Redateljska palica Vargeka Beatange

Vargek Beatanga snimanju pjesama pristupa kao snimanju filmova. Zadržite dah, zaranjamo u njegove šarolike svjetove…

Da nam je netko ispod vrata gurnuo traku “AHS” bez naznačenog autora, a u kojoj se kroz versove prepričava radnja američke horor serije American Horror Story, ne bismo je morali ni poslušati da zaključimo o kojem domaćem MC-u se radi.

Ljubav između zagrebačkog repera Vargeka Beatange i sedme umjetnosti sve je samo ne tajna.

Beatanga iza sebe ima tri dugometražna, punokrvna albuma natopljena referencama na brojne filmove i serije, posvete redateljima i snažno konceptualne trake s elementima horrorcorea koje slušate kao što gledate dobar psihološki triler. Dojma ste da čovjek pjesmama pristupa kao redatelj jedanko onoliko koliko i kao reper.

“Volim se….baviti sa rapom, imat hrpu filmova, samo oriđiđi, bez DVD ripova. Nije da ne skidam, al volim sve drugačije, poslat neš’ u dim, pa pod tuš na hlađenje”, repa Beatanga na zaigranoj “Volim” dok na “Nisam Unutra” preko podloge Masnog Taksiste znakovito dodaje “Ak’ odem malo dublje, dođem do Interstellera, zapnem u kompjuteru i živim poput servera. Nema tog svemira, koji mene će zajebat, ak’ postanem senilan – rap-a ću se sjećat“.

♫ Nolan, Nolan, Nolan, Nolan, Nolan, Nola…. ♫

Upravo s njegovog trećeg solo albuma Nisam ni trapnuo stiže i posveta genijalnom Christopheru Nolanu na istoimenoj traci koju je oplemenio svemirski zvuk producentske ikone Ac3Po-a. Gostovanja Tibora Kalija kao i sveukupna atmosfera pažljivo snimljenog videospota na vrhu jedne zagrebačke stambene zgrade, perfektno su zaokružili ovu stvar koja od naslova do versova obiluje odličnim filmskim referencama.

Tako Tibor kroz fantastičan flow baca: “Malo sam edgy, šutam te nogama ko Eddy. Borti je reper u svom filmu ko B-rabbit”, dok Kali u svom prepoznatljivom stilu dodaje: “Izobličene njuške, ljube hladan parket – groteskni prizor, ko da je radio Clive Barker. Izmasakrirani sner, u kadi raskomadan. Ovo je djelo ludog čovjeka ili narkomana” uz to se dodatno referirajući na Tim Burtonom “Sleepy Hollow”, a sve to dok zagonetni, vanzemaljski zvuk Ac3Po-a upada u versove.

Činjenica da se Kali gotovo štreberski referira na kultnog autora i redatelja Clivea Barkera i eksplicite spominje remek-djelo suvremene kinematografije i pripovjedanja – “Memento” – puno govori o njegovom opsukrnom toku svijesti dok Vargek kao poveznica između Tibora i Kalija daje priči širu sliku i svoj vers zaključuje s “Gledamo zemlju, daleko od doma, snimamo u svemiru – isto ko i Nolan“.

“Nolan” je tako ispao savršeni spoj predivne produkcije i snažne tematske poveznice koja spaja odlično odrađene versove i filmski snimljen spot odsječenog kadra pa je ujedno i materijal za filmoljupce koliko i hiphopljupce.

♫ Snimam s uvijek istom ekipom k’o Nolan, Nolan, Nolan…. ♫

Zato uopće ne čudi da je jedan od najbolje osmišljenih koncepata za gostovanja na traci stigao upravo na Beatanginom projektu kada je, također na albumu Nisam ni Trapnuo u sklopu pjesme “Gotham” doveo pet gostujućih imena i to Tibora, Kalija, Chelavyog, Scriptora i Eli Džejn od kojih je svaki preuzeo jednu od uloga negativaca iz Batmana pa je složen prekrasno uznemirujuć kolaž priča kroz ukupno šest versova u šest minuta.

Da nam je samo bilo biti prisutan u sobi za audiciju kada su se dijelile uloge…


Vargek kao Two-Face: “Gotham je moj ne možete doći, već sam odavno bacio taj novčić.
Stan mi je dvosoban, sjedim na dvosjedu, nemam osobnu koristim dvosobnu

Tibor kao Penguin:Pipam se po okularu dok u baru pišem planove, u podrumu borbe na smrt ak’ banda treba članove. ‘Oswalde nemoj’, vele kad dug treba vratiti, al’ neću ti ja niš’ nego će Igor i Vladimir

Kali kao Mr. Freez: “Bruce Wayne je gej. Da, tebi pizdo govorim zbog tebe mi je žena još uvijek u krio- komori. Pare si naslijedio i još se praviš pametan, sjebat ću ti Viki i onog pingvina Alberta”

Chelavy kao Joker: “Ostavljam dojam da sam kaotičan i spontan, a sve pomno isplanirano jer želim cijeli Gotham. Ne želim ubit Batsyja jer bi mi bilo dosadno jer jedino s njim odnos mi nije samo poslovno”

Scriptor kao Riddler: “Neki dan dok sam slago metke, došo sam do zagonetke
Koju može riješit samo Batman. Koja ost čuva glavu onom ko je meta lova dok ju drugi zapostave čim im kapne neka lova?”

Eli Džejn kao Catwoman: “Honey I’m home! Al’ opet sam zaboravila – živim sama. Crna dama – ovih dana nisam čista…drama! Batman mora da strada od ovih šapa, a Bruce Wayne je tako seksi da ga ova mačka sanja”


Beatanga je jedan od najkonstantnijih repera na HR sceni, marljivi radnik koji već deset godina drži visok nivo igre i nadograđuje se tematski i produkcijski. Surađivao je s gotovo svim značajnijim imenima na hrvatskoj hip hop sceni i radio s najjačim producentima od spomenutog Ac3po-a i Masnog Taksiste preko Kolaka do Kooladea.

ataraksijaZanimljivo je da Beatanga svoj debitantski album Ataraksija još 2008. otvara ne igranim filmom već dokumentaristički s iznimno angažiranom trakom “Al Gore je u Pravu” u kojoj se dodiruje danas još aktualnije teme klimatskih promjena. Ataraksija od samog covera odiše na film kroz prilagođeni logo Warner Brothers studija i nazive pjesama poput “Iskonski strah” koja aludira na hit iz 90-ih u kojem je mladi Edward Norton zavarao sve pa i Richarda Gerea pa zatim “Zamaskiran” koji osim clipova iz kultnog filma “Old Boy” sadrži i odličan Vargekov worldplay kojim aludira na još jedan filmski hit iz devedesetih: “Zaražen flow, bojišnica, pazi Sharon Stone međunožje, nemaš nikad vremena ovo je prevara, ostatak sirovo ko strasti”.

♫ Nađi ga na Brijunima, kralj ne brije s pijunima ♫

“Rollercoaster” je odličan horrorcore narativ Beatange koji je već tad najavio da ima iznimno istančan osjećaj za pripovijedanje. Na “Vers za Vas” se referira na “Aliena”, a u “Burnoj Reakciji” u akcijskom versu spominje Tarantinov “Pulp Fiction”. U “Apokaliptičkom Scenariju” Vargek se referira na Toma Hanksa i “Da Vincijev kod”, a “Izmišljeni neprijatelj” je snažan nadrealistični storytelling u sklopu kojeg Beatanga spominje i Tima Burtona dok ga u “Repu Današnjice” na Badnjak posjećuje Hannibal.

Na drugom albumu Urnebes iz 2013. Vargek Beatanga inspiraciju iz filmova koristi u velikoj mjeri već u samim naslovima pjesama od “Outlandera” u kojem preuzima ulogu vanzemaljca koji posjećuje Zemlju preko “Strave u Ulici Versova” gdje spominje fiktivnog serijskog ubojicu Michaela Myersa pa do sličnog koncepta kojeg je koristio i na traci “AHS” kada na pjesmi “Dexter” odlično analizira radnju istoimene televizijske serije o serijskom ubojici.

Na jezivoj “Umobolnici priču jednako jezivo otvara isječak iz Hitchcookovog filma “Psiho” što nije neobično za Vargekine pjesme koje često obiluju citatima iz filmova. “Nema nikog doma odavno sve sam ubio nosim urne sa sobom kao featuring za studiorepa Beatanga na mračnoj “Umobolnici” u kojoj se on i Scriptor nadopunjuju s versovima.

“Ja sam tematski prihvatljiv pa na beat samo sjednem, u rapu idem naprijed k’o u ‘Clicku’ Adam Sandler’, otvara Vargek na “Jedino što Vrijedi” gdje mu gostuje Scriptor i dodaje: “Zavrtim jedan broj i to će biti kraj, ne bi imo flow ni ’28 dana kasnije’” te se na kraju versa referira na zagonetnu “Umbrella korporaciju” koja svoje korijene vuče iz “Resident Evil” serijala. Na videoigre Beatanga se već referirao i na prvom albumu kroz pjesmu “Dnevnik jednog Princa“.

Na “Umri Mučki” Vargek se jasno igra s filmskih serijalom sličnog naziva, a na toj traci će reći i “moj film u sjenu baci i Rade Šerbedžiju” da bi se na idućem albumu uz gostovanje Scritpora odlično poigrao s glumačkim i društvenim fenomenom Rade Šerbedžije.

Evo ga u Batmanu, koji mi je i zgadio. Kod njega nema pripreme za ulogu i slično, on samo dođe, isfura već viđeno. A mi ćemo, kakvi smo, to i pogledati. Glumac je naš pa ne želiš okrenutirepa Beatanga na traci koju odlično upotpunjuju Šerbedžijini citati.

Od “Plaćenika” preko “Prokletstva” i “Kebaba” pa do “ZG Povjerljivo” Vargek fantastično uklapa elemente popularne kulture i svog dara za kreiranje napetih narativnih struktura. Psihološke igre, preokreti i neobični raspleti su redoviti elementi njegovih pjesama, a Vargek ostaje vjeran svom stilu i obogaćuje domaću hip hop scenu s jedinstvenim pristupom i tonom kojim obiluje njegov rad.

Bacit će vas in medias res na traci Pričam ti priču” kada nakon brodoloma glavnog lika more izbaci u “Twilight zonu i znanstvenu fantastiku“, ostavljati tragove tijekom priče i završavit sa snažnim kickerom. Mrtav hladan će u zatvoru gledati “Seven Days“, na pjesmi “Doma” na polje izbaciti Erica Robertsa, a ubaciti avatar klinca iz “Sam u Kući”.

Kreirat će vlastite filmske nastavke, koji su za razliku od hollywoodskih jedan bolji od drugog, kroz seriju pjesama “Nas 2” ¦ “Nas 3” ¦ “Nas 4“.

Na “Protokolu” će bez problema upast u “Bezdan”, zaroniti pod vodu i upitat Eda Harrisa za autogram. Jer, zašto ne.

I u kakve god dubine nas u budućnosti bude vodio Vargek Beatanga – rado ćemo zaroniti zajedno s njim.

“Izgubljen si u prijevodu za ovo trebaš titlove i veliko platno da gledaš moje filmove

A film je počeo i zato začepi, naruči točeno, za stolom nas 4″


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: