Čovjek koji zamijeni McChartyja imat će najvažniji posao u NFL-u

Za NBA ligu ćemo bez problema reći kako je to liga skrojena po potrebama igrača. Zvijezde u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu gotovo uvijek imaju prednost pred trenerima. U konačnici, o kvaliteti najboljih NBA igrača ovisi i uspjeh NBA momčadi.

U NFL-u je drugačije.

Malo je ekipa u kojima će glavnu riječ voditi dodavači iako se radi o pojedinačno gledano najvažnijoj poziciji u profesionalnom, timskom sportu i iako o kvalitetnom dodavaču ovisi budućnost franšiza i poslovni uspjeh gomile trenera. Treneri u NFL-u ipak igraju puno važniju ulogu i u puno većoj mjeri utječu na konačan rezultat nego što je to slučaj u drugim sportovima.

Green Bay Packersi su jedna od iznimki. Nakon što je rukovodstvo momčadi odlučilo dati otkaz treneru Mikeu McChartyju, o tome tko će biti novi trener Packersa će u velikoj mjeri ovisiti i o dodavačau Aaronu Rodgersu. 

Bit će ovo jedna od najvažnijih odluka u novije vrijeme u svijetu NFL-a koju će morati donijeti predsjednik Mike H. Murphy i generalni menadžer Brian Gutekunst.

Murphy i Gutekunst odlučuju o čovjeku koji će surađivati s jednim od najtalentiranijih NFL dodavača u povijesti ovog sporta. I za razliku od McChartyja – ovaj neće imati previše vremena na raspolaganju.

McCharty je morao otići

Aaronu Rodgersu je 35 godina. Igra jednu od najlošijih sezona u svojoj karijeri. Packersi su na očajnom omjeru od 4-7-1 nakon nedjeljnog poraza 20:17 od Arizona Cardinalsa – najlošije NFL momčadi još od prošlogodišnjih Cleveland Brownsa. Odnos Rodgersa i trenera McChartyja već je nekoliko godina nategnut i tema istraživačkih novinarskih noseva koji se šuljaju hodnicima kultnog Lambeau Fielda u potrazi za citatima anonimnih izvora. Ima ih poprilično. Još prošli tjedan je novinarka Sports Illustrateda Kalyn Kahler objavila dugačku priču o disfunkcionalnom okruženju u kojem se nalaze Packersi i o neuptinom odlasku Mikea McChartyja iz organizacije.

McCharty je izgubio ovu bitku jer je Rodgers kao dodavač puno važniji od McChartyja kao trenera.

Ipak, nije otišao bez ispaljenog metka jer iako je dobio otkaz unutar sat vremena od poraza protiv Cardinalsa, McCharty je uspio voditi utakmicu u kojoj je Rodgers sa statistikom od 31/50 za 233 yarda, TD dodavanje i svega 4.7 yardi po dodavanju, izgubio poziciju najefikasnijeg dodavača među aktivnim igračima kada su u pitanju yardi osvojeni po dodavanju.

Ovo je nedvojbeno bio rat za moć u organizaciji Packersa koja je poznata kao jedna od najkonzervativnijih u ligi po pitanju donošenja odluka, ali i koja je ove sezone odlučila promijeniti šefa kadrovske (Gutekunst zamijenio Thompsona), napokon napasti tržište slobodnih igrača i pokušati Rodgersa okružiti s boljim rješenjima – svjesni da još imaju svega nekoliko godina kako bi pokušali maksimalno iskoristiti nevjerojatan talent kakav predstavlja Rodgers.

Snažna ruka, težak karakter

Ipak, McCharty nije uspio u dovoljnoj mjeri osuvremeniti svoje napadačke sheme (iako je ove godine uveo više novih koncepta poput češćeg korištenja četiri krilna hvatača) i to u vremenu kada NFL proživljava žestoku napadačku revoluciju s naglaskom na nove sheme i koncepte. Osim toga, organizaciju su napustili Rodgersovi ljudi od povjerenja i to hvatač Jordie Nelson i trener dodavača Alex Van Pelt što Rodgersu nije najbolje sjelo.

Iako je Rodgers tijekom godina stekao reputaciju lošeg vođe mrzovoljnog karaktera, posvađanog s vlastitom obitelji, koji se lako uvrijedi i s kojim uopće nije lako raditi, McCharty nije imao šanse u obračunu s čovjekom kojeg se smatra jednim od najsvestranijih dodavača u povijesti. Čovjekom s najvećim passer ratingom i najmanjim postotkom presječenih dodavanja. Čovejkom koji je kocarsku akciju poput hail mary dodavanja pretvorio u akciju koja nosi njegov potpis.

Novi generalni menadžer Gutekunst je ovog ljeta izjavio kako se našao iznenađen kada je otkrio da će konačnu odluku u promjeni trenera imati predsjednik Murphy što nije jedinstven takav slučaj NFL-u, ali je još uvijek rijetkost. Murphy je nakon otpuštanja McChartyja izjavio da se o tome savjetovoao s Guekunstom i da će zajedno s njim birati novog trenera.

Murphy će se prilikom odabira novog trenera morati posavjetovati i s Rodgersom.

McCharty je tek drugi trener u povijesti NFL-a koji je osvojio Super Bowl, a dobio otkaz usred sezone. Iako se očekivalo da će Packersi čekati kraj sezone kako bi se dostojanstveno oprostili od trenera koji momčad vodi od 2006., domaći poraz od Arizona Cardinalsa je bio neprihvatljiv i organizacija poznata po odmjerenim potezima je morala reagirati žustro i žestoko.

Super Bowl je imperativ

Rodgers je unatoč svojim karakternim nedostacima jedinstven talent na NFL igralištima. Čovjek koji igra jednu od lošijih sezona u karijeri – s passer ratingom lošijim od svog prosjeka (101 naspram 103), postotkom TD dodavanja lošijim od svog prosjeka (4.8% je najlošije u karijeri u kojoj drži prosjek od 6.3%) i preciznošću lošijom od svog prosjeka (61% naspram 65%) – ove sezone ima tek jedno presječeno dodavanje na 413 dodavanja što mu postotak presječenih dodavanja stavlja na nenormalno niskih 0,2%!

0,2% presječenih dodavanja je najbolji rezultat u karijeri za čovjeka koji je ionako već poznat po malom broju presječenih dodavanja i to u sezoni u kojoj ga se kritizira što odbija ići na sigurna, kratka, checkdown dodavanja i traži duboka, riskantna rješenja.

Ipak, o karijeri jednog od najuspješnijih dodavača svih vremena kao što je Aaron Rodgers  u velikoj mjeri će se suditi po broju osvjenih Super Bowl naslova. Možda tako ne bi trebalo biti – ali tako jest. Rodgers s jednim nastupom i jednim osvojenim naslovom nije na razini koja se od takvog igrača očekuje.

Stoga je iznimno bitno tko će preuzeti poziciju head coacha u Green Bayju.

Imenima se spekulira već neko vrijeme. Hoće li Rodgers biti ime koje će Josha McDanielsa napokon natjerati iz New Englanda i nagovoriti ga da se ponovno okušao kao glavni trener?


Čitaj na Zadnjem Polju

Kako funkcionira socios model Green Bay Packersa


Hoće li to biti popularni sveučilišni ofenzivni mag Linoln Riley? Hoće li John Harbaugh kao jedan od rijetkih trenera sa Super Bowl naslovom napustiti Baltimore Ravense i preseliti se u hladni Wisconsin? John DeFilippo koji trenutno koordinira napad Minnesota Vikingsa? Imena koja su u igri je još gomila i tko god preuzme Packerse dobit će možda i najboljeg dodavača u igri, ali i jasan imperativ – osvajanje Super Bowl naslova. I to odmah!

Rodgers se nikad nije doimao manje motiviranim nego ove sezone koja se pokazala izgubljenom za Packerse. QB koji voli odvezane ruke i mogućnost prilagodbe u odnosu na akciju koju zove trener, vjerojatno neće biti tek pasivni promatrač dok rukovodstvo Packersa bira novog čovjeka. Rodgers je svjestan u kojem smjeru ide NFL liga. Vidi LA Ramse s McVayjom. Vidi KC Chiefse s Reidom.

Vidi i da sve veći broj dodavača igra na razini efikasnosti na kakvoj se on godinama nalazio usamljen i to rade u velikoj mjeri zahvaljujući progresivnijim napdačkim elementima.

Rodgers u Packersima želi talentiran roster i progresivnog trenera koji će u jednu ruku znati uvesti suvremene napadačke koncepte, a u drugu ruku dati Rodgersu iznimno široke ovlasti i dozvoliti mu da nastavi improvizirati.

Činjenica jest da ni jedna momčad u današnjem NFL-u s ovakvim čovjekom na poziciji dodavača ne bi smjela propuštati doigravanja i ne osvajati naslove. Vrijeme otkucava i Rodgers želi ponovno biti na vrhu. U velikoj mjeri će njegov uspjeh ovisiti o čovjeku koji će preuzeti McChartyjevu praznu stolicu.