Dokumentarac o Fyre Festivalu će vas ostaviti s grčem u želucu i smiješkom na licu

Prošlogodišnji skandal oko mondenog Fyre Festivala dobio je dva dokumentarca, iako nije održan niti jedan koncert. Mora da se radilo o kolosalnom zajebu.

Fyre Festival se pretvorio u takvu noćnu moru da su o glazbeno-avanturističkom događaju desetljeća koji se nikad nije ni dogodio snimljena čak – dva dokumentarca. I puštena u javnost isti tjedan.

Hulu je izbacio Fyre Fraud i objavio ga nekoliko dana prije Netflixovog Fyre: The Greatest Festival That Never Happened i svejedno ostaje dojam da neke stvari nisu u potpunosti razjašnjene. Fyre Festival je na proljeće 2017. preko noći iz luksuznog glazbenog festivala koji se trebao održati na napuštenom otoku u Bahamima, prerastao u fijasko nezabilježenih razmjera kada je goste na posve drugom otoku dočekao kamp koji više nalikuje na izbjeglički nego na festivalski. Bili su bez hrane i vode, mnogi njih i bez mjesta za spavanje nakon što su shvatili da ih je umjesto luksuznih šatora i vila dočekao totalni organizacijski kaos.

Vanjski svijet je pak objeručke dočekao u stvarnom vremenu popratiti kako gomila bogate američke mladeži provodi dan i noć u logoru, izrugujući se kompletnoj fasadi koja je izgrađena oko tog projekta kojeg su napumpali modeli i Instagram influenceri. Nije bilo mrtvih – pa su se mogli smijati.

Fyre Festival je postao simbolom za lažnu reprezentaciju i prodavanje muda za bubrege preko društvenih mreža.

Hulu je u sklopu promocije dokumentarca optužio Netflix da su kao producente na ovom projektu doveli kompaniju Jerry Media – istu onu koja je organizatorima pomogla promovirati festival, a Netflix je prozvao Hulu da je isplatio 250 tisuća dolara danas osuđenom organizatoru Billyju McFarlandu da im prije odlaska u zatvor da intervju za potrebe dokumentarca.

McFarland je zajedno s reperom Ja Ruleom osmislio i pokušao organizirati iznimno luksuzni glazbeni festival s brojnim popratnim sadržajima i to na otoku kojeg je nekoć koristio Pablo Escobar. Marketinška kampanja koju su razradili, a koja se u velikoj mjeri oslanjala na društvene mreže i influencere, pomela je internet i izazvala golemi interes medija koji su u promo videu vidjeli neke od najvećih manekenskih zvijezda i starleta poput Kendall Jenner i Belle Hadid. Medijski vatromet je mogao početi.

Brojne slavne osobe su dijelile ekran na kojem nije prikazano ništa osim narančastog kvadrata i poziva da se priključite Fyre Festivalu. To je zajedno s objavljenim fotografijama manekenki s promotivnog snimanja bilo dovoljno da se kreira grozničava pomama za ulaznicama.

McFarland je u središtu oba dokumentarca s tim da onaj Netflixov skida popriličnu odgovornost s marketinške agencija Jerry Media dok je Huluov kroz njihovog bivšeg zaposlenika dao naslutio da je McFarlandova PR mašinerija znala i možda nešto više, iako su tvrdili da nisu imali nikakvih informacija o operativnom dijelu organizacije.

Horor u koji se ovaj festival pretvorio uključujući i milijune nenaplaćenih potraživanja i goleme iznose za dnevnice lokalnim nadničarima na Bahamima, stvaraju kod gledatelja ovih dokumentaraca popriličnu nelagodu. Zaposlenici su ostali na ulici, a McFarland je uz festival uspio uništiti i poslovni projekt za čiju je promociju festival trebao poslužiti.

Nova Coachella pretvorena je u novu zonu sumraka.

Pojedinačne i kolektivne tužbe podignute su protiv organizatora, a McFarland je trenutno na odsluženju zatvorske kazne radi gospodarskog kriminala u sklopu kojeg je i zavaravao investitore o svojim poslovima.

Ipak, golemi dio ovog spektakla razvijao se u stvarnom vremenu preko društvenih mreža na koje su polaznici festivala nahrlili kada su shvatili gdje su došli i što ih čeka. Tragično smiješne scene nedovršenog kampa i napuštenih rent-a-car vozila su preplavile internet. Fotografija lukszunog obroka koji se sastojao od dvije fete topljenog sira i tost kruha – postala je zaštitni znak ne toliko samog festivala već prvenstveno grube realnosti u odnosu na ušminkan imidž.

Realnosti koja vam se dogodi kada izbrišete Instagram filtere.

“Platio sam 4.000 dolara za ovo. U redu je smijati mi se”, napisao je za The Guardian. Narodu nije trebalo reći dvaput. Spržili su polaznike festivala koji su se nadali popuniti svoje profile primamljivim slikama s pješčanih, tropskih plaža. Upozorenja o tome kako je ovaj projekt prevara pojavljivala su se ni nekoliko mjeseci unaprijed, ali za razliku od influencera – ove nitko nije uzimao za ozbiljno.

Realnost je da se ovakve prevare događaju stalno i svakome te ih je kao takve nekada teško provaliti. Razlika kod ove jest što je i slavni rast i nečasni pad iz minute u minutu ostao zabilježen na društvenim mrežama.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: