New England Patriotsi su se ponovno narugali američkim medijima

New England Patriotsi su najomraženija momčad u NFL-u.

Uspjesi, skandali, zatvorenost prema vanjskim faktorima, hladan odnos s medijima i minuciozna, dosadna preciznost kojom pristupaju footballu i to gotovo uvijek bez bilo pretjerane emocije – kreirali su oko Patriotsa imidž strahopoštovanja, često divljenja, ali mnogo češće i prijezira prema ekipi koja je uspjela s istim trenerom i dodavačem u 17 godina zabilježiti nastup u osam Super Bowla i osvojiti ih pet.

Ne samo da su Patriotsi ovo desetljeće pojačali svoj dominantni stisak nad ligom kojom bi trebala vladati jednakost i neizvjesnost, već su od 2011. više sezona proveli u Super Bowlu nego izvan njega (4:3) što je bez presedana za ovaj sport, osobito nakon uvođenja otvorenog tržišta 1994.

“Ako te mrze to znači da nešto radiš dobro”, reći će bivši probijač dok je bio u dresu Patriotsa Dion Lewis uoči prošlogodišnjeg Super Bowla. Kasnije će govoriti nešto drugačije.

Na pitanje kako bi opisao nastup tight enda Roba Gronkowskog u dominantnoj pobjedi nad LA Chargersima 41:28, Bill Belichick se držao svoje standardne šprance: “U svim fazama igre smo odigrali dobro. Moram još pogledati snimke, ali igrali smo dobro u sve tri faze i svi igrači koji su igrali su dali svoj doprinos”. Belichick je sličan odgovor dao i na sljedeće pitanje o novaku Sonyju Michelu koji je odigrao briljantno sa 129 osvojenih yardi i tri polaganja.

Ako momčadi Jurgena Kloppa igraju energijom heavy metala, onda Belichickove operiraju preciznošću i mirnoćom hladnokrvnih kirurga.

Odnos medija i Patriotsa je izuzetno detaljno analiziran tijekom ovog stoljeća uključujući i skandale Spygate i Deflategate nakon svakog od kojeg je odnos rukovodstva Patriotsa sa sedmom silom postajao hladniji. Tom Brady je, opravdano, tijekom cijele sezone slušao kako igra svoju najgoru kampanju u proteklih pet godina i kako su ga stisle njegove četrdesete pa je nakon pobjede nad Chargersima – u kojoj je osvojio 343 yarda uz preciznost od 77% – komentirao na način koji nije tipičan za njega.

“Bit će interesantno u Kansas Cityju. Znam kako svi misle da smo užasni i da ne možemo pobijediti nijednu utakmicu. Vidjet ćemo. Bit će zabavno.”

 

Uz neminovni pad forme koji čeka Bradyja, Patriotsi ove sezone igraju i s ozljedama i udarcima pokošenim Gronkowskim koji se više ne može pohvaliti titulom najboljeg tight enda lige, nakon nove suspenzije su ostali bez rehabilitiranog hvatača Josha Gordona (Jon Jones NFL-a), a hvatač Julius Edelman je već ispran igrač nakon teške ozljede i suspenzije.

Sve te izjave su točne u vakuumu, ali ne i u kontekstu atmosfere i sustava kojeg su Patriotsi izgradili i koji – kroz nadmoćnu taktiku i strategiju te beskompromisan naglasak na skautiranju protivnika i inženjersko preciznu egzekuciju – može nadoknaditi sve pojedinačne slabosti igrača. Ako se i u jednom timskom sportu nedostatak talenta može nadoknaditi sustavom igre – onda je to svakako football.

S obzirom na to kako su Los Angeles Chargersi kotirali kao najbolja nefavorizirana momčad zahvaljujući omjeru 12:4, odličnoj igri u doigravanju i dodavaču Philipu Riversu iza kojeg je jedna od najboljih sezona u karijeri – brojni američki mediji su iskoristili priliku kako bi najavili poraz Patriotsa kod kuće i završetak dinastije.

Problem s Patriotsima jest taj što oni gotovo nikad ne gube u doigravanju kod kuće i što Patriotsi nisu dinastija.

Patriotsi su sustav. Produkt pažljivo izrađenih standarda i procedura koje se implementiralo tijekom ova dva desetljeća. Od skautinga i manipulacije salary capom preko treniranja i učenja igrača tehnikama i situacijskom footballu do proslava u svlačionici s dostojanstvenim rukovanjima umjesto koreografiranih plesova i glasne glazbe.

Pogledajte popis deset najplaćenijih igrača Patriotsa. Samo dvojica su iznad 10 milijuna dolara prosječne plaće. Od preostale tri momčadi (Saints, Rams, Chiefs) Patriotsi imaju najmanje igrača iznad 10 milijuna dolara i najviše prostora pod salary capom.

Tom BradyQB$15,000,000
Stephon GilmoreCB$13,000,000
Devin McCourtyFS$9,500,000
Rob GronkowskiTE$9,000,000
Shaq MasonG$9,000,000
Dont’a HightowerILB$8,875,000
Dwayne AllenTE$7,350,000
Marcus CannonRT$6,482,000
Kyle Van NoyILB$5,878,548
Julian EdelmanWR$5,500,000

“Ovo vam se dogodi kad ste škrti. Izdominiraju vas”, izjavio je bivši probijač Patriotsa Dion Lewis nakon ovosezonske pobjede njegovih Titansa nad Patriotsima koji su mu se u međuvremenu zahvalili na uslugama jer ga nisu željeli plaćati. Lewis i Titansi se nisu plasirali u doigravanje.

Prošle godine pisali smo o tajnom oružju Patriotsa Ernieju Adamsu, a slično vrijedi i za Jacka Easterbyja kojeg je Belichick doveo tijekom 2013. za vrijeme kaotične situacije s danas preminulim Aaronom Hernandezom koji je tada optužen za ubojstvo. Easterby ima službeno radno mjesto “Trenera za karakter i razvoj momčadi”. Prošle godine ni jedna NFL momčad nije imala takvu ili sličnu poziciju, a funkcija Easterbyja je da bude svojevrsni “životni trener” i potpora igračima kako profesionalno tako i privatno. Komunicira s njima svakodnevno, ispisuje motivacijske postere, javlja im se na telefon usred noći. Podiže ih kad su nisko, spušta ih na zemlju ako polete.


Čitajte na Zadnjem Polju

Bill Belichick nema vremena za vaša glupa pitanja


Belichick, poznat po hladnim pressicama na kojima jedva otvara usta i distanciranoj komunikaciji s igračima, implementirao je kulturu odgovornosti i discipline kakva je gotovo neusporediva u svijetu sporta i koja u mnogim drugim sustavima ne uspijeva polučiti rezultate. Ta hladnoća ne znači da Patriotsi ne brinu o dobrobiti njihovih igrača. Ako ništa, onda zato jer će im dobro posložene glave igrača pomoći ostvariti najbolji rezultat.

Kada su ga nakon pobjede nad Chargersima novinari upitali kako bi opisao uspjeh svojih momčadi koje osmu godinu za redom igraju u konferencijskom finalu, Belichick nije odstupio od svoje uhodane šprance: “Zaista sam sada fokusiran isključivo na ovogodišnju momčad”, rekao je bez ikakve namjere da odgovori na takvo pitanje.

Patriotsi su nakon slobodnog prvog tjedna doigravanja protiv Chargersa utakmicu otvorili kao savršeno uštimani stroj. Četiri napada i četiri polaganja. Vodili su 35:7 na poluvremenu, ali dok su odlazili u svlačionicu lica Belichicka i Bradyja su otkrivala nezadovoljstvo jer zadnji napad nisu uspjeli konvertirati u poene. Većinu utakmice imali su više osvojenih novih prvih pokušaja nego što su Chargersi imali ukupno izvedenih akcija. Isprani Edelman je imao devet hvatanja za 151 yardu.

Pri velikom vodstvu Belichick nije skidao nogu s gasa. Produljivao je posjed konvertirajući četvrte pokušaje, išao na polaganja umjesto na field goalove. “Znam da sam tu u manjini, ali ja vjerujem da u ovoj ligi ni jedno vodstvo nije dovoljno veliko”. Belichick je u tom trenutku imao opciju referirati se na povijesni uspjeh njegove momčadi u Super Bowlu protiv Atlante, ali on je radije povukao paralelu s porazom svojih Patriotsa nakon preokreta Miami Dolphinsa ove sezone.

Ušutkali su kritičare i medije koji obožavaju najavljivati njihovu propast. Velik broj istaknutih medijskih imena skuplja poene konstantno mantrajući o završetku dinastije. Jednom će biti u pravu. Belichick i Brady neće trenirati i igrati zauvijek. Činjenica da su s ovakvim rosterom Patriotsi stigli do konferencijskog finala najnoviji je pokazatelj nadmoći njihovog organizacijskog sustava. Razloga da ne volite Patriotse je puno, ali to nije i ne može biti razlog da suprotno empirijskim dokazima prognozirate njihov pad u sezoni u kojoj bi bili prvi nositelji AFC-a da nije bilo čuda u Miamiju.

Vremena za slavlje nema. “Ovdje imate doslovno jednu večer za razmišljati o pobjedi. Onda idemo na Kansas City”, reći će raspoloženi Gronkowski nakon pobjede. On bi znao možda i najbolje od svih.