Oscari će biti katastrofa. Jedva čekamo!

Uoči 91. dodjele Oscara, pišemo o ključnim ljudima koji će u neobičnim okolnostima paziti da se Oscari ne raspadnu pred milijunskim auditorijem.

Akademija se nikako ne može odlučiti.

Izabrali su voditelja pa se taj povukao nakon što su isplivali tvitevi iz 2009. i 2010. koji su Kevina Harta vrlo brzo učinili neprimjerenim za najsvečaniju večer u svijetu filma. Izmislili su novu kategoriju “Najpopularniji film” koja je valjda trebala zadovoljiti mase kojima ukus starih, anonimnih bijelaca članova Akademije nije baš po volji – da bi onda i tu kategoriju stavili na čekanje shvativši da se radi o apsolutnoj bedastoći.

Onda su odlučili skratiti televizijski prijenos jer ABC koji sve to plaća baš i ne želi da oskarovski maraton traje pet sati s obzirom na to da istočna obala države odlazi spavati pa su se sjetili iz prijenosa izbaciti četiri manje atraktivne kategorije. Naravno, sve dok od velikih redateljskih imena nisu dobili po prstima pa su odlučili vratiti te kategorije u prijenos.

Sada nitko nema pojma kako će izgledati dodjela nagrade bez voditelja, s dodjelama i zahvalama koje nitko ne želi vidjeti ni slušati – ali se i tim ljudima treba odati dužna počast – i vremenom trajanja koje može biti bilo gdje između tri i pet sati.

Glavni producenti spektakla Donna GigliottiGlenn Weiss su se tako našli u potpunoj kašeti brokava iz koje će pokušati izaći, koliko toliko, neokrznuti.

“Zaposlili su nas kako bi napravili kraći show. Kako da to napravimo bez da gledamo nagradu, nagradu, reklame, nagradu, reklame, nagradu. To je dosadno”, izjavila je Gigliotti za The New York Times.

Nitko nije ni rekao da hollywoodska večer u kojoj on slavi sam sebe treba biti zabavna.

Gledanost Oscara pada i nitko nije zadovoljan s 26.5 milijuna gledatelja koji su gledali prošlogodišnju dodjelu nagrada u kojoj je najbolji film bio “Shape of Water” u režiji Guillerma del Tora.

Ove sezone čak je osam filmova nominirano za “Najbolji film” s “Romom” Alfonsa Cuaróna kao favoritom i mnogi već nervozno traže povratak na ograničen broj nominiranih za ovu kategoriju koji je dugo godina bio na brojci od pet filmova.

Iako je uvodni monolog voditelja proteklih godina bio jedan od najiščekivanijih elemenata dodjele, ove sezone se očekuje kako bi zbog nedostatka voditelja prve nagrade mogle biti dodijeljene već unutar prvih deset minuta televizijskog prijenosa.

Publika ipak nije oduševljena ovogodišnjom pozornicom čija bi poruka trebala biti “uključivost”, ali je umjesto toga mnoge podsjetila na frizuru u Hollywoodu nepopularnog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Kada je danas 76-godišnji John Bailey prihvatio ceremonijalnu ulogu predsjednika Akademije, vjerojatno nije mogao ni zamisliti u koliko će se ceremonijalnih govana uvaliti u rasponu od nepune dvije godine od #metoo pokreta zbog kojih su ekskomunicirani Weinstein Casey Affleck do istrage zbog seksualnog zlostavljanja koja se vodila i protiv samog Baileyja dok optužbe u konačnici nisu odbačene.

Loša gledanost i promjene koje se nikada nisu ostvarile, stavile su dodatan teret i na izvršnu direktoricu AMPAS-a, Dawn Hudson.

ABC-ju treba zabavan, brz i relevantan televizijski spektakl koji će privući više gledatelja od prošlogodišnjeg i opravdati isplativost reklamnog slota od 30 sekundi vrijednog oko 2.5 milijuna dolara. Karey Burke je šefica ABC-ja tek nešto više od tri mjeseca nakon što je tu poziciju na ABC-u napustila Channing Dungey (kako bi se priključila Netflixu) pa se Burke nada da će kontroverze oko Oscara privući i gledatelje.

“Nedostatak jasnoće oko Oscara je rezultirao time da se o njima priča. Zagonetka je intrigantna i pokazuje koliko su u biti Oscari bitni. Drago mi je što se o njima priča”, izjavila je šefica ABC-a.

Redatelj Glenn Weiss dočekuje nove Oscare nakon što je na prošlogodišnjim Emmyjima povodom osvajanja nagrade radi posla koji je obavio režirajući prošlogodišnje Oscare, izrežirao javnu prosidbu svoje tadašnje djevojke.

Weiss će ponovno morati vaditi trikove iz svojih rukava kako bi izrežirao Oscare bez voditelja i s pritiskom ABC televizije da prijenos traje što je kraće moguće.

U takvoj atmosferi Akademija dočekuje svoju veliku večer u kojoj šansu osvojiti Oscara imaju tri neobično popularna i komercijalno uspješna filma poput “Black Panthera”, “A Star is Born” i “Bohemian Rhapsody” što bi bio svojevrsni filozofski zaokret glasača članova Akademije. Jednako tako priliku za Oscara ima i Netflixov “Roma” koji je snimljen s neskrivenom ambicijom Netflixa da jedan od njegovih projekata završi sa zlatnim kipićem u rukama, iako je Netflix jedan od najvećih konkurenata klasičnom Hollywoodu.

Kako god Oscari završe, malo tko čuva empatiju prema eliti filmske industrije i nagradama koje lagano gube dodir s publikom i pretvaraju se u još veći vic onda kada isforsirano pokušavaju biti kul.

Akademija se ne može odlučiti želi li biti vrhovni autoritet ili popularni mladi buntovnik, ali sumnjamo da se previše brinu oko toga. Očekuje se, naime, da će Akademija ove godine prikazati vrijednost svoje imovine u iznosu većem od milijardu dolara.

Show must go on.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: