Naslijeđe gospodina Breesa

Drew Brees je najprecizniji dodavač u povijesti NFL-a.

15. siječnja 2019. napunio je 40 godina i sprema se za nedjeljni obračun s Los Angeles Ramsima u finalu NFC konferencije. Iza sebe ima sezonu s 32 TD dodavanja i svega pet presječenih te najbolji passer rating u ligi s 115,7 i to u sezoni kada je ova dodavačka kategorija eksplodirala i sadržavala čak devet igrač s passer ratingom većim od 100.

Ove sezone postao je QB s najviše osvojenih yardi dodavanjem u poviejsti, prešavši Peytona Manninga i popevši se na preko 74 tisuće yarda u karijeri. To su dosad nezabilježene visine.

Prešao je i Bretta Favrea kao QB s najviše upotpunjenih dodavanja u karijeri u povijesti NFL-a (trenutno na 6.586).

Nesuđenom najkorisnijem igraču lige ta bi nagrada mogla i ove godine iskliznuti iz ruke nakon kampanje koju je odradio mladi QB Patrick Mahomes II s 50 TD dodavanja.

Je li moguće da je čovjek koji je svoju spektakularnu karijeru u velikoj mjeri izgrađivao paralelno s Peytonom Manningom i Tomom Bradyjem – u biti podcijenjen u odnosu na svoje uspjehe i kvalitetu igre?

Pravedno ili ne – pobjede i titule u velikoj mjeri određuju naslijeđe dodavača.

Brees je nakon pet sezona u dresu San Diego Chargersa, gdje mu je karijera završila nakon teške ozljede ramena, 2006. stigao u New Orleans Saintse i procvjetao u napadačkom sustavu trenera Seana Paytona koji se iste godine preselio u New Orleans, grad poprilično iztraumatiziran nakon uragana Katrina. Brees i Payton su se u međuvremenu nametnuli kao jedan od najboljih dodavač-trener kombinacija u povijesti lige i sa Saintsima osvojili Super Bowl u sezonu 2009/2010.

Brees je ovog ljeta produžio s New Orleansom na nove dvije godine vrijedne 50 milijuna dolara i dojam je da će Teksašanin svoju karijeru završiti u
Louisiani.

Ovaj snajperist, kojeg se dugo gledalo s visoka zbog njegove visine, u New Orleansu uživa status obožavanog igrača i čovjeka zahvaljujući njegovim partijama na terenu i filantropskim akcijama van njega. Još 2010. je Sports Illustrated pisao o tajnom društvu Drewa Breesa nazvanom The Quarterbacks Club u sklopu čijih privatnih druženja Brees prikuplja sredstva za pomoć gradu tijekom obnove od razaranja uzrokovanih uraganom.

Danas Drew Brees pomaže zajednici kroz zakladu Dream Brees koja tvrdi da je u 12 godina postojanja prikupila i donirala preko 25 milijuna dolara.

Brees, koji je pet puta u karijeri osvojio preo 5.000 yardi dodavanjem u sezoni, ove je godine predvodio Saintse do najboljeg omjera u ligi koji im je osigurao prednost domaćeg terena tijekom doigravanja pa će Ramsi morati nastup u Super Bowlu tražiti u Mercedes Benz Superdome areni koja je poznata kao iznimno nepristupačan teren za goste.

Bila mu je ovo prva sezona pod Paytonom u kojoj nije osvojio barem 4.000 yardi, ali je neovisno o tome zabilježio nekoliko spektakularnih partija uključujući čak tri utakmice s četiri TD dodavanja od kojih je u onoj protiv Falconsa sva četiri TD dodavanja bacio nedraftiranim igračima.

Ove sezone Brees je obaran tek 17. puta što je najmanje pretrpljenih sackova u posljednjih deset sezona i Saintsi imaju velike koristi od odlične napadačke linije.

U prvoj utakmici sezone s Falconsima u rujnu, Brees je imao tri TD dodavanja i dva probijanja za TD u pobjedi nakon produžetka 43:37.

U pobjedi nad Philadelphia Eaglesima u drugom kolu doigravanja, Brees je upotpunio 73% svojih dodavanja uz dva TD-a i jedno presječeno dodavanje, a njegovi Saintsi su nadoknadili rano vodstvo Eaglesa od 14:0 i preokrenuli rezultat izbacivši iz doigravanja aktualne prvake.

Čovjek koji se oporavio od ozljede ramena za koju njegov tadašnji liječnik kaže da su šanse bile “jedan u milijun” da će se vratiti profesionalnom sportu, redovito pleše na rubu od 80% upotpunjenih dodavanja i tako već godinama i u vremenu kada to nije bilo ni približno često kao danas.

Nevjerojatnih 25 puta u karijeri je imao postotak uspješnosti od 80% ili više. I to ne uključuje doigravanja. Kada bi uključili doigravanja bilo bi ih 26. Ta 26 utakmica? Super Bowl XLIV kada je u pobjedi nad Coltsima upotpunio 32 od 39 dodavanja za 82%, dva TD-a i naslov prvaka.

Ove sezone je protiv Washingtona srušio vlastiti rekord i imao čak 89.6% uspješnosti u pobjedi 43:19.

Sedam polaganja u jednoj utakmici NFL-a najviše je što je jedan QB uspio zabiti. Osam različitih dodavača je to napravilo i dakako da je Brees među njima kada je 2015. Giantse spržio za 505 yardi i sedam TD dodavanja.

U karijeri ima deset utakmica s pet ili više TD dodavanja. Jednako kao Peyton Manning i tri više od Toma Bradyja.

Drew Brees s trenerom Paytonom lovi taj drugi Super Bowl naslov koji bi ga i u toj kategoriji izjednačio s Paytonom Manningom.

Brees (520) ima trenutno 19 TD dodavanja manje od Manninga (539) i tri više od Toma Bradyja (517) i za očekivati je da će obojica preći Manninga do kraja svojih karijera.

QB Saintsa (5.3%) je trenutno ispod Manninga (5.7%) po postotku dodavanja koji su završili polaganjem, ali ima i niži postotak bačenih dodavanja koja su presječena (Brees na 2.4%, Manning na 2.7%).

Breesu možda u karijeri neće nedostajati nagrada za MVP-a, ali činjenica je da će sa Saintsima vjerojatno morati osvojiti taj drugi Super Bowl naslov koji bi mu ojačao reputaciju pobjedničkog QB-a i utvrdio svoje mjesto u samom piramidalnom vrhu dodavača koji su igrali u NFL-u.

Ova sezona će mu možda biti i najbolja prilika da ugrabi taj drugi naslov. New Orleans Saintsi su idealno pozicionirani za lov na prijestolje i titulu koja bi mogla poprilično izmijeniti način na koji ćemo percipirati i pamtiti snajperistu iz New Orleansa.