Pedigre ili nepotizam: Plava krv NFL aristokracije

NFL je po zaradi najvrjednija liga na svijetu pa uopće ne čudi što se radi o zatvorenom, elitnom društvu. Je li ovogodišnja trenerska zvijezda tu gdje je zato što je podobna ili zato što je sposobna?

Kyle Shanahan je 40-godišnji head coach San Francisco 49ersa i napadački stručnjak par excellence koji je svojim progresivnim pristupom, među ostalim, oživio igru probijanjem, a pre-snap motion doveo na takvu razinu da ga je napad 49ersa ove sezone koristio u čak 78% napadačkih akcija dok je, usporedbe radi, prosjek lige ostao na 47%.

Shanahanov napad je do nastupa u Super Bowlu došao koristeći probijanje u 51.9% akcija, a u konferencijskom finalu protiv Green Bay Packersa su loptu dodavali svega osam puta i izdominirali ih probijanjima pa se Shanahana trenutno smatra jednim od vodećih napadačkih mislioca lige i mladom trenerskom nadom koja bi mogla ostaviti snažan pečat u NFL-u.

Isto tako, Kyle Shanahan je sin proslavljenog trenera Mikea Shanahana koji je u svojoj karijeri osvojio ukupno tri Super Bowla i snažno podupirao karijeru svog sina Kylea.

Ono što bi se negdje drugdje moglo okarakterizirati kao nepotizam, u NFL-u se može pronaći pod pojmom: pedigre.

Još u 17. stoljeću je talijanski povjesničar Gregorio Leti skovao riječ nepotismo, iz riječi nepote što bi značilo “nećak” (u Hrvatskoj u ovom kontekstu poznatiji i kao “netjak”) i čime je Leti u svom radu Il Nepotismo di Roma aludirao na praksu papa da važne dužnosti povjeravaju svojim nećacima.

I poprilično je nebitno što je poprilično neumjesno upravo talentiranog Kylea Shanahana etiketirati kao zaštitno lice nepotizma u najvrjednijoj sportskog ligi na svijetu jer je baš takav narativ jačao zajedno s njegovim ovogodišnjim rezultatima.

Ovom ligom je već promarširao povelik broj poprilično podobnih i jednako nesposobnih da bi se sada baš uspješnog Shanahana prozivalo zbog obiteljske linije, ali je neizbježno postaviti pitanje bi li mladi Kyle uopće dobio priliku kakvu jest da mu prezime nije Shanahan?

2008. je novinar Rob Parker sjedio na konferenciji za medije trenera Roda Marinellija koji je bio glavni trener tada najlošije momčadi u povijesti lige, Detroit Lionsa. Nakon još jednog u nizu teških poraza poslije kojeg su Marinellijevi Lionsi pali na omjer 0-15, dozvolivši pritom 42 poena, Parker je aludirao na činjenicu da obranu koordinira njegov zet Joe Barry.

Upitao je Marinellija, “Biste li voljeli da vam se kćer udala za boljeg obrambenog koordinatora?”

Marinelli je kliznuo preko pitanja, a Parker je suspendiran. Lionsi su sezonu završili na 0-16.


Osjetljiva i zapetljana mreža interesa i sukoba interesa kao i povlašćivanja članova uže obitelji s častima i službama u NFL-u je stvar ponosa, ne stida. To je znak produbljivanja obiteljske loze i znak NFL viteštva i plemstva. Sinovi u trenerskom stožeru su opće mjesto kada je u pitanju ova profesionalna liga.

Sasvim je prihvatljivo da su dugogodišnji pomoćnici Billa Belichicka, najboljeg trenera u povijesti lige, njegovi sinovi od kojih je Stephen Belichick na pragu postati obrambeni koordinator. Belichick je zanat učio od svog oca i razumljivo mu je da će svoja znanja i vještine prenijeti na svoju djecu koja će vjerojatno nastaviti raditi u ligi.

Uostalom, NFL u konačnici ipak jest privatna liga s privatnim franšizama, a nepotizam se primarno odnosi na javne funkcije i službe. Doduše, liga jest djelomično financirana javnim sredstvima kada su u pitanju stadioni i izuzet je od plaćanja poreza. Franšize se prenose s roditelja na djecu i vlasništvo u idealnim uvjetima ostaje u obitelji.

Zašto isto ne bi vrijedilo i za struku?

Sinovi koji su krenuli stopama svojih očeva u NFL-u nisu iznimka.

Brian Schottenheimer je koordinator napada Seattle Seahawksa. Njegov otac je Marty Schottenheimer, bivši uspješni trener u ligi.

Scott Turner je novi koordinator napada Washington Redskinsa. Njegov otac je Norv Turner kojeg se smatra jednim od najboljih napadačkih koordinatora svoje generacije.

Mlada trenerska zvijezda Sean McVay osvojio je struku i javnost svojim držanjem, nastupom i rezultatima dok je otpisane LA Ramse vodio prema Super Bowlu prošle sezone. McVay je cijeli svoj život oko footballa. Još djed John McVay bio je 70-ih trener NY Giantsa.

To je tek kap u moru natopljenog primjerima situacija u kojima su djeca uspješnih i dokazanih dobivala priliku u elitnom društvu NFL-a, lige s 32 momčadi pa se nerijetko kaže da je teže postati trener u NFL-u nego senator u Kongresu.

Kyle Shanahan se nametnuo još kao mladi trener pokazavši visoku radnu etiku i iznimnu lucidnost. 2004. je dobio priliku kod Jona Grudena (Grudenov otac je također bio NFL operativac) kao trener zadužen za kontrolu kvalitete da bi 2008. kod Garyja Kubiaka u Houstonu bio promoviran u tada najmlađeg napadačkog koordinatora u ligi.

Gary Kubiak je u svojim mlađim danima radio za Kyleovog oca Mikea Shanahana.

Ne postaje se slučajno najvrjednijom ligom na svijetu.

Ne postaje se ni preko noći pa se u ovom elitnom, zatvorenom, malenom i skrovitom društvu, u koji se teško ulazi, itekako pazi na kontakte, prijateljstva, poznanstva i usluga.


Ne treba ovo uzimati nužno kao kritiku jer nas povijest, što sportska što nesportska, više puta učila kako su ovakva zatvorena, hermetička društva često prolazila jako dobro. Postavljaju se ipak pitanja koči li takva praksa brži i kvalitetniji razvoj sporta kojeg se često kritizira da je odveć konzervativan i nespreman riskirati s novim fenomenima.

Tako je poprilično snažnu reakciju ove godine izazvao nedostatak interesa za Erica Bieniemyja, afroameričkog koordinatora napada Kansas City Chiefsa koji će se u Super Bowlu suprotstaviti Shanahanovim 49ersima. Dojam je da Bieniemy zaslužuje poziciju head coacha, a da je jedini razgovor dobio samo kako bi se ispunilo nomotehnički ojačano Rooneyjevo pravilo koje je na izdisaju, a koje je imalo za cilj pružiti šansu trenerima koji su pripadnici manjinskim skupina.

Posao u Cleveland Brownsima dobio je bivši OC Vikingsa, Kevin Stefanski, čiji je otac trenutno konzultant Detroit Pistonsa.

Uzevši u obzir velik broj slabo plaćenih ili uopće neplaćenih ulaznih pozicija, kao i mali postotak za uspješnu karijeru, upitno je koliko si osobe koje ne dolaze iz ovih krugova uopće mogu priuštiti graditi karijeru u ovakvom okruženju, a nemaju osigurano egzistencijalno pitanje.

Pete Carroll, trener Seahawksa, na svom platnom spisku ima sina Nate Carrolla koji je trenutno trener krilnih hvatača. Adam Zimmer visoko kotira u trenerskom stožeru Minnesota Vikingsa čiji je glavni trener njegov otac Mike Zimmer.

Klint Kubiak se u funkciji quarterback coacha pridružio Minnesota Vikingsima gdje je pomoćnik glavnom treneru njegov otac Gary Kubiak.

Čak i trener Kansas City Chiefsa, Andy Reid, u svom trenerskom stožeru ima sina Britta Reida s kojim će 2. veljače nastupiti na Super Bowlu protiv Kylea Shanahana i njegovih 49ersa.

Teško je zaboraviti 2009. kada je prvi operativac Coltsa Bill Polian osigurao svom sinu Chrisu Polianu funkciju generalnog menadžera. Vlasnik Jim Irsay ih je obojicu najurio 2011.

Neslavni generalni menadžer Washington Redskinsa, Bruce Allen, nedavno je izgubio svoj posao nakon što je cijelo jedno desetljeće uništavao franšizu u kojoj je trener nekoć bio njegov otac George Allen.

Proslavljeni Don Shula je obojicu svojih sinova zadržao u NFL-u. Dave Shula s 32 godine postao trener Cincinnati Bengalsa i završio poprilično neslavno sa svega 26% pobijeđenih utakmica.

Sve ovo skupa je ipak tek vrh sante leda jer je znatno veći broj premreženih individualaca koji žive od NFL-a kao vanjski suradnici ili zaposlenici na pozicijama koje javnosti nisu na tapetu, a koje ne oskudijevaju po pitanju utjecaja, novca i moći.

Prati nas na društvenim mrežama

Nemoj propustiti naše priče iz svijeta sporta, glazbe, medija, filmova i serija.

Kyle Shanahan je pozornost šire javnosti privukao kao koordinator napada Washington Redskinsa na koju poziciju ga je doveo upravo njegov otac Mike koji je u to vrijeme bio glavni trener Redskinsa. Obojica Shanahana su muku mučili s rukovodstvom Redskinsa, između ostalog i s gore spomenutim Bruceom Allenom, i danas kada Kyle Shanahan priča o Redskinsima – priča otvoreno i s popriličnom gorčinom.

Na pitanje koji aspekt treniranja u Washingtonu mu je bio najbolji, Shanahan je ove sezone odgovorio da mu je to bio “rad s ocem i drugim, dobrim trenerima.”

Iduće pitanje bilo je koji dio mu je bio najgori. “Sve ostalo”, odgovorio je mrtav hladan.

Shanahan je nakon Redskinsa popriličan uspjeh doživio u Atlanta Falconsima s kojima je kao koordinator napada stigao do Super Bowl nastupa da bi prije tri godine dobio priliku u paketu s GM-om Johnom Lynchom preuzeti 49erse i nakon dvije loše sezone ove godine dominantnim predstavama doći do nastupa u Super Bowlu.

Danas je jasno da su 49ersi Shanahanov projekt. Na njegov prijedlog su osvajači pet Super Bowl naslova i doveli Johna Lyncha na poziciju GM-a, ali informacije iznutra govore da sve ključne odluke, kako kadrovske tako i trenerske, donosi Kyle Shanahan.

Je li nova trenerska zvijezda uspješna u svom poslu jer je naslijedila pozitivne karakteristike svog oca ili možda zato što je od formativnih godina vrijeme provodila uz NFL? Možda ni jedno već je stvar u radnoj etici koju Shanahanu nitko ne osporava.

Je li ova liga rezervirana za njenu elitu i plemstvo? Ima li po SAD-u talentiranih NFL umova koji nikada nisu dobili ni priliku jer nisu dio NFL aristokracije?

Ili je jednostavno aristokracija kroz desetljeća pažljivog njegovanja i zahvaljujući dobroj genetici iznijedrila britke i bistre mlade umove koji će najvrjedniju ligu na svijetu brižno čuvati u sigurnim rukama i prenositi svojim potomcima?

Nepotizam ili pedigre? U redu je. Može oboje.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: