Koliko vrijedi Patrick Mahomes?

Još uvijek 24-godišnji dodavač postao je najmlađi Super Bowl MVP u povijesti NFL-a i pop ikona lige. Sada je vrijeme za naplatu.

Pat Mahomes je jebeni folk heroj.

Nakon što je osvojio Super Bowl LIV sa svojim Kansas City Chiefsima, došlo je vrijeme za naplatu.

NFL ima jednu specifičnost, a ta je da svoje najperspektivnije mlade igrače izabrane u prvoj rundi drafta nagrađuje na način da njihovim momčadima omogućava da aktiviraju petu godinu ugovora koja im osigurava da igrač ne izađe na slobodno tržište i da ga nastave plaćati ispod tržišne cijene.

Patrick Mahomes je tehnički pod ugovorom još dvije sezone (2020. i 2021.) prije nego što postane slobodan igrač.

Aktiviraju li Chiefsi petu godinu ugovora, Mahomes bi 2021. zarađivao oko 24 milijuna dolara iako je već sada praktički najveća zvijezda lige.

To se neće dogoditi kao što se vjerojatno neće dogoditi ni da iduću sezonu Mahomes igra za 2.7 milijuna dolara jer njegovi menadžeri žele novi ugovor prije nego zlatni Mahomes opet stane na teren.

Očekuje se da će novi Mahomesov ugovor probiti zid od 200 milijuna dolara ukupne vrijednosti, odnosno 40 milijuna dolara godišnje plaće.

Trenutno najplaćeniji QB lige je Russell Wilson s prosjekom od 35 milijuna dolara po sezoni. Seattle Seahawksima vrijedi svakog novčića.

Ključno pitanje je koliko za Chiefse i kompletnu NFL ligu vrijedi mladi Mahomes koji se svojom kvalitetom i stilom igre, kao i uzornim ponašanjem van terena, nametnuo kao najvažniji čovjek najvrjednije lige na svijetu.

Mahomes je toliko bitan NFL-u da bi dio troška njegove plaće trebala podmiriti sama liga.

Obitelj Hunt, vlasnici Chiefsa, imaju u Mahomesu marketinško i PR-ovsko čudo koje je u svega dvije aktivne sezone uspjelo nakon 50 godina Super Bowl vratititi u Kansas City i istovremeno značajno podignuti prepoznatljivost, popularnost i image Chiefsa, otvorivši pritom slavinu niz koju sada teče cash flow baš poput sirove nafte na kojoj je obitelj Hunt izgradila svoje poslovno carstvo.

Bombe niz teren, no look dodavanja i precizna, sidearm dodavanja s krive noge, van ravnoteže, preko terena i protivno svim uzusima struke, Mahomesa je pretvorilo, ne samo u uspješnog i poznatog NFL dodavača, već u transcendentalnog i generacijskog trendsetera i umjetnika s loptom koji već s 24 godine znatno utječe na način na koji se promišlja o najvažnijoj poziciji u američkom sportu.

Mahomes bi s novim ugovorom trebao srušiti rekord i za najviše garantiranog novca i za najviše tzv “novog novca” – iznos koji prilikom produljenja igrač dobije kada mu se oduzme plaća preostala na aktualnom ugovoru.

Pobjednički MVP nastup u Super Bowlu jedan je od lošijih u kratkoj karijeri Mahomesa koji je prošle sezone bacio rekordnih i nezamislivih 50 TD dodavanja, a u ovogodišnjem doigravanju u sve tri utakmice predvodio preokret svojih Chiefsa, uključujući i pet polaganja u ludom preokretu protiv Texansa kada su nadoknadili 0-24.

U Super Bowlu je protiv San Francisco 49ersa imao dva presječena dodavanja prije nego što je pokrenuo preokret i spasio sezonu s dodavanjem za Tyreeka Hilla od 44 yarda na ključnom, trećem pokušaju u četvrtoj dionici. Bilo je to ujedno i najdulje bacanje sezone kada su u pitanju yardi koje je lopta preletjela (57.1 yard).

Na tri stvari potrebno je obratiti pozornost kada govorimo o vrijednosti Mahomesa, ali i kompletnog NFL-a.

  • nastavak povećanja salary capa za kojeg se očekuje da će u 2020. dosegnuti iznos od 200 milijuna dolara nakon što je u 2019. iznosio 188 milijun dolara
  • novi kolektivni ugovor oko kojeg pregovaraju vlasnici i udruga igrača s obzirom na to da postojeći ističe nakon sezone 2020.
  • televizijska prava koja su glavni izvor prihoda lige i koja ističu 2022.

Vlasnici i sindikat igrača su blizu potpisivanja novog KU-a, a dojam je da je najveća prepreka prijedlog vlasnika da se u kalendar doda 17. utakmica sezone za što predstavnici igrača nisu sigurni da će proći glasovanje od članstva.

Neslužbeno se govori o povećanju udjela igrača u prihodima lige sa sadašnjih 47% na 48%. U pregovorima sa Chiefsima, Mahomesovi zastupnici imat će taj detalj u vidu, a neki stručnjaci predlažu i unošenje klauzule koja bi Mahomesovu plaću povezala i s povećanjem prihoda lige.

To bi bio presedan koji bi igrača Mahomesa praktički pretvorio u stakeholdera, svojevrsnog dioničara čija se plaća povećava zajedno s prihodima poslodavca, što bi mu dalo na dodatnoj važnosti.

Predsjedniku sindikata Ericu Winstonu u ožujku ističe mandat i za očekivati je da i Liga i sindikalno vodstvo žele potpisati novi kolektivni ugovor prije tih izbora.

Leigh Steinberg, proslavljeni menadžer i Mahomesov zastupnik, vrlo je dobro svjestan paralelnih pregovora koje liga vodi i sa sindikatom i s TV kućama, a Mahomes je ključni faktor u obe te priče. Visina njegovog ugovora postavit će novi standard koji će se brzo osjetiti diljem cijele lige. Još u rujnu je naglasio kako s velikim marketinškim ugovorima za svog klijenta čeka kraj sezone, a jednako tako ne želi prerano dogovoriti plaću za odućih pet godina tijekom kojih NFL planira nastaviti povećavati svoje prihode.

Suvlasnik i predsjednik Chiefsa, Clark Hunt, izjavio je krajem siječnja kako s ugovorom neće srljati i da bi pregovori mogli trajati između 12 i 15 mjeseci.

Ulaskom digitalnih igrača poput Amazona u utrku za prava na prijenos utakmica, NFL je sebi osigurao dinamičnu aukciju koja će rezultirati opipljivim povećanjem prihoda od medijskih partnera.

Specifičnost pozicije dodavača u NFL-u dovela je i do radikalnih prijedloga poput onog da plaća dodavača ne ulazi u salary cap što bi je praktički učinilo neograničenom te oslobodilo još prostora za igrače na drugim pozicijama.

Prati Zadnje Polje na društvenim mrežama

Ne propusti naše priče iz svijeta sporta, glazbe, filmova, serija i medija

Simpatični i talentirani Mahomes je upravo onakvo lice kakvo NFL želi vidjeti uz svoj logo. Atraktivan stil igre i dobar nastup u medijima, čine ga idealnim nasljednikom Toma Bradyja te posebnim magnetom za mlađe generacije koje uživaju u načinu na koji je Mahomes poziciju dodavača izmijenio, učinivši je zabavnijom i uzbudljivijom.

NFL pod svaku cijenu želi privući novu generaciju navijača i konzumenata koji će biti spremni svoje vrijeme i novac darovati upravo ovoj ligi koja je posljednjih godina sve više na meti zbog učestalih ozljeda glave, degenerativnih bolesti mozga, obiteljskog nasilja i agresivnog stila igre.

Kada gledate Mahomesa vidite pak jednu sasvim drugačiju ligu. Bržu, zabavniju, odgovorniju i sigurniju. Stoga nije pitanje samo koliko Mahomes vrijedi, već i u kolikoj će mjeri Mahomesova pojava utjecati na budućnost ove lige.

NFL će mu prostrijeti crveni tepih i omogućiti mu sve što poželi jer je Patrick Mahomes upravo ono što je NFL-u trebalo za uspješnu tranziciju u novo desetljeće.


Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: