Čovjek koji je pomogao preporoditi Los Angeles Ramse

Okolnosti su nemilosrdne.

Početkom prosinca 2016. Sports Illustrated je izašao s pričom o disfunkcionalnom rukovodstvu Los Angeles Ramsa, nazvavši odnos tadašnjeg trenera Jeffa Fishera i generalnog menadžera Lesa Sneada – toksičnim.

Fisher je oštro odgovorio na neutemeljene prozivke: “Ne znam tko je to rekao, ali saznat ću. U poslu u kojem jesmo anonimni izvori nisu dobra stvar”.

Četiri dana kasnije – Jeff Fisher je dobio otkaz. Ne znamo je li otkrio anonimne izvore.

Uprava LA Ramsa na čelu s Kevinom Demoffom nije imala ni strpljenja ni vremena čekati procvat Ramsa pod Fisherom uzevši u obzir da su se upravo preselili iz St.Louisa u Los Angeles i bili primorani napraviti buku kako bi privukli pozornost poprilično nezainteresirane javnosti.

U dvije sezone nakon odlaska Fishera, Les Snead se preporodio kao ponajbolji GM lige, a LA Ramsi imaju iza sebe dvije pobjedničke sezone, najuzbudljivijeg trenera lige i plasman u Super Bowl gdje ih 3. veljače čekaju New England Patriotsi.

Fisher je proveo zadnje dvije godine loveći ribu i nadmudrujući se s crnim medvjedima, ali je ostao ponešto iznenađen kada je tijekom proteklih mjesec dana čak osam trenera dobilo posao – a on nije bio među njima. Okolnosti su uvijek bile važan faktor za Fishera koji će naglasiti da u karijeri ima više pobjeda nego poraza te da su čak dva puta njegove momčadi za vrijeme njegova mandata mijenjale gradove što su, složit ćete se, itekakve okolnosti.

Fisher je danas tema internetskih meme-ova, 7-9 pošalica i personifikacija sintagme “izađi i pojačaj momčad”. Okolnosti su kurva.

Fisher je znao krivnju prebaciti na drugoga kada stvari ne bi pošle kako treba, ali i preuzeti odgovornost za razmjenu kroz koju su se njegovi i Sneadovi Ramsi 2016. popeli na prvo mjesto drafta i izabrali dodavača Jareda Goffa koji će ih ove nedjelje predstavljati u Super Bowlu.

Kada je igrač Ramsa Michael Brockers upitan kakav bi im bio omjer da im je još uvijek za kormilom Jeff Fisher, Brockers je rekao: “Hm, 7-9. Oprosti Jeff, volim te i to je grozno reći. Hvala što si mi pružio priliku, ali 7-9”.

Kada je pogrešnim imenima nazvao probijače Patriotsa, Fisher je okrivio medije. Kada nije mogao pronaći zastavicu za izazov – okrivio je izvanredne okolnosti.

Ramsi su pod Fisherom redovito bili pri samom vrhu lige po količini prekršaja u utakmici. Nije mogao pobjeđivati u takvim okolnostima.

Netrpeljivost te kadrovske i filozofske nesuglasice između Fishera i Sneada su bile opipljive. Nije bilo sasvim jasno tko ima zadnju riječ u odlukama, ali Snead je s potpisom generalnog menadžera Ramsa draftirao i Aarona Donalda Todda Gurleyja koji su se nametnuli kao ponajbolji igrači na svojim pozicijama i ključni elementi uspjeha Ramsa.

Ramsi su na Fisherovo mjesto doveli mladog Seana McVayja koji je s 30 godina postao najmlađi head coach u povijesti NFL-a. Dvije godine poslije postao je najmlađi head coach koji je doveo momčad do nastupa na Super Bowlu.

Snead je s McVayjom izgradio drugačiju vrstu odnosa. McVay, poznat u trenerskim krugovima kao napadački prodigy, znao je kakav tip igrača želi, osobito u napadu na koji se fokusirao povjerivši obranu starom, iskusnom liscu Wadeu Phillipsu koji je preuzeo ulogu koordinatora obrane.

Nakon nekoliko sezona u Buffalo Billsima, mladi hvatač Robert Woods dosegao je svoj puni potencijal tijekom zadnje dvije godine u napadu Seana McVayja gdje je ove sezone po prvi puta probio psihološku granicu od 1.000 yardi te uhvatio šest TD-a. Ramsi su uoči ove sezone bili spremni platiti hvataču Brandinu Cooksu i do 80 milijuna dolara kroz pet sezona jer je McVay vidio vrijednost Cooksa u svom napadu.

Cooks je takav ugovor dobio odmah nakon što su Ramsi morali New England Patriotsima dati dva picka na draftu. Bill Belichick ne plaća visoku cijenu za krilne hvatače i Cooksa će na ovogodišnjem Super Bowlu gledati u suparničkom dresu.

Les Snead je nastavio njegovati svoj revolveraški mentalitet opisavši NFL kao utrku NASCAR-a u kojoj trebate preuzeti ogroman rizik ako s pozicije trećeg želite stići do pozicije prvog.

2017. je kao na poziciju left tacklea doveo iskusnog veterana Andrewa Whitwortha koji se pokazao iznimnim pojačanjem i sigurnosnom branom dodavača Jareda Goffa. Whitworth je napokon u dresu Ramsa došao do svoje prve pobjede u doigravanju te će u Super Bowlu biti najstariji od svih napadačkih linijaša.

Snead je rizik preuzeo i kada je uoči ove sezone doveo razvikana imena poput vanjskih braniča Aqiba TalibaMarcusa Petersa te obrambenog linijaša Ndamukong Suha.

Svaki od njih je iznimno karakterna individua koja je teoretski vodila imploziji momčadi krcatom velikim zvijezdama, teškim ugovorima i još težim egoima – ali McVay je pokazao svoje komunikacijske vještine i momčad od starta usmjerio prema vrhu NFL-a.

Simbioza Sneada i McVayja za sada je polučila iznimne rezultate.

Sredinom sezone, kada su shvatili da im nedostaju edge rusheri, Les Snead je u momčad doveo problematičnog Dantea Fowlera Jr. u razmjeni s Jaguarsima i to u zamjenu za izbore treće i pete runde drafta.

LA Ramsi znaju da dodavača Goffa imaju pod jeftinim rookie ugovorom te da je ovo vrijeme kada moraju nakrcati momčad talentiranim igračima i napasti Super Bowl.

Snead, dijete Alabame koje je godinama slušalo kako je njemu i njegovoj plavoj kosi mjesto u Hollywoodu a ne u NFL-u, preživio je bijes vlasnika Stana Kroenkea koji mu je nakon uručivanja otkaza Fisheru pružio priliku da nastavi raditi u funkciji generalnog menadžera. Bivši skaut Jacksonville Jaguarsa i pomoćni GM Atlanta Falconsa danas sa Seanom McVayjom čini jedan od najintrigantnijih dvojaca lige.

Snead je proživljavao pakao pod Fisherom, a sada je na sedmom nebu s McVayjom.

Sve je stvar perspektive. I okolnosti. Nikad nećemo sa sigurnošću znati bi li LA Ramsi igrali u Super Bowlu i da je Fisher ostao njihov trener. Možemo samo nagađati. I vjerojatno pogoditi.