Gledali smo “Aquaman”. Princeza Mera je ukrala show

“Aquaman” Jamesa Wana je neočekivano postao apsolutni kino hit, a nama je većinu pozornosti privukla opaka Princeza Mera.

Nije ništa neobično biti skeptičan uoči jednog DC-jevog filma koji osim Wonder Woman i Batman serijala posljednjih godina nije ponudio kvalitetna rješenja za velike ekrane.

Zadatak da režira Aquaman preuzeo je danas 41-godišnji James Wan poznat po odličnim horor filmovima Saw i The Conjuring te akcijskom Furius 7. Iz Warner Bros. su se nadali da će glavni glumac Jason Momoa, blagdanska premijera i neka druga poznata glumačka imena poput Nicole Kidman koja utjelovljuje Aquamanovu majku – biti magnet za gledatelje.

I bili su u pravu. Osim što je Wan napravio ludo zabavan i vizualno bogat film koji je pokupio i solidne reakcije kritičara, Momoi je jako dobro sjela uloga priprostog, ali snalažljivog i pravednog Aquamana i film je s početkom siječnja 2019. dosegao zaradu od čak 822 milijuna dolara prešišavši tako i iznimno uspješan Wonder Woman pa se sada razgovori vrte oko brojke od milijardu dolara.

Žestoki vizualni efekti, nabrijane akcijske sekvence i pomalo nespretan scenarij će svakome sjesti drugačije, ali Aquamanove 143 minute bi trebale proletjeti iznimno brzo ljubiteljima DC i Marvel univerzuma.

Nama je u tome itekako pomogla Princeza Mera koju igra Amerikanka Amber Heard. Mera je sve samo ne klasična princeza u nevolji pa tokom filma konstantno oduševljava nepredvidivim odlukama i potezima. Ova uloga je 32-godišnjoj Amber Heard sjela fantastično nakon što je 2016. debitirala kao Mera u filmu Justice League i uloga Mere joj je najozbiljnija u karijeri.

Amber do sada nije glumila u razvikanijim projektima i bila je mnogo poznatija kao bivša supruga Johnyja Deppa i djevojka Elona Muska.

Razvod Deppa i Heard se pretvorio u potpunu sapunicu i paparazzi spektakl koji je eskalirao snimkom iz njihovog doma i kada je Heard zatražila zabranu pristupa i optužila Deppa za fizičko zlostavljanje. Uslijedilo je otvoreno pismo za magazin Porter u kojem se Heard zauzela za žrtve obiteljskog nasilja i čvrsto osudila stigmatizaciju žena žrtava fizičkog i seksualnog zlostavljanja.

Heard se tako brzo pozicionirala kao jedna od vodećih glasnogovornica na polju zaštite ženskih prava i borbe protiv nasilja nad ženama. Povodom izlaska Aquamana za The Washington Post je složila kolumnu. U njoj Heard piše o tome kako je od djetinjstva trpjela razne oblike zlostavljanja i diskriminacije što je kulminiralo, po njenom mišljenju, gotovo pa ekskomunikacijom iz svijeta glume i zabave kada je postala jedna od predvodnica borbe za zaštitu prava žena.

“Upravo sam završila sa snimanjem dvogodišnje kampanje za jedan modni brend. Kompanija me otpustila. Postavila su se pitanja hoću li moći zadržati ulogu Mere… Pišem ovo kao žena koja je primala prijetnje smrću i gotovo da nije izlazila iz svog stana mjesecima te je bila na udaru tabloida.”

Amber Heard za The Washington Post

Na stranu skupi i bjesni vizualni efekti i epske scene bitki i pojedinačnih obračuna, redatelj James Wan priznaje kako je, primjerice, u Kini najpopularnija scena bila kada Princeza Mera pojede cvijet, a odličnu reakciju izazvao je i romantični kadar u kojem Hear znakovito pogleda Mamou.

Unatoč tome, Princeza Mera je prvenstveno prikazana kao proaktivna žena sa snažnim stajalištima i idealima te koja je spremna riakirati sve, uključujući vlastiti status u kraljevstvu, kako bi povukla riskantne poteze u koje vjeruje.

Ovakva uloga sjela je odlično na nastojanja Amber Heard da bude prepoznata kao vodeće ime u feminističkim pokretima koji su se revitalizirali nakon tzv. #metoo pokreta. Do sada se na Heard nije gledalo kao na ozbiljnu glumicu i pojavljivala se na ekranu prvenstveno kao ljepotica, uključujući i otkazanu seriju Playboy Club i film Three Days To Kill s Kevinom Costnerom.

Redatelja Wan je provukao određenu političku notu kroz film koji se dotiče pitanja zagađivanja morskog dna i klimatskih promjena te je kroz pretedenta za prijestolje Orma suptilno poentirao na izolacionističku politiku koja postaje sve popularnija, ali je izbjegao ulaziti dublje u politička pitanja kako ne bi zagadio film svjetonazorskim raspravama.

“Orm je poprilični nacionalist i Atlantida je okružena velikim zidom. Raniji rukopis scenarija je još detaljnije razradio to pitanje,ali sam onda shvatio da ne želim previše politizirati”, objasnio je Wan.

Aquaman tako kroz snažni ženski lik koji je ravnopravan s glavnom zvijezdom te suptilne političke konotacije uspio zadržati svojeversnu kulturološku relevantnost, ali je prvenstveno ostao zabavna i luda vožnja nepreglednim oceanskim dubinama.


Jedan odgovor

  1. Sigurni smo da se ne treba brinuti što veliki Condé Nast gasi i prodaje časopise te bilježi gubitke

    […] svojem posljednjem tiskanom izdanju, Glamour je na naslovnicu stavio Amber Heard, zvijezdu filma “Aquaman” i njezin citat: “Silence is complacency” aludirajući na njen aktivizam oko zaštite […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: