Nastavlja se podizanje paywalla. Izdavač NY magazina i portala Vulture najavio naplatu digitalnog sadržaja

Jača trend plaćanja za sadržaj na internetu. Postoji li uopće alternativa koja nudi spas i održivost digitalnog novinarstva?

Plati-pa-čitaj model nastavlja jačati u svijetu digitalnog izdavaštva.

Nakon što je cijeli niz publikacija poput magazina Wired, digitalnog izdanja Washington Posta, The New York Timesa, The New Yorkera, Bloomberga i brojnih drugih uveo tzv. paywall na taj potez su se odlučili i u kompaniji New York Media koja je izdavač tiskanog magazina New York Magazine i njegovog online izdanja nymag.com koji je do sada bio besplatan. New York Media je izdavač i popularne stranice Vulture kao i specijaliziranih portala poput The Cuta, Grub Streeta, Inteligencera, Strategist itd.

“Želimo omogućiti istraživanje i otkrivanje naših stranica, ali istovremeno i dati na vrijednosti novinarstvu kojim se bavimo”, stoji u objavi izvršne direktorice Pam Wasserstein“Cilj nam je odvojiti usputne čitatelje od naših obožavatelja i stvoriti jaču povezanost s tim čitateljima koji strastveno prate ono što mi radimo.”

Stranice poput nymag.com i vulture.com će svoje najvjernije čitatelje tako nagraditi uvođenjem naplate u visini mjesečne naknade od pet dolara nakon manjeg broja pročitanih članaka.

Promjena je najavljena za zadnji tjedan studenog, a istovremeno s njom će se lansirati i redizajnirana stranica New York Magazina.

Wasserstein je ovu promjenu nazvala prirodnom evolucijom poslovanja, a izdavač se nada ovim putem privući nove čitatelje i ojačati svoj novinarski integritet.

Na Zadnjem Polju smo u veljači 2018. pisali o snažnom rastu trenda naplate digitalnog sadržaja od strane izdavača koji svoje planirane budžete i zaradu ne mogu ostvariti putem oglašivača.


Saznaj više o uvođenju paywalla

Je li pretplata ipak budućnost digitalnog izdavaštva?


Revizorska kuća PwC u svom izvještaju procjenjuje nastavak pada zarade od oglašivača, iako bi zbog interesa u novinarstvo na novim tržištima u razvoju – naklada mogla zabilježiti lagani rast do 2020. Izdavači će zbog slabije zarade od oglašivača koji novce usmjeruju prema Googleu i Facebooku, biti primorani pronaći alternativne metode financiranja među kojima je i paywall, ali i nastaviti s rezanjem troškova.

Iako u SAD-u strategija “pivot to video” nije rezultirala značajnijim uspjehom, globalno se nastavlja trend izdavača na veća ulaganja u video gdje primjećuju i veći angažman publike u odnosu na pisanu riječ.

U Europi je pojavio projekt poput platforme Blendle iz Nizozemske koja sakuplja članke s raznih portala i magazina s paywallom i zatim ih prodaje po principu pay-for-article. Ideja je da će čitatelj za malu cijenu platiti točno onaj članak koji žele pročitati, ali ne mogu jer iza skupog  paywalla zbog čega su Blendle neki nazvali i “iTunesom novinarstva”.

Ovakav poslovni model jedna je od opcija za čitatelje zainteresirane za kvalitetno novinarstvo, ali koji nisu u mogućnosti ili nisu spremni izdvajati na desetke dolara mjesečno kako bi se pretplatili na svaku od publikacija za koju su zainteresirani.

Brazilski O Globo i argentinski Clarin također su uvele svoje modele naplate digitalnog sadržaja.

Izdavač Conde Nast uveo je paywall na većinu svojih izdanja uključujući Wired, New Yorker i Vanity Fair koji je uveo godišnji model pretplate u visini od 20 dolara. Bloomberg je svoju cijenu mjesečne pretplate ove godine povećao na čak 35 dolara!

U sportskom segmentu američki projekt The Athletic, koji je u potpunosti baziran na pretplatničkom modelu, nastavlja bilježiti snažnu potporu investitora i jačanje uredničkog tima. U ožujku su dobili 20 milijuna dolara svježeg novca. Osnivači ga žele pretvoriti u sportski Netflix ili Spotify.

Njemački Der Spiegel također eksperimentira s modelima naplate svog online sadržaja kroz Spiegel+ projekt.

Izdavači i dalje naglašavaju prednosti pretplatničkog modela u smislu da je bliži klasičnom modelu plaćanja za tiskana izdanja te moć prebacuje iz ruku oglašivača u ruke čitatelja pa samim time i povećava povjerenje čitatelja u  njihov sadržaj i u novinarstvo.

Dostupnost kvalitetnog  novinarstva bit će stavljena pod znak upitnika s jačanjem ovog trenda što bi moglo dovesti do razvoja novih modela poput Blendlea, ali i nastavak transformacije interneta iz besplatnog, open-source medija u medij koji će biti znatno snažnije reguliran i u kojem će jednom dijelu čitatelja biti onemogućen pristup sadržaju kakav će imati čitatelji koji iz jednog ili drugog razloga imaju mogućnost pristupa plaćenom sadržaju.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: