spremni izdvajati na desetke dolara mjesečno kako bi se pretplatili na svaku od publikacija za koju su zainteresirani.

Brazilski O Globo i argentinski Clarin također su uvele svoje modele naplate digitalnog sadržaja.

Izdavač Conde Nast uveo je paywall na većinu svojih izdanja uključujući Wired, New Yorker i Vanity Fair koji je uveo godišnji model pretplate u visini od 20 dolara. Bloomberg je svoju cijenu mjesečne pretplate ove godine povećao na čak 35 dolara!

U sportskom segmentu američki projekt The Athletic, koji je u potpunosti baziran na pretplatničkom modelu, nastavlja bilježiti snažnu potporu investitora i jačanje uredničkog tima. U ožujku su dobili 20 milijuna dolara svježeg novca. Osnivači ga žele pretvoriti u sportski Netflix ili Spotify.

Njemački Der Spiegel također eksperimentira s modelima naplate svog online sadržaja kroz Spiegel+ projekt.

Izdavači i dalje naglašavaju prednosti pretplatničkog modela u smislu da je bliži klasičnom modelu plaćanja za tiskana izdanja te moć prebacuje iz ruku oglašivača u ruke čitatelja pa samim time i povećava povjerenje čitatelja u  njihov sadržaj i u novinarstvo.

Dostupnost kvalitetnog  novinarstva bit će stavljena pod znak upitnika s jačanjem ovog trenda što bi moglo dovesti do razvoja novih modela poput Blendlea, ali i nastavak transformacije interneta iz besplatnog, open-source medija u medij koji će biti znatno snažnije reguliran i u kojem će jednom dijelu čitatelja biti onemogućen pristup sadržaju kakav će imati čitatelji koji iz jednog ili drugog razloga imaju mogućnost pristupa plaćenom sadržaju.