NFL Combine je najbolji primjer dehumanizacijie profesionalnih sportaša

Godišnje okupljanje NFL zajednice u Indianapolisu kako bi ključni ljudi NFL-a testirali svoje nove igračke, ružan je uvid u još ružniju stvarnost profesionalnog sporta.

NFL Combine ne treba ličiti na sajmište. Ali liči na sajmište, samo što se umjesto rabljenom robom ovdje trguje ljudima.

Daleko od toga da se radi o robovima ili obespravljenoj, siromašnoj i otetoj djeci. Upravo suprotno, najbogatija liga na svijetu bira iz izloga najprestižnije ponude mladih sportaša koji se nadaju osigurati budućnost sebi i svojoj obitelji igrajući u NFL-u.

Ali, baš kao što vam je i prije kupnje automobila potrebna testna vožnja, tako je i NFL skautima i sportskim direktorima, medijima i trenerima potreban sajam potencijalnih NFL igrača u sklopu kojeg će ih promatrati u donjem rublju, mjeriti visinu i raspon ruku, brzinu koju postignu na 36 metara, brzinu promjene smjera, skok u vis s mjesta i podizanje utega.

NFL Combine je medijski spektakl, tračaonica, svojevrsni proljetni praznici za trenere koji se okupljaju po pubovima i neopterećeno rješavaju frustracija te vrhunac industrijske špijunaže i kontraobavještajnog podzemlja koji ovaj sajam koristi za plasman informacija i dezinformacija.

Veličina šake Kylera Murrayja je iznad 24 centimetra, a visina 180 centimetra što ga uz težinu od respektabilnih 94 kilograma valjda kvalificira za NFL dodavača jer se osim njegovog flerta s bejzbolom (izabran kao deveti pick prve runde na MLB drafta) njegova visina smatrala najvećom preprekom da bude visoki izbor prve runde na ovogodišnjem NFL draftu.

Iako se NFL Combine od usputnog, neprimjetnog događanja rezerviranog za skaute pretvorio u televizijski događa par excellence za medijske kuće gladne NFL sadržaja, u sve većoj mjeri i skauti i analitičari zaziru od cirkusa u koji se pretvorio i činjenice da više ni jednu informaciju i niti jedan rezultat ne možete prihvatiti kao takav, već konstantno morate preispitivati njihovo dublje značenje.

Kandidati na intervjue dolaze maksimalno pripremljeni od strane svojih agenata i izbacuju štreberski naučene odgovore i fraze izbjegavajući zamke i trik pitanja. Dodavači unaprijed vježbaju Wonderlic test kognitivnih sposobnosti koji se ionako pokazao kao lošim načinom markiranja sposobnosti budućih NFL dodavača, a agenti i sportski direktori manipuliraju medijima i jednim drugima kako bi se izborili za što bolju poziciju za sebe i svoje interese.

Podaci kako je hvatač D.K. Metcalf 10 yardi prošao u nezamislivo brzih 1.45 sekundi kao i povijesno dobri rezultati generacije obrambenih linijaša, uzimaju se s rezervom. Montez Sweat sa sveučilišta Michigan State te Quinnen Williams iz Alabame su pokazali sirovi atleticizam, a Nick Bosa (Ohio State) se nametnuo kao možda i najbolji prospekt na ovogodišnjem draftu, ali pitanje je kako će se njihove kvalitete prevesti na NFL teren.


Combine bi vjerojatno bio solidan događaj u sklopu kojeg se skauti i sportski direktori mogu približiti igračima i vidjeti neke od njihovih komprativnih prednosti te prekontrolirati medicinske i druge podatke, ali s obzirom da ga je u svoje pipke zgrabila medijska hobotnica, NFL Combine se pretvorio u ružnu dehumanizaciju budućih profesionalnih sportaša koje se tretira poput trkaćih konja.

Kandidatima se postavljaju namjerno neprimjerena pitanja kako bi se mladiće testiralo nose li se dobro s provokacijama i stresnim situacijama.

“Je li ti majka prostitutka?”

Voliš li muškarce?”

Na koliko načina bi mogao upotrijebiti ciglu u roku od jedne minute?”

Ako biste morali ubiti nekoga, biste li koristili nož ili pištolj?”

“Smatraš li svoju majku privlačnom?”

Bili s nama podijelio svoju internetsku povijest?”

Iako to mnogi od njih još ne znaju, uskoro će ući u mlin NFL-a koji će većinu njih samljeti za kratkoročnu uporabu i odbaciti. Tek šačica najboljih će izgraditi malo carstvo na temelju svoje karijere i postati zvijezde koje će imati moć i mogućnost donošenja pravih odluka. To je rizik kojim se izlažete kada odlučite zakoračiti u svijet profesionalnog sporta. Nemojte očekivati da će vas itko sažalijevati.

Ipak, upitno je kakvu poruku ovakav jedan sajam šalje djeci koja širom otvorenih očiju gledaju svoje idole i zamišljaju sebe u takvoj situaciji. Ovaj dio pred kamerama i reflektorima izgleda spektakularno. Onaj dio iza pozornice gdje su igrači spremni na sve i svašta kako bi si osigurali budućnost – sve je samo ne spektakularan.

Daleko od toga da je NFL Combine najgora stvar koja se dogodila profesionalnom sportu, ali vjerojatno nigdje kao tu nije taj osjećaj dehumanizacije u njemu vidljiv kao u ovih nekoliko dana u Indianapolisu kada se sport u potpunosti udaljava od svojih prirodnih načela.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: