Soderberghov “High Flying Bird” otvara raspravu o empancipaciji sportaša, ali i filmaša

Nije nepoznanica kako je Steven Soderbergh popriličan oponent korporativnom Hollywoodu.

Danas 56-godišnji redatelj i zaštitnik artističkog momenta u svijetu bezlične filmske industrije, ne podnosi posredništvo studija u procesu izrade i distribucije filma i već nekoliko godina odbija surađivati s velikim filmskim studijima koji bi ga angažirali i zatim preuzeli kontrolu nad njegovim radom.

“Ne mogu zamisliti scenarij u kojem bih se ponovno vratio na taj način rada”, izjavio je redatelj Erin Brockovich, Ocean’s serijala, Magica MikeaContagiona.

Soderbergh je tako u godinu dana izbacio dva neovisna filma snimljena iPhoneom i to psihološki horor Unsane te sada i sportsku dramu High Flying Bird. I dok je Unsane distribuiran prvenstveno putem njegove produkcijske kuće Fingerprint ReleasingHigh Flying Bird je distribuiran u suradnji s Netflixom s kojim je Soderbergh uspio pronaći zajednički jezik.

Dobili smo tako tehnički i konceptualno interesantnu košarkašku dramu u kojoj nije prikazana niti jedna košarkaška utakmica. Niti jedna košarkaška akcija.

Ovo je ipak film o “igri unutar same igre” kako je voli nazvati protagonist Ray Burke – sportski agent kojeg je dojmljivo odigrao Andre Holland koji je i sam aktivno sudjelovao u kreiranju priče i oblikovanju scenarija. Burke zastupa mladog novaka Ericka Scotta koji ne može započeti svoju profesionalnu karijeru jer je liga u lockoutu zbog zastoja u kolektivnom pregovaranju između Udruge igrača i vlasnika momčadi.

Soderbergh je priču složio u suradnji sa scenaristom Tarellom Alvinom McCraneyjem koji je postao poznat nakon uspjeha s filmom Moonlight. Vrlo brzo postaje jasno kako i Soderbergh i McCraney i Holland imaju ambiciju poslati puno snažniju poruku od trivijalnog lockouta i tijekom filma ostavljaju vizualne i scenarističke tragove, ali gledatelj će ipak morati pričekati do kraja  kako bi poruka postala jasnija.

High Flying Bird funkcionira kao sportska drama jer pruža uvid u zakulisne igre iza one košarkaške igre. Raspravlja o sustavu moći unutar hijerarhije profesionalnog sporta u SAD-u te postavlja pitanje na kojoj se stepenici te hijerarhijske strukture nalaze sami igrači, nerijetko Afroamerikanci. I što bi mogli napraviti po tom pitanju.

Koliko biste bili spremni platiti da vidite utakmicu tri na tri s LeBronom Jamesom, Kevinom Durantom, Stephom Curryjem i još pokojom NBA zvijezdom?

Isto kao što tehnologija omogućava Soderberghu da film snimi mobitelom, tako ta ista tehnologija i društvene mreže igračima omogućavaju da raskinu suradnju s posrednicima – vlasnicima franšiza – i pokrenu vlastita natjecanja koja distribuiraju direktno publici.

U vremenu kada velika filmska studija diktiraju igru postavljajući pravila manjim, neovisnim igračima u industriji – Soderbergh udara kontru i otvoreno raspravlja o tome kako filmaši mogu uzeti stvari u svoje ruke i kao vlasnici svog rada distribuirati sadržaj na način koji im pruža najveću financijsku i kreativnu slobodu.


Čitaj na Zadnjem Polju

Superheroji rade za bogate i novcima obasipaju nikad moćniji Disney


“Uvijek sam bio zainteresiran za projekt koji se bavi pitanjem zašto igrači nemaju većeg vlasničkog udjela u onome što se događa u velikim profesionalnim ligama, upravo i zbog toga što dominiraju Afroamerikanci. Uvijek se pitam, kad zapne s ugovorima, zašto se grupa igrača ne skupi i kaže: ‘Mi bismo trebali biti vlasnici svog ovog sranja'”, pojašnjava Soderbergh motive iza ovog filma.

Za razliku od Unsane-a, na High Flying Bird laičko oko neće primijetiti da je snimljen putem iPhonea i Soderbergh puno manje eksperimentira s kadrovima i kutevima. Tvrdi kako nije opterećen veličinom uređaja za snimanje i kako smatra da će ovakav pristup biti normaliziran u budućnosti jer je osjećaj iznimno oslobađajuć. Slično razmišlja i o Netflixu.

“Ljutiti se zbog Netflixa je kao ljutiti se zbog vremena. To je nešto što se dogodilo i jednostavno moramo donijeti odluku što mislimo o tome. Netflix ne ide nikamo. I kad kažete da su destruktivni kanibalisti, treba uzeti u obzir da brojnim filmašima omogućuju pristup publici koji inače ne bi postojao. Ne snimaš ove stvari da bi stajale u ormaru.”

— Steven Soderbergh o Netflixu

High Flying Bird tako uspijeva biti suptilna, vješto napisana sportska drama istovremeno poprilično odudarajući od tog žanra, ali i izbjegavajući sve njegove klišeje i nezaobilaznu melodramu. Iako se NBA ne spominje i ne vidi, Soderbergh u međuscenama koristi razgovore sa stvarnim NBA igračima poput Karla Anthonyja Townsa koji govore o tome kako je biti novak s gomilom novca i NBA ugovorom pa je aluzija na profesionalnu košarkašku ligu u SAD-u i više nego jasna.

Najbolji košarkaš današnjice, LeBron James, bio je iznimno glasan nakon završetka ovosezonskog prijelaznog roka u NBA ligi, navodeći kako se od igrača očekuje vjernost dok NBA momčadi nemilosrdno smišljaju razmjene i provode ih suprotno od onoga što govore igračima u lice.

“Želim da se promijeni ta priča kako su igrači sebični i nezahvalni kada zatraže razmjenu ili napuste momčad, ali kada vas momčad razmijenili ili otpusti onda je to zbog toga što je to najbolje za njih”, napisao je James na svom Instagram profilu dodatno se pozicioniravši kao jedan od najglasnijih zagovornika jačanja prava igrača u profesionalnom američkom sportu.

U vremenu kada igrači imaju snažniji publicitet nego ikad te direktan kanal prema širokoj publici, nije neobično da se otvara rasprava oko toga da se igrači pokušaju izboriti za veći komad kolača koji NBA liga zaradi od košarkaških aktivnosti.

Ipak, više od toga, Soderberghov High Flying Birds je nastavak njegove osobne borbe protiv sustava i korporativnog modela upravljanja industrijom zabave i umjetnosti.