NFL prati najbolji soundtrack u svijetu sporta. Kako je nastala kultna glazba američkog nogometa

Narodna pjesma “Up She Rises” (What Shall We Do With The Drunken Sailor) čije podrijetlo i vrijeme nastajanja nije u potpunosti poznato, ali koja je postala nezaobilazni hit tijekom 20. stoljeća na feštama i druženjima, a u svoj repertoar unio ju je i bend The Irish Rovers, pronašla je svoj put do NFL lige.

Razlog tomu je nezaobilazno ime u almanasima footballa. Sam Spence.

I danas kruži izjava prvog čovjeka NFL Filmsa, pokojnog Stevea Sabola, koji je još 1985. rekao “Dva sporta se ravnaju prema glazbi. Jedan su borbe s bikovima s njihovom tradicionalnom glazbom. Drugi je NFL football. Glazba je za ovaj sport jednako važna koliko i zvuk stezanja kože ili zvuk sučeve zviždaljke”.

Sam Spence je rođen i odrastao u San Franiciscu gdje je od malih nogu skladao i proučavao glazbu te se nastavio njome baviti radeći u Europi snimajući, između ostalog, i glazbu za njemačku televiziju. Za NFL je krenuo raditi 1966. i to na preporuku svog prijatelja Mahlona Merricka koji je do tada bi zadužen za kreiranje glazbene podloge sporta čija je popularnost u SAD-u stalno rasla. Merrick je preporučio Spencea koji je imao iskustva sa skladanjem marševa.

“Trebala mi je glazba koja će dočarati strast ovog sporta, ali ujedno biti i suvremena. Sam bi uzeo zarazne melodije, poput engleskih pjesama uz koje se opijalo, irskih balada ili izraelskih vjenčanih skladbi – i prilagodio bi ih”, prepričava Sabol.

Sam Spence je tako stvorio dramatičnu, glasnu, orkestralnu glazbu prepunu francuskih rogova, bas bubnjeva, trubi i violina koje su svojim dominantnim nastupom zaokupile pažnju gledatelja i u velikoj mjeri utjecale na sveukupni imidž i dojam koji su ostavljali NFL Films – produkcijska kuća NFL lige zadužena za kreiranje sažetaka, dokumentaraca, najava i reklama vezano uz utakmice američkog nogometa.

Jednostavno rečeno, Spenceova glazba postala je ključni alat u NFL-ovoj propagandi.

Spenceove glazbene teme postale su sinonim za NFL. Tako je, na primjer, melodija za “Classic Battle” postala urezana u sjećanja navijača koji uz njene taktove znaju točno koje riječi je izgovarao glas legendardnog Johna Facende, pripovjedača sažetaka utakmica koji je u NFL univerzumu poznat i kao – “The Voice of God”.

Spence je skladanju glazbe za NFL Films pristupao kao da sklada glazbu za hollywoodski film pa je njihova napetost i teatralnost u potpunosti odudarala od puno suptilnijih glazbenih podloga za druga sportska događanja. “Round Up” je inspirirana američkim vestern filmovima i nametnula se kao jedna od najprepoznatljivijih skladbi koja ostavlja osjećaj galopirajuće konjice i koja se automatski povezuje s footballom.

Iznimno popularan glazbeni broj “Pony Soldier” je također obrada koju je Spence prilagodio za potrebe NFL-a i koja je postala gotovo sinonim za Dallas Cowboyse. “Magnificant Eleven” jest NFL verzija popularnog soundtracka skladatelja Elmer Bernsteina za film “Sedam Veličanstvenih”. Tu je i nezaobilazna Forearm Shiverkoju možete čuti i u crtiću Spužva Bob Skockani.

Spenceove melodije i marševi nerijetko su ostavljali dojam odlaska u bitku što se odlično preklapalo s cjelokupnim dojmom NFL utakmice kao bespoštedne bitke za slavu i uspjeh.

NFL je htio imidž grandioznog spektakla, a Spenceove melodije su mu upravo to i omogućavale.

Nezaobilazna je i skladba “Autumn Wind” posvećena Oakland Raidersima preko koje John Facende recitira poemu koja je postala sinonim za ovu NFL organizaciju, njihov poziv u boj i jedna od najmoćnijih posveta jednom sportskom kolektivu u SAD-u.

“The Autumn Wind is a Raider,
Pillaging just for fun.
He’ll knock you ’round and upside down,
And laugh when he’s conquered and won.”

— “The Automn Wind

Nije Sam Spence jedini skladatelj koji je žestokim, dominantnim skladbama ostavio dubok pečat na povijest i identitet NFL lige. U prvoj polovici 1990-ih je televizijska kuća FOX željela snažan glazbeni broj koji bi privukao pozornost publike.

Kreativni direktor FOX-a, George Greenberg, rekao je skladatelju Scottu Schreeru da je čuo kako je glazba u novoj filmu o Batmanu dobra i dodao: “Trebalo bi zvučati nešto kao Batman na steroidima”.

Schreer je morao Greenbergu dostaviti rješenje u roku od dva dana koje bi ovaj onda mogao pokazati izvršnim direktorima FOX-a. Schreer je kasnije prepričao kako je tražio određeni mračni ton u glazbi koja bi bila podloga za FOX-ovu emisiju o NFL-u.

“Ako slušaš velike skladatelje poput Hansa Zimmera ili gledaš filmove kao što je Gladiator ili filmove Tonyja Curtisa i Kirka Douglasa gdje ljudi odlaze u borbu, likovi u njima se praktički izlažu smrti. Smrt je mračna, a football je opasan sport. Naša skladba je uspjela jer ima ratničku, borbenu atmosferu”, izjavio je Schreer koji je za potrebe demo snimke u studio doveo orkestar od 48 ljudi. Poslao je tri različite skladbe Greenbergu i konačan proizvod je u biti kombinacije dviju od tih skladbi.

Schreerova podloga za NFL on FOX postala je legendarna skladba koja vas i danas u trenu vodi na teren NFL-a ili u studio FOX-a.

Veliki uspjeh postigla je i “Heavy Action” skladba engleskog kompozitora Johnnyja Pearsonsa, iako je ta glazbena podloga skladana za potrebe BBC-a i njihove emisije Top of The Pops. ABC je kupio prava na reprodukciju te pjesme koja je postala sastavni dio ESPN-ovog Monday Night Football televizijskog spektakla.

Sam Spence, idejni začetnik ove vrste glazbe za potrebe footballa radio je za NFL Films do 1990. a preminuo je u 2016. u 88. godini života. Njegove dramatične i optimistične skladbe nepovratno su utjecale na razvoj sporta i način na koji se on percipira. Zahvaljujući kreativnom momentumu NFL Filmsa, glazba je na imidž footballa u SAD-u utjecala više nego ijedna druga glazba na ijedan drugi sport u svijetu.

Football je velikim dijelom zahvaljujući i odlično osmišljenoj propagandnoj mašineriji postao nedvojbeno najpopularniji i najvažniji sport u SAD-u, a srce i duša te propagande je upravo glazba koja je postala neizostavni dio ovog sporta.