Dante Drama: Inspiriraju me ljubav i sreća, ali i samoća i tuga

Hvarski hip hoper Dante Drama već nekoliko godina plijeni pozornost kao jedan od malobrojnih predstavnika ovog žanra na hrvatskim otocima. U trenutku kad nas je već navikao na tvrđi zvuk i oštru socijalnu kritiku, u posljednje tri pjesme (Narkotik, Nema zime, Alegrija), oduševio je s nešto mekšim pristupom kako produkcijski tako i sadržajno, uspjevši kroz motive ljubavi i povučenijeg, osamljenog života, jasno prikazati specifičnosti života na otoku u vremenu kada ste s jedne strane putem tehnologije spojeni s cijelim svijetom, a s istovremeno nerijetko od njega fizički razdvojeni.

Najnovija suradnja s Valentinom Boškovićem koji su prije koju godinu oduševili suradnjom sa splitskim TBF-om, rezultirala je hiptonitizirajućom, dvoipolminutom Alegrijom koju je Dante Drama učinio još posebnijom napisavši je na hvarskom dijalektu.

Ovaj tematski i zvučni zaokret omogućio nam je da u Draminim stihovima otkrijemo popriličan poetski afinitet pa nas ne čudi kada se poziva na Balaševića ili Dedića i kada ga pitamo da nam kaže par riječi o svojim tekstovima koji su objavljivani u knjigama i na književnim portalima. “Prije svojih rap tekstova sam pisao poeziju i kratku prozu“, odgovara nam na pitanje o svom književnom radu. “Poezija mi je objavljena na nekoliko književnih portala i u par knjiga. Neke tekstove mi je objavila čak i Matica Hrvatska pa kultni crnogorski časopis za kulturu i književnost ARS…Pisao sam i poeziju na dijalektu“.

Pisanje poezije, čiji presjek možemo pronaći i na časopisu za književnost Kvaka, pomogli su mu, kaže, u pisanju tekstova za spomenute singlove Nema Zime, Narkotik i Alegrija.

ZP: Otočka suradnja s Valentinom Boškovićem je urodila osvježavajućim singlom Alegrija. Kako je došlo do suradnje s ovim dvojcem i ako nam možeš reći malo o ideji da tekst ide na forskom dijalektu?

Dante Drama: Pa dosta vremena smo se dogovarali što i kako. Ja sam u početku imao jednu ideju, njih dvojica drugu, a na kraju smo se dogovorili oko treće i super je ispalo. Oni su odradili sjajan posao oko glazbe, mixa i mastera, dok sam ja odradio tekst pjesme. Od početka projekta “DanteDrama” sam imao u planu napisati pjesmu na otočkom dijalektu (pošto sam rođeni Hvaranin), ali nikada nisam osjetio pravi trenutak jer dosta moje publike obitava na kopnu i ne razumiju svi hvarski dijalekt pa sad da napravim rap traku na dijalektu i da me nitko ne razumije je bezveze. Ali u ovim kratkim pjevano-recitiranim formama izvrsno funkcionira. Alegrija je bezvremenska cosmic pop psihodelija na otočkom dijalektu.

ZP: Prije nekoliko mjeseci si izbacio singl Nema zime gdje si produkcijski ugodno iznenadio. Hoćeš nastaviti s novim zvukom ili ćemo imati prilike i dalje čuti neke tvrđe podloge?

Dante Drama: Već s pjesmom Narkotik sam napravio zaokret u svom glazbenom izričaju. Narkotik je trap acoustic balada, dok je Nema zime smooth jazzy boom bap stvar. Mislim da ću i dalje ubacivati, sve više i više, žive instrumente u svoje pjesme. Trap zvuk se danas može čuti gotovo u svim glazbenim žanrovima, tako da će i ovaj moj trap/rap zvuk i u budućnosti ima dozu popa, rocka, punka…jer, prije svega, nije da ja sad doma slušam isključivo hip-hop muziku – slušam svašta. Meni je najveći glazbeni uzor zapravo Arsen Dedić. Iz rap krugova čak i nemam uzore, nego ljude koje cijenim i poštujem.

ZP: Kako to izgleda stvarati rap na Hvaru?

Dante Drama: Oduvijek je na Hvaru bila mala količina ljudi koji su slušali rap. Ja sam ga otkrio krajem osnovne škole i istog trena se zaljubio. Tram 11, El Bahattee, Bolesna Braća, TBF su mi bili fantastični. Sve tekstove sam znao napamet. Početkom dvijetisućitih sam to sve ostavio sa strane te se okrenuo nekim rock-punk bendovima – EKV, Hladno Pivo, Let 3, Haustor, Azra… ali i već spomenutom Dediću, pa Balaševiću… Tek tamo 2014/2015 otkrivam novi trap val – Vojka Vrućinu i njegov EP Kuje i laseri. Potom Kišu Metaka sa svojim folderima, Bore Balboa sa Šarenom Močvarom Bezakonja, Krešo i Žuvi, Kid Rađa, Papi Para… i sve me to automatski vrati u rap đir te se okušah u stvaranju hip hopa s Hvara. U početku mi je tehnička podrška bio prijatelj Darin koji je bio zaslužan da ti moji počeci koliko toliko dobro zvuče na youtubeu, a onda su me otkrili Maja i Jurica s Hvar TV-a, te se ponudila da mi rade videospotove, a i da pjesme više ne moram snimati doma nego u njihovom studiju.

ZP: Već si na Narkotiku, uz izraženu socijalnu tematiku, ubacio i neke intimnije motive pa smo, u kombinaciji s finom gitarom, dobili zanimljiv opis života na otoku. Koji motivi te inspiriraju na rad i pisanje?

Dante Drama: Pa uglavnom mi je inspiracija sve što me okružuje. Ljubav, samoća, sreća, tuga, život, smrt su samo neki od motiva u ovim novijim pjesmama. U početku su to bile klasične ulične rap trake, potom pjesme političkog karaktera, a tek onda je uslijedio ovaj moj zaokret u nešto “nježniji đir”.

Dante nam je na našu molbu složio i mali rječnik pojmova koje je koristio na pjesmi Alegrija čiji je tekst pisan na otočkom dijalektu.

ZP: Planiraš li singlove zaokružiti u jednu cjelinu i izbaciti album i odgovara li ti ovaj trend u glazbi gdje su naglasci na pojedinačnim pjesmama, a ne nosačima zvuka?

Dante Drama: Više mi se sviđa objavljivati pjesmu po pjesmu. Mislim da sad kao, još ne toliko popularan izvođač, izbacim na youtube cijeli album ne bi dobio takvu pažnju kao recimo singl. Neke odlične pjesme s albuma bi možda bile zapostavljene. Današnja publika glazbu prebrzo konzumira. Daj im cijeli album – na brzinu će proć kroz par pjesama i to je to. Daj im singl sa spotom i imaš dobitnu kombinaciju. Tako da mislim da još ništa od albuma, ali ukoliko se javi neka izdavačka kuća – zašto ne.

ZP: Na Beštijama kažeš, „Repamo šansonu koja nekima ne odgovara“. Ne libiš se biti kritičan i angažiran u svojim tekstovima kroz vrlo slikovite stihove i crni humor. Smatraš li da i dalje ima smisla kroz ovu formu iznositi društvenu kritiku uzmemo li u obzir da se hip hop tematski donekle udaljio od toga?

Dante Drama: Kao što sam vam i rekao – i ja sam se lagano udaljio od tih društvenih kritika. No tu i tamo proguram neku ispod pojasa.

ZP: ‘Jebi se’ je psovka isto ka i ljubav“. To je to. Nema pitanja, samo smo htjeli to napisati. Vrhunski stih!

Dante Drama: “Jebi se je psovka isto ka i ljubav.” – to je to.