Elvis Grbac – QB hrvatskih korijena koji je igrao i u 49ersima i u Chiefsima

Kansas City Chiefsi i San Francisco 49ersi igraju u ovogodišnjem Super Bowlu, a mi vam donosimo profil QB-a hrvatskih korijena koji je ostavio svoj trag u obje momčadi.

Kada bi vam rekli da postoji quarterback Kansas City Chiefsa koji drži momčadski rekord za najviše osvojenih yardi u jednoj utakmici, dakako da ne biste pomislili ni na Patricka Mahomesa ni na Joea Montanu već na Elvisa Grbca.

Danas 49-godišnji umirovljeni dodavač jedan je od šestorice dodavača koji su u svojoj karijeri zaigrali i za Chiefse i za San Fransisco 49erse.

Upravo te dvije momčadi igraju za naslov u Super Bowlu LIV koji će se 2. veljače odigrati u Miamiju.

Grbac je još u studenom 2000. kao startni dodavač Chiefsa u porazu od Raidersa nagomilao čak 504 yarda koja su do danas ostala timskim rekordom momčadi s Arrowhead stadiona.

Grbac je dijete hrvatskih emigranata koji su s područja Istre 60-ih godina prošlog stoljeća s dvojicom sinova otputovali u SAD gdje se 1970. rodio Grbac.

Inače, Grbac je slavu doživio već kao student na Sveučilištu Michigan gdje je u svojstvu QB-a Wolverinesa rušio momčadske rekorde, odveo momčad do dva Rose Bowl naslova i ostvario odličnu suradnju s krilnim hvatačem i osvajačem Heismana, Desmondom Howardom.

Jedna od najpoznatiji akcija bila je u 1991. u Rose Bowlu protiv Notre Damea kada je Grbac nakon lukavog pump fakea plasirao predivnu loptu Howardu za polaganje i Michiganovu verziju “The Catcha“.

Još tada je Howard Grbca nazvao najpametnijim igračem u momčadi, a trener Wolverinesa psihički najjačim. Grbac je puno vremena na fakultetu posvetio proučavanju snimki i skautiranju protivničkih obrana pa je za LA Times 1991. rekao da mu je taj “šahovski element u footballu” najprimamljiviji.

Grbac je 1993. izabran tek u osmoj rundi NFL drafta i to od San Francisco 49ersa gdje je bio zamjena Steveu Youngu i 1994. osvojio Supper Bowl prije nego što je 1997. prešao u Kansas City.

U utakmici iz 2000. u kojoj je osvojio preko 500 yardi, srušio je i momčadski rekord za najviše upotpunjenih dodavanja (39) koji drži još uvijek.

Grbac, koji je danas motivacijski, katolički govornik, priča kako je svoju radnu disciplinu dobio od svog oca koji je u SAD stigao bez srednjoškolskog obrazovanja i radio dva posla pa bi ga mladi Elvis viđao tek oko devet ili deset sati navečer.

U knjizi Go Blue!: Michigan’s Greatest Football Stories, Stevea Kornackog, Elvisov otac Ivan priča i kako uopće nije želio gledati prvu studentsku utakmicu svog sina jer je mislio kako Elvis neće ni zaigrati. Onda mu je u kuću uletio susjed vičući kako Elvis zabija polaganja. “Od tada više nisam propuštao nijednu utakmicu”, objasnio je Ivan Grbac Kornackom i dodao da mu sin živi američki san.

Grbac je NFL karijeru završio s 99 TD dodavanja i 81 presječenim te QB ratingom od 79.6.

Danas je Grbac anegdotalno poznat i kao “Najseksi sportaš” koju titulu mu je 1998. uručio People Magazine i to zbog neaporazuma između uredništva i fotografa koji je trebao slikati stvarnog pobjednika, Elvisovog kolegu Richa Gannona.

Ovaj je uslikao Grbca i amerikanac istarskih korijena je postao i najzgodniji sportaš.

Grbac i Gannon su se u sezoni 1997. izmjenjivali na poziciji startnog dodavača, s obzirom na to da je Grbca mučila ozljeda, a Gannon je odigrao dobru završnicu sezone. Trener Marty Schottenheimer je za startera u doigravanju ipak odabrao Grbca, ali Chiefsi su poraženi 14:10 od Denver Broncosa.

Danas će brojni navijači Chiefsa reći kako je to bila najveća QB kontroverza u povijesti franšize.

2000. je u dresu Chiefsa imao statistički najbolju sezonu i izabran je u Pro Bowl. Iduću sezonu je odigrao u Baltimoreu gdje je i završio karijeru.

Grbac je danas voditelj sportskog programa i trener srednjoškolske momčadi Villa Angela-St. Joseph u saveznoj državi Ohio.

Obitelj Grbac je tako prošla težak i nesvakidašnji put koji je ipak toliko dobro poznat brojnih hrvatskim emigrantskim obiteljima, a Grbac se suprotno svim očekivanjima uspio probiti u elitne redove NFL-a igrajući na poziciji od velike važnosti i iznimnog prestiža.

Kao član 49ersa je osvojio Super Bowl, a kao igrač Chiefsa uspio svoju respektabilnu igračku karijeru produžiti i oplemeniti. Da je ostao u Hrvatskoj, vjerojatno bi bio uspješan nogometaš ili košarkaš, a ovako je kao Hrvat ostavio trag u najpopularnijem američkom sportu i na najpopularnijoj poziciji.

Zanima nas samo za koga će navijati 2. veljače u Miamiju.


Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: