Matthew Perpetua je preko šest godina radio u redakciji BuzzFeeda odakle je upravo otpušten i to s pozicije “direktora kvizova”. Perpetua je na svom osobnom blogu napisao i kako je jedan vanjski suradnik – drugi na svijetu po prometu koji generiraju njegovi kvizovi – u biti 19-godišnja studentica iz Michigana koja “iz nekog razloga objavljuje tucet kvizova tjedno”.

“Pomalo je nevjerojatno koliko novca i prometa BuzzFeed dobije od neplaćenih volontera. U kontekstu okrutnog kapitalizma ima potpuno smisla da se kompanija prebaci na zajednicu korisnika koji će nastaviti izrađivati kvizove. Matematika mi je jasna”, napisao je Perpetua.

Rachel McMahon, prozvana studentica iz Michigana čiji je talent kreiranje bolesno viralnih kvazi-testova ličnosti, bila je nemalo iznenađena kada joj je gotovo-pa-šef prišio etiketu internetskog moljca koji izjeda novinarsku profesiju. Dobila je i podršku i prijetnje preko društvenih mreža, a za New York Magazine izjavila kako je kreiranje kvizova bila zabava te da nije razmišljala o tome koliko BuzzFeed od toga zaradi novaca.

BuzzFeed je najavio otpuštanje oko 220 zaposlenika od kojih veliki dio otpada i na novinare njihove vertikale BuzzFeed News koja se zadnjih godina nametnula istraživačkim novinarstvom, za razliku od starijeg brata BuzzFeeda čija je urednička politika ostala vezana uz kreiranje viralnog sadržaja za društvene mreže.

Verizon Media, vlasnik Huffington Posta Yahoo-a, obznanio je otpuštanje 7% radne snage uključujući kolumniste i novinare koji su pokrivali zdravstvo i medicinu među kojima i Jasona Cherkisa nominiranog za Pulitzer nagradu za svoj rad na problematici ovisnosti o opioidima.

Veliki američki izdavač Gannett, vlasnik brojnih lokalnih novina, otpustit će oko 400 zaposlenika (od oko ukupno 17 tisuća) u novom krugu otkaza, a sve ovo nakon turbulentne jeseni u kojoj je niz izdavača bio primoran otkazati ugovore o radu svojim novinarima.

Bernie Lunzer, predsjednik udruženja američkih novinara i medijskih radnika, oštro je osudio najnoviji pokušaj investicijskog fonda Digital First Media da pod svaku cijenu kupi Gannett koji je vlasnik i USA Todayja. Digital First Media se našao pod oštrom kritikom novinara i urednika koji naglašavaju kako je njihov glavni cilj rezanje troškova u svrhu bildanja profita i preprodaje.

“Ovo je izravan rezultat agresivnih nastojanja od strane Digital First Media grupe da preuzme Gannett pod krinkom da se o njima skrbe. Obje kompanije su izgubile osjećaj za kritičnu važnost krajnjeg proizvoda – novinarstva. Redakcije koje bi se mogle sačuvati, rastavljaju se na proste faktore za potrebe Wall Streeta”, izjavio je Lunzer za Poynter.


Čitaj na Zadnjem Polju

Strmoglavi pad magazina “Mic” je školski primjer pustoši koju za sobom ostavlja viralna urednička politika


Kombinacija slabijih prihoda od oglašivača te srednjeg prsta koji je Facebook podignuo izdavačima izmijenivši algoritam i smanjivši napore oko video sadržaja, dovele su do popriličnog potresa u svijetu medija koji je rezultirao nezadovoljstvom financijskih investitora i podizanjem ručne kočnice na širokogrudna zapošljavanja iz proteklih godina.

BuzzFeedVox Media nisu uspjeli uhvatiti ciljane prihode za 2018. Iako oba ta izdavača, baš poput i Verizona, koriste usluge vojske volontera koja besplatno izbacuje sadržaj za portale poput SB NationHuffington Post – materijalni troškovi za ljudstvo i dalje su najjednostavniji način kako srezati gubitke.

Ulazak rizičnih investicijskih fondova u medijsku industriju bio je popraćen  velikom pompom i još većim čekovima, ali iznosi su se brzo potrošili, a investitori odlučili pod svaku cijenu spriječiti daljnji boravak u izdavačkom živom blatu.

NBCUniversal je uložio preko 400 milijuna dolara u BuzzFeed te još 200 milijuna u izdavača Vox Media.

Otpušteni novinari, od kojih su neki preko 30 godina u profesiji, tješili su se i međusobno podržavali preko Twittera i uz pivu, a kolege novinari su iz solidarnosti zamolili sve koji znaju za koju otvorenu poziciju da o tome obavijeste svoje kolege bez posla.

https://twitter.com/kenbensinger/status/1088929897681059842?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1088929897681059842&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.npr.org%2F2019%2F01%2F26%2F689036842%2Fjournalists-raise-money-post-jobs-and-buy-beers-for-peers-after-a-week-of-layoff

Jonah Peretti, osnivač i izvršni direktor BuzzFeeda, je nakon uredničke pozicije u Huff Postu osnovao BuzzFeed u vremenu agresivnog širenja društvenih mreža i s ciljem da stvori sadržaj koji će čitatelji rado dijeliti pa su nastale njihove sad već legendarne liste i jednako legendarni naslovi kakve su onda nekritički preuzeli i neki naši mediji.

Peretti je krajem 2018. predložio ideju u kojoj bi njegov BuzzFeed zajedno s Vice-om, Vox-om i nekolicinom drugih izdavača međusobnim spajanjem izgradio snažni konglomerat koji bi se mogao uspješno oduprijeti Facebooku i Googleu koji uzimaju veliki dio oglašivačkog kolača. BuzzFeed bi u konačnici i mogao ući u partnerstvo s Nine Grupom čiji je suvlasnik kabelski div Discovery i koji izbacuje BuzzFeedu sličan Thrillist – čime bi se tako vjerojatno stvorila majka svih TOP 10 internetskih lista.

Tada će vlasnici moći nastaviti regrutirati studente i internetske entuzijaste da besplatno slažu liste i agregiraju vijesti dok će nezaposleni novinari moći u miru ispijati kavu, čitati ih i psovati majke studentima što im oduzimaju posao. Iako su nerijetko ti isti urednici i novinari bili puno tiši dok su kao dio sustava pomagali rastu i razvoju takvog poslovnog modela.

Komentiraj

Trending