Spotify ušao na tržište podcasta s 230 milijuna dolara teškom akvizicijom Gimleta

Švedski Spotify je ozbiljno zagrizao za podcasting kao medijski format.

Platforma specijalizirana za streaming glazbe i drugog audio sadržaja kupila je Gimlet, popularnu produkcijsku kuću za podcasting te Anchor FM, alat korišten za produciranje i distribuciju podcasta, u akviziciji čija vrijednost prelazi 230 milijuna dolara.

Spotify već godinama surađuje s produkcijskom kućom Gimlet Media koju su 2014. osnovali Alex Blumberg i Matthew Lieber i koja je na podcast sceni poznata po emisijama poput Reply All, StartUp, Crimetown, The Pitch pa i Homecoming po kojoj je napravljena istoimena serija za Amazon.

Spotify je već sada jedna od najčešće korištenih aplikacija,  ali vidimo dodatnu priliku za rast i to upravo u podcastingu kao novom  formatu za rast audio sadržaja”, izjavio je Daniel Ek suosnivač i CEO Spotifyja.

Ovo je najveća akvizicija ove vrste za mladu, ali iznimno potentnu industriju podcastinga čiji se rast iz godine u godinu procjenjuje na više od 80% i medijski je format iznimno interesantan oglašivačima.

Spotify se nametnuo kao globalni lider u segmentu streaminga i distribucije glazbe objavivši nedavno kako imaju oko 207 milijuna aktivnih korisnika i rast od 36% u segmentu premium pretplatnika. Ipak, Spotify je i dalje pod velikim pritiskom kako bi opravdao visoka ulaganja, a najavili su i kako u podcasting planiraju uložiti i do 500 milijuna dolara.

“U svega dvije godine postali smo druga najveća podcasting  platforma. I što je još važnije, naši korisnici  obožavaju iskustvo slušanja podcasta. Provode gotovo  dvostruko više vremena i slušaju još više glazbe.  Procjenjujemo da bi uskoro 20% naših korisnika mogli biti oni koji  uopće ne slušaju glazbu”, objašnjava Daniel Ek i naglašava kako im podcasti omogućuju doći do publike koja inače ne bi razmatrala Spotify kao platformu.

Na Zadnjem Polju smo u nekoliko navrata pisali o potencijalu podcast industrije koja posljednjih godina uz pomoć pametnih mobitela bilježi nevjerojatan rast. Još uvijek mlada i mala industrija privlači sve više ulagača koji vjeruju da oglašivački potencijal podcastinga i niski produkcijski i distribucijski troškovi mogu rezultirati dobrom zaradom.

Drugo zlatno doba audio formata”, kako jedan od osnivača naziva razdoblje u kojem se nalazimo, obećava kroz idućih nekoliko godina lansirati podcast među glavnostrujaške medijske formate, ali je za očekivati i da će naići na brojne prepreke.

Vjerojatno joj predstoji snažna konsolidacija na tržištu i brojna spajanja i pripajanja nakon kojih bi moglo preživjeti nekoliko najjačih produkcijskih i distribucijskih kuća, ali sigurno je da neće nedostajati svježeg kapitala koji će biti usmjeren u podcasting.


Čitaj na Zadnjem Polju

Zašto HRT nije napravio ništa kako bi razvio svoju podcast mrežu?


“Vidjeli smo kako se jedan novi medij upravo rađa pred našim očima”, objašnjava Matt Lieber motiv osnivanja Gimleta kojem se tepalo da želi postati “HBO audio formata” zbog visokokvalitetnog sadržaja i finih produkcijskih linija. Spotify će Gimletu omogućiti distribucijske kanale kakve do sada nisu imali te pružiti kvalitetan i brz povratak investicije za osnivače i vanjske investitore.

Podcasting industrija još mora pronaći određeni centralni hub na kojem će globalna publika moći lagano pronaći traženi sadržaj te osmisliti bolji način mjerenja slušanosti, nešto na čemu aktivno radi Nielsen.

Istraživanja u 2018. pokazala su da se reklama preko podcasta korisnici prisjete četiri puta češće nego što je to slučaj kada vide banner ili drugu reklamu, a slušatelji su spremni podržati podcasting na način da konzumiraju proizvode i usluge koje se na njima reklamiraju.

Ulazak Spotifyja na tržište podcasta je zanimljiv iskorak za ovu streaming platformu i bit će zanimljivo promatrati kako će se Spotify nositi s Appleom i Googleom koji preko svojih vlastitih platformi prezentiraju podcaste te koliko će ekskluzivni podcasti Spotifyja u budućnosti pomoći ovoj kompaniji da privuče nove slušatelje.