Besprijekornost gospođe Maisel

Nakon dvije sezone Marvelous Mrs Maisel teško je pronaći prave riječi za brbljavu komičarku sa stavom i mudima. Možemo joj samo zapljeskati.

Amy Sherman – Palladino nosi duboke šešire i nemilosrdno psuje.

Kada se nasmiješi – nasmiješi se poput Lorelai. Amy Sherman – Palladino je originalna Gilmorica.

Danas 53-godišnja scenaristica, redateljica i showrunnerica je oduvijek bila svojevrsni autsajder. Inkognito igračica na prekrcanom televizijskom terenu gdje se gotovo nemoguće istaknuti i probiti do otvorenog prostora na kojem bi mogli pokazati što uistinu znate. Potrebno je jako dobro balansirati u iznimno skučenom prostoru. Potrebno je u 45 minuta vremena napisati scenarij dvostruko bolji i dvostruko dulji od ostalog smeća koje svakodnevno pronalazi svoj put do televizijskih ekrana.

Amy Sherman – Palladino piše na način koji vas tjera da prekinete ono što radite i obratite pozornost. Lajava, nefiltrirana i energična, autorica Gilmorica i The Marvelous Mrs Maisel reći će da, po njenom mišljenju, televizija ne može biti bolja od onoga što smo gledali u The Sopranosima. Amy kleči pred oltarom Davida Chasea.

Mi mu se s poštovanjem poklonimo i produžimo do njenog.

Deset godina nakon što je bila prisiljena napustiti svoje prvo dijete, Gilmorice, Sherman-Palladino je osobno osvojila dva Emmyja za najbolji scenarij i najbolju režiju u sklopu njene nove serije The Marvelous Mrs Maisel koja se prikazuje na Amazonovom Hulu servisu. Bila je to svojevrsna satisfakcija za sve one Emmyje koje je trebala, ali nije osvojila za Gilmorice. Maisel je te večeri pokupila ukupno pet Emmyja i jedina je mogla parirati nedodirljivoj Igri prijestolja.

Ne čudi nas jer gospođa Maisel je ipak žena-zmaj.

Bogata židovska kućanica i majka dvoje djece s Upper West Sidea krajem pedesetih godina 20. stoljeća izgubila je brak i tlo pod nogama pa je utjehu i čvrsto tlo pronašla na klimavim daskama u alkoholom i dimom ispunjenim noćnim klubovima New Yorka. Gospođa Maisel je postala stand up komičarka.

The Marvelous Mrs Maisel je svojevrsni feministički Breaking Bad. Gilmorice da su se rodile u pedesetima i mogle psovati. Mrs Maisel je Amy Sherman – Palladino s potpunom kreativnom slobodom i bitno većim budžetom. Reći će kako su servisi poput Netflixa na kojem je radila reunion Gilmorica te Amazon na kojem radi gospođu Maisel najbolja stvar koja joj se mogla dogoditi. Pobjegla je s network televizije koja nije mogla držati korak s njom i zakoračila u svijet nove realnosti koju nude gotovo nepregledni horizonti Amazona i Netflixa.

Svijet je zauzvrat dobio beskrajnu energiju besprijekorne gospođe Maisel.

Priča o komičarki na tadašnjoj stand up sceni nije slučajna. Amy Sherman – Palladino je ipak dijete stand up komičara i scenarista brojnih komedija, Dona Shermana, kojem je kompletna serija i posvećena i čije je vježbe, skečeve i šale Amy slušala kao dijete, upijajući ljubav prema dobro osmišljenim pričama i šalama. Kroz gospođu Maisel, Shermanica nam pruža rijetku priliku da putujemo u vrijeme kada je stand up komedija proživljavala iznimne, dinamične promjene i poprimala obrise kontra-kulture i anti-establišmenta.

Odjevena poput pitome kućanice, ali s rječnikom opake kočijašice – napuštena gospođa Maisel će zajedno sa svojom malom i neuglednom menadžericom Susie Myerson zakoračiti u svijet muškaraca, šokirati publiku i oduševiti klupsku scenu tadašnje Velike Jabuke, pritom stvorivši i pokojeg neprijatelja.

Amy Sherman – Palladino je zajedno sa svojim suprugom i partnerom Danielom Palladinom napisala ovu priču gotovo paralelno s rastom i razvojem MeToo pokreta u sklopu kojeg su žene iz showbiza prokazivale muškarce koji su ih godinama zlostavljali i maltretirali. Gospođa Maisel je tako prikazana u pravo vrijeme kako bi  ovjekovječila trenutni zeitgeist i postala svojevrsni fikcionalni simbol ženske emancipacije.

Bogata scenografija i predivna kostimografija zajedno sa impozantnim kinematografskim pečatom koji ova Amazonova serija ostavlja za sobom, pomogle su novi projekt Sherman – Palladino podignuti iznad prosjeka, ali njezin forte i ovdje ostaje briljantni dijaloški elementi i njegov ritam te emocionalna inteligencija prilikom kreiranja karikaturalnih ali jedinstvenih i pametnih, ali ranjivih likova.


Čitaj na Zadnjem Polju

Da možeš pisati poput Sorkina, pisao bi poput Sorkina


Poveznice s Gilmoricama su opipljive kako kroz specifičan autorski potpis tako i kroz fabularnu strukturu, dinamičan scenarij i bogate psihološke profile likova. Gospođa Maisel je u startu sličnija pacijentu s mentalnim problemima nego profesionalnom komičaru. Sirova i neiskusna, Midge Maisel njeguje observacijski humor koji je upravo u to vrijeme stasao u New Yorku.

I upravo u tom segmentu The Marvelous Mrs Maisel briljira. Uspijeva jako lijepo, na trenutke i romantičarski, dočarati newyoršku klupsku stand up i umjetničku scenu 50-ih. Uvodi nas u noćni život New Yorka, bilo kroz elitne dijelove grada i klubove bilo kroz zabačene, opasne kvartove i bezimene likove izgubljene po bezličnim newyorškim ulicama.

Upoznaje nas s Lennyjem Bruceom. Enfant terrible tadašnje stand up scene i tragična preteča suvremene stand up komedije. Stvarni lik i kontroverzni komičar postat će svojevrsni zaštitnik i mentor fikcionalnoj gospođi Maisel. Sherman – Palladino je pisala stand up tekstove za gospođu Maisel, ali se nije usudila pisati i one za Lennyja Brucea pa su njegovi stand up nastupi u seriji, riječ za riječ onakvi kakve ih je sam izvodio.

Lenny Bruce i Mort Sahl bili su jedni od pionira satiričnog političkog komentara koji je odudarao od klasičnih komičarskih štoseva sa set upom punchlineom. Monolozi Miriam Maisel su pisani u stilu toka svijesti na rubu živčanog sloma kroz koje Maisel analizira događanja u vlastitom životu i stavlja ih u širi kontekst.

The Marvelous Mrs Maisel tako omogućava uvid u iznimno inovativan period stand up komedije u SAD-u koji je uspio podići ovaj format do razine na kojoj je danas istodobno, parafrazirajući Amy Sherman Palladino, testirajući granice do kojih komičari mogu ići tako da mi obični ljudi znamo gdje se te granice nalaze. To je uostalom, reći će Sherman Palladino, i svojevrsna dužnost komičara.

Amazonova serija je daleko od monokromatskog zarona u svijet iz 50-ih. Tipično za Sherman – Palladino, kolorit ove serije je bogat i šarolik, a kretnje i kadrovi gotovo koreografirani i sinkronizirani. Poput baleta kojeg je Sherman dugo godina trenirala. Ne nedostaje bajkovitih elemenata i motiva visoke mode te ulaska u svijet bogatih i privilegiranih. Ne nedostaje dugačkih kadrova snimljenih u jednom potezu poput otvaranja druge sezone gdje kamera pronalazi gospođu Maisel kako radi u podrumu poznate robne kuće “B Altman”.

28-godišnja Rachel Brosnahan (poznata iz serije House of Cards) odigrala je ulogu koja bi joj mogla obilježiti karijeru, odglumivši komplicirani i višeslojni lik Miriam Maisel koji balansira između privatnog, dnevnog života i onog skrovitog, noćnog. Miriam je dama dok ne izađe na pozornicu gdje zavlada njezina podsvijest i alter-ego koji ne poznaje tabu teme od ženskih prava i sloboda, preko seksa pa sve do politike.

Amy Sherman – Palladino i Daniel Palladino su svojevrsnom konvergentnom evolucijom tijekom godina postali impozantan scenaristički duet koji se savršeno nadopunjuje i govori istim jezikom. Energija kojom Amy Sherman – Palladino pršti je zarazna, kvaliteta njezinih tekstova je predmet obožavanja već gotovo dva desetljeća, a snaga priče koju nam prepričava kroz život gospođe Maisel te širi društveni kontekst kroz koji se ta priča može promatrati – govori nam da bi upravo ova predivna kreacija mogla ostaviti najsnažniji pečat na njezino nasljeđe.


Jedan odgovor

  1. Dame od nevolje

    […] Pročitaj: Besprijekornost gospođe Maisel […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: