Je li Lamar Jackson x faktor ili slaba karika Ravensa? Rangiramo svih 12 dodavača uoči početka NFL doigravanja

Siječanj je rezerviran za spektakularna NFL doigravanja. Rangirali smo ključne ljude koji će u njima voditi glavnu riječ.

Osam NFL trenera je ostalo bez posla tokom ove sezone. To je četvrtina lige. Velik dio njih poslove je izgubio upravo zbog toga što nisu uspjeli rješiti problem na poziciji quarterbacka, pozicije od neusporedive važnosti u NFL-u. Oni koji su te probleme riješili pronašli su svoj put u NFL doigravanje koje i ove sezone slovi kao iznimno neizvjesno, počevši s wild card vikendom koji kreće ove subote.

Šest najplaćenijih dodavača u ligi neće biti prisutni u doigravanju (Rodgers, Ryan, Cousins, Garoppolo, Stafford, Carr) u koje se plasiralo tek 12 od 32 NFL momčadi. Zato je od 12 dodavača njih čak sedam unutar deset najbolje ocjenjenih dodavača prema ocjenama Zadnjeg Polja kojima smo iz tjedna u tjedan evaluirali njihove nastupe.

Rangirajmo dodavače od 12. do 1. mjesta prema njihovoj prosječnoj ocjeni nakon završenog regularnog dijela NFL sezone.

lamar jackson

Baltimore Ravens ¦ 6 TD-a ¦ 3 INT ¦ 1.201 yds ¦ 58% ¦ 7.07 AVG ¦ 695 yds i 5 TD-a probijanjem ¦ 3.16 prosjek ocjene na Zadnjem Polju (24. mjesto) ¦

Uoči početka sezone nije bilo sigurno hoće li trener John Harbaugh prednost dati veteranu sa Super Bowl naslovom (Joe Flacco) ili mladom novaku Lamaru Jacksonu. Flacco je oduševio u pripremama, ali njegova ozljeda sredinom sezone i odluka Harbaugha da nastavi s Jacksonom je spasila kampanju Ravensa koji su osvojili diviziju i ušli u doigravanje po prvi puta nakon tri godine.

Zaredali su šest pobjeda u sedam susreta i sada ih u wild card vikendu čekaju LA Chargersi. Harbaugh je Lamara Jacksona koristio kao probijača (147 pokušaja) koliko i kao dodavača (170), a Jackson se pokazao odličnim u toj ulozi. Osvajač Heismanovog trofeja kao student, pokazao je i u 17. tjednu protiv Brownsa koliko je opasan kao trkač s dva dojmljiva probijanja za TD u kojima je još jednom prezentirao svoj odličan osjećaj za option igru.

Jackson možda nema uvjerljive brojke kao dodavač, a konzervativni pristup Harbaugha – koji je htio što više zaštititi svog mladog QB-a od pogrešaka – rezultirao je slabijim brojkama pa trenutno nije poznato je li Jackson x faktor za Ravense ili tek nedovoljno razvijeni, neprecizni QB koji će nastradati u doigravanju.

dak prescott

Dallas Cowboys ¦ 22 TD-a ¦ 8 INT ¦ 3.885 yds ¦ 67.7% ¦ 7.39 AVG ¦ 305 yds probijanjem i 6 TD-a ¦ 3.25 prosjek ocjene na Zadnjem Polju (21. mjesto) ¦

Možda smo čekali zadnji dan, zadnji tjedan i zadnju četvrtinu, ali dočekali smo najbolje dodavanje Daka Prescotta u 2018.

Prescott i Cowboysi su se preporodili otkada su u grad doveli hvatača Amarija Coopera koji ih je skupo koštao, ali je Prescottu dao kvalitetnu metu i otvorio prostor za probijača Elliota. Prescott sada ima tri uzastopne sezone s minimalno 20 TD dodavanja i 5 probijanja za TD, ali i iznimno turbulentnu kampanju sa žestokim amplitudama. Visoka preciznost i mali postotak presječenih dodavanja su atributi koji krase 25-godišnjeg QB-a. Cowboysima ne treba Prescott koji će po utakmici osvajati 400 yardi, treba im onaj koji će pomoći Elliotu produljivati napade i zadržati posjed lopte.


Više o Prescottu: Kako je to biti zaštitno lice najvrjednijeg kluba na svijetu


mitch trubisky

Chicago Bears ¦ 24 TD-a ¦ 12 INT ¦ 3.223 yds ¦ 67% ¦ 7.43 AVG ¦ 421 yds probijanjem i 3 TD-a ¦ 3.29 prosječna ocjena na Zadnjem Polju (20. mjesto) ¦

Ravensi, Cowboysi i Bearsi imaju iznimno dobre obrane koje značajno pomažu svojim dodavačima, a to je osobito točno za Mitchella Trubiskog i Bearse. Pod trenerom Mattom Nagyjem je Trubisky zabilježio značajan napredak, ali i značajnu nekonstantnost uključujući i dvije ocjene od 5.0 i dvije u kojima je ocijenjen kao nedovoljan.

trubisky ocjene

Trubisky je zabilježio utakmicu sa čak šest TD dodavanja i tri utakmice u kojima je imao više presječenih dodavanja nego TD dodavanja. Bio je izniman u probijanju gdje se uz Jacksona, Watsona, Newtona i Allena iz Buffalo Billsa nametnuo kao najbolji trkač među dodavačima. Ipak, dojam je da će Bearsi ići onoliko daleko koliko ih odvedu branič Khalil Mack i njihova obrana, a Trubisky će u velikoj mjeri ovisiti o ingenioznosti trenera godine – Matta Nagyja.


Više o Chicago Bearsima: Matt Nagy je iluzionist


Nick Foles

Philadelphia Eagles ¦ 7 TD-a ¦ 4 INT ¦ 1.413 yds ¦ 72% ¦ 7.25 AVG ¦ 3,34 prosječna ocjena na Zadnjem Polju (18. mjesto) ¦

Čarobni Nick Foles je ove sezone odigrao svega pet utakmica kao zamjena za ozljeđenog Carsona Wentza u kojima je ocijenjen s prosjekom od 3.34. Prošle sezone Folesa smo stavili na posljednje, 12. mjesto dodavača koji će igrati u doigravanju i on je – osvojio Super Bowl. Ove sezone je revitalizirao NFL prvake na aparatima i kroz agresivna, rizična i duboka dodavanja predvodio Eaglese do tri uzastopne pobjede i plasman u doigravanje.

Foles se osobito dobro slaže s hvatačem Alshonom Jeffreyjem, a iza tight enda Zacha Ertza je rekordna sezona u kojoj je uhvatio čak 116 dodavanja za osam TD-a i napad Eaglesa će imati priliku svoju pravu snagu pokazati protiv opake obrane Chicago Bearsa.

Jared Goff

Los Angeles Rams ¦ 32 TD-a ¦ 12 INT ¦ 4.688 yds ¦ 65% ¦ 8.36 AVG ¦ 3.66 prosječna ocjena na Zadnjem Polju (11. mjesto) ¦

Nitko u NFL-u osim Patricka Mahomesa nema više upotpunjenih dodavanja dužih od 20 yardi od Jareda Goffa. Posljedica je to odličnih shematskih koncepta trenera Seana McVayja te play action akcija u kojima protivnički braniči zagrizu jako zbog talentiranog probijača Todda Gurleyja.

LA Ramsi su prvi dio sezone odradili kao super-momčad kakvom su je i etiketirali prije početka kamapnje, ali su u završnici i Goff i obrana Ramsa smanjili efikasnost i svejedno završili s omjerom 13-3 i slobodnim prvim tjednom doigravanja. Goff zna da ne treba glumiti junaka u napadu u kojem probija Gurley. Igra bez svog hvatača-od-povjerenja Coopera Kuppa te će se morati oslanjati na Woodsa i Cooksa. Prošlogodišnji poraz u doigravanju od Atlanta Falconsa bio je snažna lekcija za McVayja i Goffa i ove sezone očekuju igrati bitno značajniju ulogu u borbi za naslov.


Napadačka linija Ramsa: Momci koji obavljaju prljave poslove u Hollywoodu


deshaun watson

Houston Texans ¦ 26 TD-a ¦ 9 INT ¦ 4.165 yds ¦ 68% ¦ 8.25 AVG ¦ 551 yds probijanjem i 5 TD-a ¦ 3.75 prosječna ocjena na Zadnjem Polju (10. mjesto) ¦

Uzmemo li u obzir aktualnu formu Watsona, sedmo mjesto je iznimno nisko za igrača koji u posljednjih šest utakmica ima ukupno 12 polaganja (9 dodavanjem, tri probijanjem) i nijedno presječeno. Krajem listopada je protiv Miamija ekslodirao za pet TD dodavanja i aktualna sezona Watsona je označila izvanredan povratak nakon grube prošlogodišnje ozljede.

Nevjerojatan je podatak da Wilson – kada dodaje hvataču DeAndreu Hopkinsu – ima savršen passer rating od 158.3. Hopkins i Watson su se pokazali kao ubitačna kombinacija.

Watson izgleda briljantno, ono što ga je gurnulo natrag do sedmog mjesta među preostalim dodavačima je nešto lošija prva polovica sezone. Osim toga, Watson je obaran nevjerojatnih 62 puta što je bez presedana za momčad u doigravanju i ukazuje na slabosti u napadačkoj igri i činjenicu da Watson jako dugo drži loptu. To ne znači puno jer je među deset igrača koji najduže zadržavaju loptu čak šestorica koji igraju u doigravanju.

IGRAČ VRIJEME 
Josh Allen 3.22
Lamar Jackson 3.1
Russell Wilson 3.01
Deshaun Watson 3.01
Aaron Rodgers 2.95
Jared Goff 2.94
Cody Kessler 2.92
Sam Darnold 2.91
Patrick Mahomes 2.91
Dak Prescott 2.82

tom brady

New England Patriots ¦ 29 TD-a ¦ 11 INT ¦ 4.355 yds ¦ 66% ¦ 7.64 AVG ¦ 3.79 prosječna ocjena na Zadnjem Polju (9. mjesto) ¦

Pitanje. Biste li radije za ova doigravanja kao QB-a imali Watsona ili Bradyja? Prema našim ocjenama tijekom regularnog dijela, Brady je bolji tek nezamjetno (3.79 naspram 3.75). Ovo je najlošija sezona za 41-godišnjeg Toma Bradyja u posljednjih pet godina i šaptanja su sve glasnija kako najveći ikad gubi na refleksima i efikasnosti. Kada Patriotsi nemaju podršku probijača, onda najčešće gube, a Brady nije ostavio dojam da može preuzeti utakmicu u svoje ruke kao proteklih sezona.

Gronkowski je ozlijeđen, Gordon suspendiran, a Brady sve češće promašuje otvorene hvatače. Unatoč svemu Patriotsi su na omjeru 11-5 i nisu prvi nositelj u AFC-u isključivo zbog lude završnice u Miamiju. Brady jako dobro zna da se u siječnju stvaraju legende i biraju pobjednici i ako ćete Patriotse otpisati onda to činite na vlastitu odgovornost.

russell wilson

Seattle Seahawks ¦ 35 TD-a ¦ 7 INT ¦ 3.448 yds ¦ 66% ¦ 8.08 AVG ¦ 3.86 prosječna ocjena na Zadnjem Polju (6. mjesto) ¦

Russell Wilson ima razloga za slavlje u sezoni u kojoj je otpisane Seattle Seahawkse uveo u doigravanje. Velike zasluge zaslužuje i trener Pete Carroll koji je mladu momčad uvjerio da može daleko iako su ih napustili neki važni igrači. Wilson je precizan dodavač s odličnom dubokom loptom koju distribuira šaroliko pa mu je WR s najviše hvatanja Tyler Lockett  s tek 57.

Seahawksi su ove sezone u Chrisu Carsonu prvi puta nakon 2014. dobili probijača koji je prešao 1.000 yardi te je uz to zabio devet polaganja što je pojačalo efikasnost napada Seahawksa. Wilson je fenomenalan primjer odličnog vođe na terenu što je veoma bitna karakteristika za dodavača i te kvalitete bi mogle puno značiti Seahawksima u ovogodišnjem doigravanju.


Više o Russellu Wilsonu: Zlatna ruka koja drži Sehawkse u igri


andrew luck

Indianapolis Colts ¦ 39 TD-a ¦ 15 INT ¦ 4.593 yds ¦ 67% ¦ 7.19 AVG ¦ 3.94 prosječna ocjena na Zadnjem Polju (4. mjesto) ¦

Kakva povratnička sezona za NFL Knjižničara! I kakav preokret Coltsa koji su kampanju otvorili s omjerom 1-5 da bi nanizali devet pobjeda u zadnjih deset utakmica i plasirali se u doigravanje. Pobjedom protiv Titansa u zadnjem tjednu Coltsi su osigurali sebi aktivni početak Nove Godine.

Dakako, sve na ramenima briljantnog Andrewa Lucka koji je napokon zdrav pa je zablistao u drugoj polovici sezone kada mu se vratio ritam i osjećaj. Napokon nema problema s tim da je QB s najviše pretrpljenih obaranja, a novi trener Frank Reich je napravio odličan posao izmijenivši napad pa se Luck i brže rješava lopte. 15 presječenih dodavanja je, pak, jako puno i Luck neće imati pravo na takve greške u doigravanju. 39 TD dodavanja je najviše u NFL-u nakon, dakako, Mahomesa, a 67% upotpunjenih dodavanja je najpreciznija Luckova sezona u karijeri.


Indianapolis Colts: Andrew Luck organizaciju nosi na svojim ramenima


philip rivers

Los Angeles Chargers ¦ 32 TD-a ¦ 12 INT ¦ 4.308 yds ¦ 68% ¦ 8.48 AVG ¦ 3.98 prosječna ocjena na Zadnjem Polju (3. mjesto) ¦

Spektakularna sezona Philipa Riversa koja spada među najbolje u njegovoj 15-godišnjoj karijeri. Iznimno precizan i efikasan s gotovo 8.5 osvojenih yardi po dodavanju. Nevjerojatno je koliko posla ovaj iskusni QB napravi prije samog snapa. Sama završnica regularnog dijela bila je nešto slabija nego ostatak kampanje, ali Chargersi su jako dobro izbalansirana momčad s opasnom obranom koja bi mogla biti problem protivnicima. Riversova forma zadnja tri tjedna je u silaznoj putanji što bi moglo zabrinuti Chargerse koje u nedjelju čeka obračun s Ravensima.

Rivers je neporažen u wild card utakmicama, a čeka ga jedna od najboljih obrana lige što bi se moglo pretvoriti u intrigantni sukob Riversa i njegovog hvatača Keenana Allena s braničima Ravensa. Allen ima 97 hvatanja i šest TD-a i opasan je u slotu pa nije neobično da Allen ima više nego dvostruko uhvaćenih lopti od sljedećeg Riversovog hvatača Mikea Williamsa.

drew brees

New Orleans Saints ¦ 32 TD-a ¦ 5 INT ¦ 3.992 yds ¦ 74% ¦ 8.16 AVG ¦ 4.11 prosječna ocjena na Zadnjem Polju (2. mjesto) ¦

Snajperist iz New Orleansa gađa mete laserskom preciznošću i u svojoj 39. godini života. 74% upotpunjenih dodavanja i tek pet presječenih. Saintsi su na kladionicama prvi favoriti za osvajanje Super Bowla što zbog Breesa i kvalitetnih rješenja na poziciji probijača, a što zbog obrane koja nije spektakularno loša kakva je znala biti što je bilo dovoljno da Saintsi u playoff uđu kao prvi nositelji.

U sezoni u kojoj je Brees dohvatio nekoliko milestonea i dodatno se pozicionirao kao jedan od najvještijih dodavača svih vremena, u neizvjesnoj je utrci s mladim Mahomesom oko MVP nagrade. Zvuči gotovo nemoguće da Brees nijednom nije proglašen najkorisnijim igračem lige, ali to je tako kada igrate u istoj eri kao i Payton Manning i Tom Brady. Završio je regularni dio s najvišim passer ratingom u ligi od 115.1 te već tradicionalno kao najprecizniji dodavač lige.

cooltext310685130095099

Kansas City Chiefs ¦ 50 TD-a ¦ 12 INT ¦ 5.097 yds ¦ 66%¦ 8.79 AVG¦ 4.45 prosječna ocjena na Zadnjem Polju (1. mjesto) ¦

Bez pogovora najveća zvijezda ovogodišnje NFL sezone. Mladić koji je s nepune 23 godine krenuo puniti naslovnice i oduševljavati publiku i analitičare u NFL-u. Dodavač Chiefsa je nagomilao nevjerojatnih 50 TD dodavanja u napadačkom sustavu head coacha Andyja Reida koji se nada s ovim QB-em napokon osvojiti toliko željeni naslov prvaka.

Osim u TD dodavanjima, Mahomes je predvodio ligu po postotku dodavanja koja su završila polaganjem (8.6%) i bio drugi u ligi po ukupno osvojenim yardima (nakon Roethlisbergera) te po yardima osvojenim dodavanjem (nakon Fitzpatricka koji je sezonu proveo bacajući dalekometne projektile bez trunke savjesti).

Mahomes ima 75 dodavanja dužih od 20 yardi što je najviše u ligi. Bacio je nevjerojatno 31 TD dodavanje u gostima!

Mahomes je pokazao nevjerojatnu zrelost i svestranost, osjećaj u pocketu, fenomenalno kretanje po terenu i predivan izbačaj lopte. Bio je iznimno precizan sa 66% uspješnih dodavanja. Neiskustvo i činjenica da je ovo praktički njegova prva sezona nakon što je većinom prosjedio rookie kampanju, nije ga niti malo pokolebala pa njegovi Chiefsi čekaju rasplet wild card vikenda kao prvi nositelji AFC konferencije i momčadi će morati preko bučnog Arrowhead stadiona ukoliko žele vidjeti Super Bowl.


Patrick Mahomes efekt: U redu je vrištati od uzbuđenja


 


Jedan odgovor

  1. Linebackeri u obračunu Seahawksa i Cowboysa će biti užitak za gledanje

    […] Rangirali smo svih 12 dodavača uoči početka NFL doigravanja […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: