Aaron Rodgers mora dokazati suprotno

Aaron Rodgers kaže kako je znao da će ta večer biti “jedna od onih” kada ljudi ne prestaju zivkati.

“Volim scotch, ali u zadnje vrijeme pijem i tequilu. Kad sam dobio poruku da su izabrali Lovea, otišao sam u ostavu i ulio si četiri prsta tequile.”

Tako je Rodgers opisao dan NFL drafta kada su njegovi Green Bay Packersi odlučili izabrati 21-godišnjeg dodavača Jordana Lovea u prvoj rundi. Iako brojni analitičari i navijači nisu mogli razumjeti ni opravdati odluku da se visoki pick koristi na dodavača dok je Rodgers još zdrav i priseban, novi sportski direktor Packersa Brian Gutekunst objašnjava kako je Love jednostavno bio najbolji dostupni igrač.

Nije osobito objašnjavao činjenicu da su Packersi dali i jedan izbor četvrte runde kako bi se popeli četiri mjesta i Lovea ugrabili na broju 26.

Rodgersu je jasno, jer je i sam bio u toj poziciji prije nego što je zamijenio Bretta Favrea, da momčad ne bira dodavače u prvoj rundi kako bi ih onda godinama držala na klupi.

Osim toga, Rodgersu je 36 godina i brojke pokazuju da je, nekoć najbolji QB lige, krenuo poprilično opadati.

Nakon što se razišao s bivšim trenerom Mikeom McChartyjem i otvorio suradnju s njegovim nasljednikom Mattom LaFleurom s 13 pobjeda i 3 poraza u regularnoj sezoni, Rodgers ove godine mora dokazati da su brojevi koji ukazuju na njegov pad tek zavaravajuća statistika.

Osvajač Super Bowla XLV i dvostruki NFL MVP, donedavno je smatran najboljim i najtalentiranijim dodavačem u povijesti ovog sporta, ali danas je već bitno u sjeni super-zvijezde Patricka Mahomesa, ali i pod teretom loših rezultata u doigravanjima i činjenicom da Rodgers Packerse do nastupa na Super Bowlu nije odveo još od 2010.

Tako ESPN-ov QBR indeks pokazuje da je s 50,4 bio tek 20. od 30. rangiranih dodavača. Yards per attempt mu je pao na 7 yardi po čemu je bio tek 17. u ligi dok je postotak uspješnih dodavanja pao na 62% što je najlošiji postotak od 2015. Rodgers već godinama nije ni približno dojmljiv kakav je bio u godinama kada je rušio rekorde u passer ratingu i zadivljavao svojim improviziranim rješenjima.

Osobito se protiv njega okrenula analitička zajednica u NFL-u, čiji pripadnici konstantno upozoravaju kako brojke ukazuju na to da Rodgers više ne spada u skupinu najboljih dodavača lige. Analitičari poput Austina Ryana, Bena Baldwina ili Josha Hermsmeyera pišu i govore o tome kako Rodgersova forma ne odgovara njegovom statusu.

Od 2015. do 2018. je bio ispodprosječan kada su u pitanju srednje-daleka dodavanja (11 do 25 yardi). DVOA koji uspoređuje dodavača u određenoj situaciji s prosječnim dodavačem, ukazuje na to da je Rodgers već tri godine izvan deset najboljih quarterbackova lige (13. prošle godine).

Od 32 rangirana dodavača, Rodgers je s 21% najgori po pitanju dodavanja koji su ocijenjeni kao “loša dodavanja”.

EPA (expected points added) indeks koji mjeri vrijednost određene akcije u poenima, pokazuje da je vrijednost akcija u kojima sudjeluje Rodgers pala i do 40% kod kratkih dodavanja u odnosu na njegov doprinos iz 2014.

Prošle sezone je kritiziran i zbog odbacivanja lopti (throw away) kojih je nakupio 31, a više ih je imao samo Tom Brady s 40.

Pro football focus je njegova duboka dodanja od prošle sezone ocjenio s tek 11. u ligi uz 33% uspješnosti.

Po pitanju postotka tzv. agresivnih dodavanja (kada je hvatač udaljen manje od 1 yarde od braniča) NFL Next gen stats pokazuju da je bio tek 29. u ligi.

S vremenom je Rodgers od raspojasanog kauboja, opakog gunslingera, postao poznatiji kao konzervativni dodavač koji igra na sigurno. QB koji će radije baciti loptu van terena nego riskirati presječeno dodavanje jer su nizak postotak presječenih lopti kao i dobar omjer TD dodavanja u odnosu na ona presječena, zadnji analitički bastion obrane njegove reputacije efikasnog dodavača.

Efikasnost dodavača koju mjeri Ben Baldwin ukazuje da je Rodgers tek prosječni QB.

Statistike poput ove su otvorene raznim interpretacijama pa ih kao takve ne treba uzimati zdravo za gotovo, ali napredna analitika jednostavno nije naklonjena Rodgersu. Ovo će biti sezona u kojoj će i analitičarima i samom rukovodstvu momčadi morati dokazati da on u sebi još ima snage i znanja koji Packerse mogu izvući na površinu NFL-a.

Nakon što je izjavio kako mu je praktički jasno da dolazak Jordana Lovea znači i njegov vjerojatan skori odlazak, Rodgers je retoriku ublažio nedavnom izjavom kako je uvijek želio započeti i završiti karijeru kao igrač Packersa.

“Kada si član Packersa dugo kao ja svake godine cijeniš još više povijest ove momčadi, ono što jenova organizacija sve postigla i velika imena koja je dala”, izjavio je Rodgers uoči svije 16 sezone u Green Bayju.

Od 363 TD dodavanja koja je upotpunio, samo jedno je uhvaćeno od strane krilnog hvatača izabranog u prvoj rundi drafta. Jordy Nelson i Davante Adams su izabrani u drugim rundama.

To hoće reći da nitko ne osporava činjenicu da je Rodgers oko sebe često imao manje hvaljene prospekte, a vrlo rijetko i vrhunski hvatački talent. Packersi inače nemaju naviku birati napadački kadar u prvoj rundi.

2013. su kao 26. izbor prve runde izabrali braniča Datona Jonesa. 27. izbor tog drafta bio je – DeAndre Hopkins.

To hoće reći da je velik broj navijača s upitnikom iznad glave promatrao Packerse kako Rodgersu umjesto pomoći na draftu biraju – konkurenciju.

Rodgers će tako uz Davantea Adamsa od kojeg se očekuje dobra sezona, na raspolaganju imati nedraftiranog Allena Lazarda, zdravog Marquez Valdes-Scantpinga izabranog u 5. rundi, Equanimeous St. Browna izabranog u šestoj rundi i koji je propustio cijelu prošlu sezonu. Hvatač Devin Funchess koji je došao na proljeće, izabrao je neigrati sezonu zbog COVID-19 pandemije. Dosta se očekuje od tight enda Jacea Sternbergera (3. runda, draft 2019.) nakon što ga je prošle sezone usporila ozljeda.

Ključ je Rodgers. Čovjek koji je navikao dodavati manje razvikanim imenima i rušiti napadačke rekorde, u ovu sezonu ulazi okružen sumnjama i pitanjima. Rodgers, ionako poznat po mušićavom, ćudljivom karakteru i nefiltriranom odnosu prema svojim mladim hvatačima, iza sebe ima dovoljno iskustva koje bi mu trebalo pomoći da izgradi dobar odnos sa suigračima – nešto po čemu i nije previše poznat.

U iskustvo nitko ne sumnja, ali sumnja u strpljenje i sposobnosti koje su mu zadnjih godina bili na silaznoj putanji.

Trener Matt LeFleur je momčad prošle godine, u svojoj prvoj sezoni, odveo do omjera 13-3 koji svejedno nije nikog oduševio, a poraz u doigravanju od 49ersa kao da je potvrdio sumnje da je regularna sezona bila tek slučajnost.

LeFleur je ove godine već morao slušati o tome kako nema strpljenja za Rodgersa ili kako je sada on čovjek broj 1 u svlačionici Packersa pa čak i davati smirujuće izjave u kojima govori kako on Rodgersa smatra najboljim ikad i očekuje ga još dugo gledati u dresu Packersa. Sve ovo prije nego što je sezona uopće počela.

Rodgers je pod ugovorom do kraja 2023. nakon što je potpisao produljenje teško 134 milijuna dolara.

Čak je i nedavno produljenje ugovora obrambenom linijašu Kennyju Clarku zbog strukture povezivano s Rodgersom jer Clark će dvije sezone momčadski salary cap opteretiti s malo novaca dok će veliki ček unovčiti tek nakon sezone 2021. pa je pitanje jesu li Packersi planirali tada raskrstiti s Rodgersom i njegovim ugovorom.

Packersi otvaraju u gostima kod Minnesota Vikingsa pa zatim igraju doma protiv Detroit Lionsa. Oba protivnika su divizijski konkutentni koji su uvjereni da mogu osvojiti NFC North i da Packersi ove godine ne mogu do 13 pobjeda.

Neovisno o brojkama, Rodgers je ono što se stručnim NFL žargonom zove prčevit momak. Drzak, obožava djelovati iz pozicije odbačenog i otpisanog. Tada je i najzanimljiviji za gledanje pa će njegov ovogodišnji obračun s analitikom biti, u najmanju ruku, prvorazredni sportski događaj.