NBA ima ozbiljnu namjeru postati najdominantnijom sportskom ligom na svijetu

ESPN, najveća sportska medijska kuća u SAD-u, provela je istraživanje koje kaže da je košarka najpopularniji sport među američkom djecom.

NBA liga je trenutno u borbi s engleskom nogometnom Premier ligom za treće mjesto na svijetu po prihodima koji im se vrte oko pet milijardi doalra godišnje. Listu najbogatijih liga trenutno predvode američki NFL i američki MLB.

Ipak, i football i bejzbol su u opadanju. NLF ne toliko što se tiče gledanosti, sudeći prema ovogodišnjim brojkama koje su ponovno iznimno visoke, već prvenstveno kroz niz strukturalnih problema koji uključuju imidž sporta i strah od dugoročnih ozljeda. Bejzbol je pak previše spor i previše dugačak kako bi privukao pažnju mlađe publike koja je naučila na brze reakcije, veliki protok informacija i kraće dvoboje. Nove generacije su digitalni domorodci koji sve više gledaju You Tube i Twitch, a gotovo nikako tradicionalne televizijske kanale.

Ipak, čak i kada bi NFL prebacio svoja distribucijska prava na digitalne igrače poput Facebooka, Amazona i ostalih, teško da bi ritam same igre uspio privući mlađu generaciju kojoj se cijela ta priča odvija suviše spor za njihov ukus.

Utakmice NFL-a i MLB-a traju preko tri sata od čega je između 9 i 15 minuta stvarne igre.

Priča s NBA-om je drugačija. Ne čudi što povjerenik lige Adam Silver kaže kako od klasičnih prijenosa utakmica želi nešto što je bliže prijenosima esportova kakve gledamo na Twitchu gdje je ekran krcat informacijama i razgovorima. Ne čudi što LA Clippersi ulažu u program koji vam u realnom vremenu prikazuje šansu igrača da zabije šut pa prijenos izgleda kao videoigra i ne čudi što je NBA svoju razvojnu ligu stavila u ruke Twitch platforme koja će prenositi određene utakmice na način koji je bliži mlađoj publici.

Zašto danas možete otići na You Tube i pregledati sažetke kompletnih NBA utakmica, brojne highlightse igrača koje ne dolaze sa službenog NBA kanala i raznu mixtape produkciju koja očito krši autorska prava NBA lige?

“Ovo je pravac u kojem se razvijaju stvari. Na jedan ili na drugi način svi proizvodi će završiti na internetu. Mišljenje povjerenika je da trebamo biti tamo i biti dio razgovora. Nudimo im grickalice umjesto glavnog jela, male dijelove sadržaja koji im zadržavaju pažnju i interes za sport”, izjavila je Melissa Brenner koja je glavna zadužena za globalnu digitalnu strategiju NBA lige, a Adam Silver je dodao:

“Jako štitimo svoje utakmice uživo, na ove sažetke gledamo kao na reklamu”.

Prednost koju NBA ima u odnosu na druge američke lige je svakako snaga individualaca i njihovog osobnog brenda, činjenica da su prepoznatljiviji i da ih je manje na terenu te da ne nose ni zaštitne kacige niti je nužno biti statistički fanatik za shvatiti njihov doprinos.

Nijedna liga nije poput NBA-a imala toliku korist od razvoja društvenih mreža. Dok taj zloglasni “drugi ekran” kod ostalih liga ima prijeteću konotaciju, za NBA ligu su Twitter, Facebook i You Tube propagandni kanali zbog kojih sport nastavlja rasti velikom brzinom. Niti jedna liga nema tako snažan sub-twitter univerzum kakav ima NBA liga.

Forbes je početkom 2018. procijenio da sada svaka NBA momčad na tržištu vrijedi barem milijardu dolara. Momčadi su tijekom 2017. zaradile nevjerojatnih 25% više nego godinu ranije.

NBA liga je daleko najtvitanija liga na svijetu. NBA finale u proljeće 2018. između Warriorsa i Cavaliersa popraćeno je s preko 100 milijuna tvitova, a LeBron James je daleko najpopularniji sportaš u SAD-u. Preko Instagrama ga prati 42 milijuna ljudi.

Za usporedbu, vjerojatno najveću NFL zvijezdu Toma Bradyja prati 4.8 milijuna ljudi.

“Iznimno je teško objasniti NBA Twitter ljudima koji nisu na Twitteru. Pokušao sam to objasniti svojoj majci, ali nije mogla shvatiti. Moraš biti dio toga kako bi to mogao shvatiti”, izjavila je za The Washington Post Alexis Morgan koja je u međuvremenu postala i zaposlenica Grizzliesa.

Društvene mreže su pomogle NBA ligi da dodatno pojača angažman i raspravu oko transfera o kojima se sada raspravlja cijelu godinu i pomogli su ligu učiniti cjelogodišnjim sportom, kreirati snažnu kulturu praćenja i zajednicu koja je krcata specifičnom terminologijom, internim šalama, meme-ovima, simbolikom, referencama. Osim toga, kanali poput House of Highlights koji na Instagramu ima 11 milijuna pratitelja u jednakoj mjeri prikazuje najbolje akcije koliko i najsmješnije i najčudnije situacije na i izvan NBA parketa.

View this post on Instagram

End of regulation between OKC/SA was INSANE. 😱

A post shared by House of Highlights (@houseofhighlights) on

Danas je NBA momčadima iznimno važno osim dobrog proizvoda na parketu imati i odličan proizvod na društvenim mrežama ili najjači Twitter profil gdje se reputacija skuplja na način da se šalite na račun drugih ekipa, imate dosjetke koje cijeni mlada publika na društvenim mrežama i smišljate dovitljive komentare ili podapinjete nogu konkurenciji. Magazin Complex već tri godine za redom donosi godišnji power ranking najboljih ekipa – na Twitteru.

Marketinška zlatna koka

Mogućnost da se o vašem sportu može na lagan i neposredan način razgovarati u širem krugu svojih prijatelja – najčešće putem društvenih mreža ili aplikacija za dopisivanje – iznimno je važna kako bi uspješno zadržali angažman i pozornost publike u današnjem vremenu.

Ne čudi stoga što je NBA liga rangirana iznad NFL-a, Formule 1 i niza engleskih Premier League klubova kada je u pitanju najsnažniji brend u svijetu sporta.

Prema globalnom POWA indexu koji mjeri angažman i interes gledatelja, NBA liga je na vrhu svijeta i oglašivačima nudi možda i najbolju platformu za oglašavanje svojih proizvoda u segmentu sportskih medija.

NBA liga je ujedno i najpopularnija liga u Kini gdje je preko društvenih mreža prati 150 milijuna ljudi pa nije neobično da izniman broj momčadi i igrača tamo provodi puno vremena van sezone kako bi se družili s navijačima i pojačali interes za brendom na Dalekom Istoku.

Kineski medijski gigant Tencent plaća 700 milijuna američkih dolara za prava na prijenos utakmica u Kini, a naknadno ih je proslijedio i platformi WeChat, pravo na sažetke ima i internet platforma Weibo, a sve kako bi se kineskoj publici omogućilo što više sadržaja preko mobilnih telefona.

Snažni internetski igrač Rakuten je ekskluzivni partner NBA lige za distribucijska prava na području japanskog tržišta. Procjenjuje se da prava vrijede preko 200 milijuna dolara.

Uzmemo li u obzir da televizijska prava u SAD-u NBA ligi uprihode oko 2.4 milijardi dolara godišnje, nije teško doći do brojke od pet milijardi dolara koliko najbolja košarkaška liga na svijetu utrži u jednoj kalendarskoj godini.

Marketinška snaga koju ima NBA liga, kvaliteta proizvoda koji je bitno privlačniji mlađoj publici kao i reality-show osjećaj koji ostavlja za sobom praćenje NBA lige u širom smislu, potencijal je koji ova liga pod svaku cijenu želi iskoristiti. Uzmemo li u obzir snagu potencijalnih američkih partnera i novac koji su spremni potrošiti – ovakav scenarij je itekako izvediv. Činjenica da je jedan NFL, koji gotovo da i nema ozbiljnije međunarodne brojke, bogatiji od engleske Premier Lige koja je globalni brend – dovoljno govori o snazi i potencijalu američkog tržišta i njegovog kapitala.

Kako bi postala najbogatija na svijetu, NBA će morati barem udvostručiti svoje godišnje prihode pa će nadolazeće razdoblje biti iznimno interesantno i dinamično u središnjici lige u New Yorku.

NBA želi doći na vrh, a Adam Silver će učiniti sve kako bi to i ostvario.