Kein Wort mehr! Otkrivamo glembajevska posla GIR-a & Scriptora

Producent DJ BeroZmay je u jednom intervjuu za RaportTV rekao kako Geralt iz Rivije Scriptor na zajedničkom projektu žele prenijeti svojevrsni “grown men” stil i zvuk kakav smo mogli čuti na njihovom nedavnom singlu “Definicija”.

Hip hop je to koji tematski i zvučno odgovara na pitanje kako bi rap na ovim prostorima trebao zvučati kada ga rade muškarci u svojim 30-im godinama života kada se stil i prioriteti poprilično mijenjaju pa brojni MC-jevi često nisu u mogućnosti svoj rad uskladiti sa svojim životnim okolnostima.

I dok ova dva zagrebačka MC-a spremaju zajednički album, Zadnje Polje je dobilo priliku pretpremijerno čuti njihovu novu stvar “Glembajevi” koju su odradili s Kooladeom i planiraju je vrlo skoro objaviti.

“Glembajevi” u punom smislu riječi otvaraju prozor u tematiku koja povezuje ova dva repera, a prati je ozbiljna, nabijena atmosfera koja se obraća “generaciji nade” kako je naziva Scriptor. On je već na svojoj solo stvari “Malo Mašte” dao naslutiti što ga zaokuplja kada kaže “mene gazi trideseta, al’ još uvijek radim klasik rep i tri desertaa na “Glembajevima” je zajedno s Geraltom žestoko zagazio u taj svijet, otvorivši pjesmu obraćajući se upravo toj svojoj generaciji.

“Ovo je za cure i dečke iz Gjure i Zvečke. ZG kultura gura do bečke. Nekad sanjali da furamo mečke, lude li greške – do ureda pješke”.

GIR i Scriptor u svojim radovima nerijetko zazivaju starozagrebačku školu koja je uvijek koketirala s uglađenošću one bečke, ali se i neizbježno razvodnila u moru malograđanštine. Ni jedan ni drugi nemaju razumijevanja za filistre. Interesantno je da dvojac za naslov pjesme bira možda i najtragičniju obitelj u povijesti hrvatske književnosti – Glembajeve – koji su istovremeno i ogledni primjer ugledne zagrebačke obitelji s početka 20. stoljeća i “ubojice i varalice” kakvima ih naziva stara Bárbóczyjeva.

Zahvaljujući predivnom Kooladeovom uratku koji dominira trakom kroz puhačke instrumente, GIR-evi i Scriptorovi žestoki stihovi dobivaju svečani ton i prizivaju neke  minule dane. “Rima Rakimova utrla put” repa Scritpor odavši posvetu svojim hip hop korijenima.

Geralt je, s druge strane, potpuno spreman za ono što nosi budućnost bez namjere da se osvrće unatrag. Bitka je počela. Stojimo drito na crti. Iza mene leži tisuću beatova mrtvihjeziva je ilustracija s kojom nas GIR uvodi u svoj vers da bi nešto kasnije jasno poručio: “Cmizdravi neradnici, to mi se gadi”.

Ric-H-ard GIR je ein überspannter Sonderling (neuravnoteženi osobenjak) kako će mlađi Glembay krležijanskim sarkazmom nazvati samog sebe u opakom drugom činu Gospode Glebmbay.

Ovaj dvojac nastavlja dokazivati da rap ne treba spremiti u podrum kada stignete na prekretnicu. Vaša umjetnost može evoluirati zajedno s vama bez da se kompromitirate ili stagnirate. I dok se Scriptor kritički osvrće na okolnosti koje su ovu generaciju ostavile gladnom i u nesigurnom gnijezdu, Geralt se naoružava s jasnom vizijom budućnosti: Ljubav i sreća, obitelj i rad, ciljamo na viši standard“.

Kako je od njih i očekivati, wordplayjeva i kamufliranih referenci ne nedostaje pa svako preslušavanje “Glembajevih” otkriva novi detalj.

Besprijekorno napisani i producirani, “Glembajevi” su još jedan pokazatelj da hip hop može sazrijevati zajedno s majstorima ceremonije koji ga njeguju i dopuštaju mu da se nastavi razvijati.

Nekad je, doduše, to potrebno pokazati na način da se naoštre zubi i škarama ubode oštro i bez oklijevanja te poput Leona Glembayja jasno dati do znanja: Kein Wort mehr!

Jeste li me razumjeli!?