Simmonsova jednadžba

U završnim trenucima pobjede Philadelphia 76ersa nad Dallas Mavericksima, trener Mavsa Rick Carlisle je upotrijebio taktiku namjernog prekršaja nad Benom Simmonsom. Simmons je prije toga promašio tri uzastopna slobodna bacanja, a ovog puta je zabio jedno od dva.

Ipak, činjenica da je na terenu u dresu Mavericksa DeAndre Jordan – a o zloglasnoj hack-a-shaq taktici govorimo u kontekstu bivšeg prvog izbora na draftu i nominalno jednog razigravača, a ne centra Jordana – je alarmantna sama po sebi.

Prošle sezone Washington Wizardsi su novaka Simmonsa poslali na liniju slobodnih bacanja 24 puta u četvrtoj četvrtini. Simmons je pogodio 12 slobodnih, a posljednja dionica je trajala čak 48 minuta.

Simmons u karijeri slobodna bacanja šutira tek 57%.

U njegovoj drugoj profesionalnoj godini, Simmonsov vanjski šut je praktički nepostojeć. Ove sezone nijednom nije šutirao tricu, prošle je to učinio 11 puta – svaki put bezuspješno.

Iznimno talentirani Australac je izuzetno dobar u neposrednoj blizini obruča gdje koristi svoje atletske sposobnosti i genijalan osjećaj za igru, ali njegov skok šut ostaje visjeti kao najveći upitnik iznad nastojanja Philadelphia 76ersa da napadnu NBA naslov.

shotchart(2)

Iako je postotak njegovog ukupnog šuta iz igre porastao s 54% na 57%, Simmons je i dalje daleko ispod prosjeka lige kada šutira izvan reketa, a čak 81.5% njegovih šuteva stižu iz neposredne blizine koša.

“On toliko drugih stvari radi dobro i na igru utječe na razne načine. Vjeruje da svoj pečat na utakmicu može staviti i bez tog segmenta. U mnogim aspektima je to točno, ali ako želimo doći do nivoa koji želimo – on će morati šutirati. Nastavljat ću mu to naglašavati”, izjavio je trener Brett Brown koji je nakon dolaska Jimmyja Butlera pod pritiskom da Sixerse odvede duboko u doigravanje, a trenutno su četvrta momčad Istoka s omjerom 26-14.

Brown nakon dolaska Butlera iz Minnesote ima dodatnih problema s geometrijom košarkaškog terena i prevelikom koncentracijom igrača na malom prostoru u vremenu kada NBA teren nikada nije bio veći zbog sve većeg dometa vanjskih šutera. Sixersi šutiraju u prosjeku 31.6 trica po utakmici po čemu su 14. momčad lige, a uspješnost trice je 35% po čemu su 17. Ipak, od glavne trojice centar Joel Embiid je taj koji šutira najviše trica po utakmici (3.8).

Strah od stagnacije procesa

Embiid je već ranije ove sezone izrazio svoje frustracije zbog gužve u reketu i zahtjeva trenera Sixersa da on bude taj koji se izvlači na vanjski šut, a onda je unatrag nekoliko dana Jimmy Butler ponovno izveo svoju predstavu koja je postala hit u Minnesoti i pred igračima i pomoćnim trenerima napao Browna optuživši ga da ga ne koristi na način koji bi trebao.

Od dolaska u Philadelphiju Butler ima prosjek od 18 koševa uz 4.7 skoka. U prosjeku loptu dira 48 puta po utakmici što je za 15 dodira manje nego u Minnesoti i Sixersi na njega vrte pick and roll u prosjeku 4 puta po utakmici u odnosu na 10 u Timberwolvesima.

P&R nikad nije bio znakovit dio filozofije Bretta Browna, ali stagnacija u evoluciji napada ove momčadi je i više nego opipljiva. Po napadačkoj efikasnosti Sixersi su uz tri igrača s All Star potencijalom tek 12. momčad lige. Četiri momčadi s Istoka su efikasnije, uključujući i Charlotte Hornetse.

Na kraju prošle sezone, tada neformalni GM Sixersa Brett Brown, je javno rekao da mu uz Simmonsa i Embiida treba još jedan All Star igrač. Formalno je ulogu GM-a preuzeo Elton Brand uz usku suradnju s Brownom te u grad doveo Butlera. Sixersi su žrtvovali širinu klupe i ove sezone im je klupa po broju zabijenih koševa tek 20. u ligi s 34.2 poena.

Početkom godine u pobjedi nad Clippersim, mikrofon je uhvatio Embiida koji je pobjesnio na Simmonsa nakon međusobnog sudara u kojem je Embiid nastradao. “Što radi? Hrva se radi jebenog skoka” zavrištao je Embiid nakon sudara sa Simmonsom.

Aluzija Embiida je jasna. Simmons je triple-double mašina koja nedostatak šuta maskira svojom svestranošću. U pobjedi nad Dallasom Simmons je već u trećoj četvrtini zabilježio šesti triple-double sezone. Više od njega ima tek Westbrook, ali ni jedan ni drugi ne uspijevaju kroz raznovrsnost brojki zamaskirati nedostatke u svom šutu.

Danas se od NBA razigravača ne trpi da nemaju izuzetan šut iz vana.

Brown je ovog ljeta pripremao Simmonsa za potpuno preuzimanje pozicije razigravača. Njegova inteligencija, osjećaj za igru, visina i kvaliteta dodavanja čine ga spektakularnim talentom, ali činjenica jest i ta da se radi o prvom izboru na draftu od kojeg su očekivanja bila da će postati jedan od najboljih igrača generacije. Može li taj potencijal ispuniti bez vanjskog šuta?

Rješenje “Simmonsove jednadžbe” bit će ključ Brettu Brownu za otključavanje punog potencijala Sixersa. Spursi su Kawhija Leonarda razvili u respektabilnog vanjskog šutera, a Sixersi nisu pokazali da imaju know how koji bi uključivao progresivan razvoj njihovih talenata. Otišli su i Noel i Okafor, a najnoviji prvi izbor Markelle Fultz je u karanteni zbog psihosomatskih problema vezanih uz rame i arhitekturu šuta.

Problem oko kemije trojice iznimno karakternih igrača najavljivao se odmah nakon dolaska Butlera, ali pobjede bi trebale zamaskirati eventualne nesuglasice među ovim ambicioznim pojedincima. Jasno je da je Simmons taj koji guši reket jer bi Butleru i Embiidu puno više koristila jedinica s razvijenim vanjskim šutom. Jasno je i da sva trojica vole imati loptu u rukama i daleko su od stacionarnih skok-šutera.

Ben Simmons je ove sezone pokušao tek tri vanjska šuta koja je službeni NBA okarakterizirao kao catch and shoot. Njegov doprinos momčadi je neopisivo veći od samog šutiranja, ali i očekivanja za njega su neopisivo veća od tek prosječnog NBA prospekta.

Za sada Simmons šutira odmah kad mu netko doda jedino kada je na liniji slobodnih bacanja. A i tada šutira debelo ispod prosjeka.