Izolacija i anksioznost: Što je o stanju NBA lige na MIT Sloan konferenciji rekao Adam Silver

MIT Sloan Analytics Conference je tijekom godina od opsukurnog okupljališta sportskih štrebera prerasla u najvažnije i najiščekivanije godišnje okupljanje sportskih, osobito košarkaških fanatika u SAD-u. Adam Silver se u isto to vrijeme nametnuo kao iznimno popularan, medijski omiljen i navijačima dopadljiv povjerenik NBA lige kao nasljednik ne baš omiljenog Davida Sterna. Silver je tako u…

MIT Sloan Analytics Conference je tijekom godina od opsukurnog okupljališta sportskih štrebera prerasla u najvažnije i najiščekivanije godišnje okupljanje sportskih, osobito košarkaških fanatika u SAD-u.

Adam Silver se u isto to vrijeme nametnuo kao iznimno popularan, medijski omiljen i navijačima dopadljiv povjerenik NBA lige kao nasljednik ne baš omiljenog Davida Sterna. Silver je tako u razgovoru s Billom Simmonsom prošao neke od gorućih tema u svijetu NBA košarke.

Igrači su nikad moćniji i bogatiji, ali i nikad usamljeniji i depresivniji

Ono što javnost ne zna jest da se vama na dnevnoj bazi javljaju igrači i traže savjet”, komentirao je Bill Simmons pristupačnost povjerenika Adama Silvera koji je i sam priznao da ima problema s anksioznošću i tijekom jednosatnog intervjua u nekoliko navrata naglašavao zabrinutost oko psihičkog zdravlja NBA zvijezda.

“Jedna velika zvijezda mi je nedavno rekla kako od petka navečer do iduće utakmice u nedjelju popodne neće vidjeti niti jednu jedinu osobu”, opisao je Silver izoliranu svakodnevicu igrača naglasivši kako je nestalo povezanosti između suigrača kao i vrijeme kada se “kemija stvarala u momčadskom autobusu”.

Igrači imaju problema sa anksioznošću u vremenu kada su putem društvenih mreža konstantno izloženi kritikama i komentarima, a gomila novaca to ne može promijeniti. Mnogi od njih su nesretni, komentirao je Silver pohvalivši Kevina Lovea i DeMara DeRozana jer su otvoreno govorili o svojim psihičkim problemima.

Na Silvera se nadovezao i Kyrie Irving koji je u središtu medijskih kritika radi ovosezonskih predstava na parketu i pred kamerama, ustvrdivši kako je pritisak i količina kritike prema određenim igračima prešla granicu dobrog ukusa.


Sve to stiže u isto vrijeme kada su igrači moćniji nego ikad u posljednjih četrdeset godina u smislu utjecaja na NBA pejsaž i odlučivanja o tome gdje i pod kojim uvjetima misle igrati. Silver se jasno izjasnio i u vezi slučaja Anthonyja Davisa koji je sa svojim agentom javno zatražio odlazak iz New Orleans Pelicansa.

“Nije dobro kada zastupnik jednog igrača dođe u grad gdje ne živi i javno obznani kako njegov igrač više ne želi biti tu. To je iznimno loše za ligu i navijače”, rezolutan je bio Silver poentiravši kako ne vidi jednostavno rješenje za situaciju s Davisom, ali i da javnost mora razumjeti kako liga ne može jednostavno dozvoliti Pelicansima da najboljeg i najpopularnijeg igrača drži na klupi.”

“Vidimo po gledanosti koliko je važno da Davis igra. Kada bi ga samo stavili na klupu neki navijači bi mogli tražiti da im se vrati novac jer su ulaznicu kupili kako bi vidjeli upravo Davisa”.

Osim toga, naglašava Silver, i igrači su zavoljeli kraće ugovore na kojima su prvo inzistirali vlasnici. Dok su do prije deset godina igrači preferirali dugačke ugovore na pet do sedam godina, danas i oni radije potpisuju one na tri godine koji im omogućavaju fleksibilnost i davaju više slobode.

Uvođenje turnira i kup natjecanja

Smanivanje broja utakmica s 82 na 70 bi automatski značilo i “20% manje plaće igračima i trenerima“, komentirao je Silver sve češće rasprave o skraćivanju dugačke NBA sezone objasnišvi kako nisu pronašli model koji bi ligi omogućio da uz manji broj utakmica zadrži istu razinu godišnjih prihoda.

Ali, Silver nije ljubitelj All-Star utakmice nazvavši ju “stavljanjem naušnice na već okićenu svinju” i ponovno ponovši kako njegov ured aktivno razmišlja o uvođenju svojevrsnih turnirskih natjecanja po uzoru na kupove popularne u Europi.

Ideja je da se sredina sezone umjesto na All-Star utakmicu iskoristi na organiziranje eliminacijskog turnira koji bi momčadima osigurao dodatno natjecanje jer trenutno svaka od 30 momčadi igra za samo jedan trofej – onaj Larryja O’Briena za naslov NBA prvaka. Uvođenje kupa bi eventualno mobiliziralo momčadi i motiviralo igrače s novim trofejom u drugačijem sustavu natjecanja.

Postoji li lijek za tankiranje?

Silver je još jednom prilikom potegnuo paralelu s nogometom u Europi ispričavši kako mu neki od vlasnika objašnjavaju da je namjerno gubljenje kod nas gotovo nezamislivo jer je kazna kapitalna – ispadanje iz lige!

Kada gubite u NBA-u, za nagradu dobijete šansu na draftu birati prvi i izabrati najboljeg igrača.


Čitaj na Zadnjem Polju

NBA ima ozbiljnu namjeru postati najdominantnijom ligom na svijetu


Iako su se načelno složili da kvalitetnog rješenja za tankiranje nema kao i da je sustav s više ligaških natjecanja u SAD-u praktički neizvediv, Silver jest napomenuo kako sve više vlasnika ulaže u razvojnu G-ligu te da očekuje da svaka NBA momčad uskoro ima i svoju razvojnu te da je čak 50% aktualnih NBA igrača u jednom trenutku karijere igralo u razvojnoj ligi.

Ukoliko se G-Liga nastavi razvijati, a NBA uspije u svojim nastojanjima da omogući ulaz u profesionalnu košarku s 18 godina, neki bi od mladih igrača mogli umjesto sveučilišne košarke izabrati G-Ligu te se kroz nju se izboriti za svoje mjesto u NBA-u.

A za neovlašten kontakt s igračem pod ugovorom?

“Trenutno naša pravila tumačimo na način da komunikaciju među igračima ne smatramo neovlaštenim kontaktom, ali ako bi to igrač napravio pod naputkom svoje momčadi – onda bi to bilo protivno pravilima”, komentirao je Silver smatrajući da liga ne može u praksi nadzirati komunikaciju koju između sebe vode igrači i da postoji prevelika siva zona koju je teško regulirati.

Koš koji vrijedi četiri poena

Neizostavno je bilo i pitanje o košu od četiri poena i hoćemo li takvu inovaciju vidjeti u skoro vrijeme.

“Kada sam još prije nego što sam postao povjerenik na jednom sastanku komisiji za natjecanje predložio da barem za All-Star utakmicu uvedemo koš od četiri poena – oni su me izbacili iz prostorije”, živopisan je Silver koji smatra da igrači i treneri ipak još nisu spremni za jednu takvu inovaciju.

“Trebamo uvijek imati ravnotežu između tradicionalista i fundamentalista te činjenice da vam proizvod na terenu mora biti interesantan i privlačiti pozornost”, zaključio je Silver napomenuvši kako ga pad gledanosti previše ne brine jer se utakmice konzumiraju na različite načine, a angažman na društvenim mrežama ukazuje na to kako je NBA popularnija no ikad.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: