Sigurni smo da se ne treba brinuti što veliki Condé Nast gasi i prodaje časopise te bilježi gubitke

Condé Nast, izdavač časopisa The New Yorker, Vanity Faira i Vogue, zabilježio je u 2018. pad prihoda od 6.6% i gubitak u visini od 14 milijuna funti.

Izvršni direktor Bob Sauerberg najavio je odlazak s te pozicije, a holding kompanija Advance Publications najavila je da se američki i međunarodni Condé Nast pripojiti u jednu kompaniju s ciljem promjene organizacijske i operativne strukture i izbjegavanja daljnjih gubitaka. Dio kupljenog prostora u 1 World Trade centru će dati u zakup kako bi smanjili troškove i povećali prihode.

Medijska kuća u vlasništvu obitelji Newhouse ulazi u ozbiljnu rekonstrukciju nakon godine u kojoj su zabilježili znatan pad zarade od oglašivača i lošiju prodaju u SAD-u, najavili prodaju tri magazina iz svog portfelja (Brides, Golf Digest i W) kao i gašenje tiskanog izdanja poznatog modnog časopisa Glamour. Nova urednica Glamoura Samantha Barry izjavila je kako se radi o njenoj odluci i da se magazin mora fokusirati na svoja digitalna izdanja.

“To je moja odluka i ona ima smisla. Na internetu se nalazi naša publika i na internetu je rast našeg prometa. Više nije imalo smisla da se Glamour tiska kao mjesečnik”, tvrdi Barry koja je stigla sa CNN-a. Nekolicina drugih modnih časopisa čiji je Condé Nast izdavač također su odustali od svojih tiskanih izdanja.

usglamour-jan19-amber-articleU svojem posljednjem tiskanom izdanju, Glamour je na naslovnicu stavio Amber Heard, zvijezdu filma “Aquaman” i njezin citat: “Silence is complacency” aludirajući na njen aktivizam oko zaštite prava žena i žrtava obiteljskog nasilja.

Iz Condé Nasta se ograđuju kada je u pitanju zabilježeni gubitak, navodeći da se dio minusa odnosi na izvanrednu stavku bez koje bi na kraju godine imali zabilježen plus. Ipak, velik broj zaposlenika je ostao bez posla, a kompaniju su napustili i Alexandra Shulman iz britanskog izdanja Voguea dok je veteran Nicholas Coleridge promijenio poziciju.

“Vjerujem da će se s tiskom dogoditi isto što i s radijem kada je stigla televizija. Naučit će koegzistirati. Ono što ljude često iznenadi jest da je prije 25 godina Vogue prodavao puno manje primjeraka nego što to radi danas. Isto vrijedi i za Tatler i GQ”, pojašnjava Nicholas Coleridge.

Steven i Jonathan Newhouse su najavili kako će ujediniti američko i međunarodno izdanje magazina Condé Nast Traveler. Pod rukovodstvom popularnog predsjednika Wolfganga Blaua, Condé Nast International po europskim državama poput Češke, Italije i Slovačke širi svoje poslovanje i bilježi rast prodaje, a velik dio produkcije bit će centraliziran u Londonu. Vogue Chine je proširio svoj digitalni i urednički tim i krenuo izbacivati sadržaj za WeChat platformu.


Čitaj na Zadnjem Polju

Izdavač NY magazina i portala Vulture najavio naplatu digitalnog sadržaja


“Kako bi preživjeli kao medijska kuća morate biti ili velika novina ili biti vlasnik globalne niše. Mi radimo ovo drugo i nastavit ćemo tako. Jako puno vremena smo bili iznimno decentralizirana kompanija. Recimo samo da smo trenutno u fazi iznimne centralizacije”, izjavio je Wolfgang Blau.

Veliki naglasak u ovoj kući stavljaju na produkciju video sadržaja pa na You Tubeu možete pronaći velik broj njihovih videa poput serijala “73 questions with ….” putem kojih privlače oglašivače.

Jasno je kako će ova snažna rekonstrukcija poslovanja Condé Nasta u velikoj mjeri izmijeniti način na koji funkcionira ovaj veliki izdavač, ali i kako će izgledati njegov finalni proizvod. 2018. nije bila pozitivna za novinarstvo i medije te su izdavači u agresivnoj potrazi za modelom koji bi bio isplativ i profitabilan. Godina iza nas nije bila nimalo glamurozna ni za Condé Nast koji je svoju reputaciju izgradio upravo na glamuru.

Glamur košta. Vidjet ćemo hoće li ga ovaj izdavač kroz novi model uspjeti pronaći i pod koju cijenu.