CROBOWL VII: Ide li titula u Zagreb ili će Split Sea Wolvesi zaokružiti trilogiju?

S prvim danom prosinca odigrava se završnica prvenstva hrvatske u američkom nogometu. Split Seawolvesi namjeravaju doći do trećeg uzastopnog naslova protiv domaćina Zagreb Patriotsa koji u finale ulaze bez poraza ove sezone.

Ljubitelji američkog nogometa reći će vam da je zima vrijeme kada igra najbolji football pa na Savici možemo očekivati kvalitetno i neizvjesno finale. Patriotsi su ranije ove sezone u Splitu nadigrali Sea Wolvese rezultatom 20:9.

Ove godine Hrvatski savez američkog nogometa je odlučio povećati broj sudionika i povezati se s momčadima iz BIH uz postojeće momčadi u Hrvatskoj. Odluka se pokazala odličnom. Sve utakmice odigrane su u organizacijski vrlo dobrim uvjetima koji odgovaraju pravilniku propisanom od HSAN-a, suđenje je bilo na najvišoj razini što i ne čudi obzirom da HSAN-ovi suci utakmice sude već dugi niz godina te imaju iscrpno iskustvo kako u HFL-u tako i u stranim ligama po Europi.

“Cilj je svakako nastaviti s ovakvim formatom natjecanja, nadamo se proširiti ligu s par momčadi iz Slovenije čime bi liga dobila još veći opseg i višu razinu kompetitivnosti”, govori za Zadnje Polje Dino Dozan, povjerenik HFL i HFFL natjecanja.

Zagreb Patirotsi već osam godina kontinuirano igraju razna natjecanja, što domaća što internacionalna. Osvajanje Challenge Bowla u austrijskoj ligi, hrvatskog prvenstva kao i osvajanje 2. i 3. mjesta u regionalnoj Alpe Adria ligi te igranje doigravanja u Centralnoj europskoj ligi su pokazatelji kontinuiranog rada momčadi. 2017. se napravila mala smjena generacije i ekipa nije ispunila predviđanja drugih, no s novim trenerima i povratkom nekoliko iskusnih igrača, Patriotsi su ponovno pokazali pravi potencijal i bez poraza te s čak 148 postignutih i tek 15 primljenih pogodaka došli do CROBowla.


CROBOWL VII

Zagreb Patriots – Split Sea Wolves

Nogometno igralište Savica; subota, 1.prosinca 2018. u 14.00h

Dosadašnji pobjednici:

CROBOWL I Teutoburgium Pitbulls

CROBOWL II Zagreb Patriots

CROBOWL III Zagreb Raiders

CROBOWL IV Osijek Cannons

CROBOWL V Split Sea Wolves

CROBOWL VI Split Sea Wolves


“Split Sea Wolvesi najstarija su aktivna momčad u Hrvatskoj. Organizacijski su formirani na specifičan način sa širokom raspodjelom obveza unutar vlastite uprave, a treninge održavaju čitave godine bez pauza što je odlična podloga za savladavanje svih taktičkih i fizičkih prepreka koje football sa sobom nosi”, naglašava Dino Dozan i dodaje: “Rad na prepoznatljivosti i na samom brendu pomogao im je u prikupljanju većeg broja sponzora što je vrlo bitan faktor koji olakšava svakodnevne klupske obveze”.

CROBOWL promo_IMG_1543506253236Organizatori za posjetitelje CROBowla najavljuju ugodan i zabavan popratni sadržaj uz pravu prosinačku atmosferu pa će se gledatelji moći uz navijanje ugrijati i toplim napitcima (čaj, kuhano vino). Utakmicu će na Savici pratiti i javni komentator koji će gledateljima pomoći približiti ovaj atraktivni sport.

Napominjemo kako je prošlogodišnji CroBowl odlučen tek u posljednjim sekundama i to pobjedničkim field goalom Sea Wolvesa.

Trenutno najbitniji napredak koji ističu iz HSAN-a jest standardizacija natjecanja što je osnovni preduvjet za daljnji rast. Kroz sudačku standardizaciju te stroga pravila za sve klubove sudionike, uspješno je stvoren poligon unutar kojega se može objektivno ocjenjivati rast i razvoj američkog nogometa u organizacijskom, igračkom i marketinškom smislu, ističe nam Dozan.

Idući korak je prijenos utakmica na lokalnim tv postajama te uživo tekstualni prijenosi samih utakmica obzirom na velik broj zahtjeva upravo za tom vrstom osnovnog informiranja. Što se gledatelja tiče, brojke su ohrabrujuće, ali još uvijek sporadične čemu pridonosi lošiji marketing, ali najviše slabo poznavanje pravila zbog čega u narednom periodu HSAN planira napraviti sažeti prikaz pravila kojim bi se na jednostavan način laicima približila sva pravila igre.

Momčad aktualnih prvaka Split Sea Wolvesa predvode vođe navale Šabić Teo i Bajrić Dino, probijači Purkić Ivo i Beara Luka te centrom Vrkić Marinom i desnim guardom Prgomet Juricom. U obrani ističu se kapetani Šiško Ivan, Žeravica Hrvoje te Radmilo Ivan. Trener momčadi je Ajduk Ante.

Prvi dodavač izazivača Zagreb Patriotsa je Marko Miletić koji uz obnovljenu napadačku liniju te trkača Bornu Goljevščeka i hvatača Viktora Kleščića i Frana Popova čine napad, iz obrane možemo izdvojiti defenzivne linijaše Roberta Barišića i Aleksandra Kosanovića kao i zadnjeg „osigurača” (safetey) Duju Brečića. Ove godine glavni trener je Ozren Gaberšnik dok napad koordiniraju Krešimir Gorša i Ivan Idžan.

Prilika pogledati football uživo i podružiti se s drugim ljubiteljima ovog sporta je nešto što se ne bi trebalo propustiti i odličan je način za provesti subotnje poslijepodne te tako podržati rast i razvoj footballa u Hrvatskoj.


Pročitaj na Zadnjem Polju

Morski Vukovi: Split, dišpet i football