Tko je najčitaniji na Otoku? U Velikoj Britaniji nakladnici igraju lukavo

Novinski nakladnici u Velikoj Britaniji nose se s posljedicama pandemije, vode mrtvu trku za primat u digitalnom svijetu i sve češće odbijaju podatke o prodaji svojih izdanja objavljivati javno.

Digitalna izdanja britanskih tabloida Mirror i The Sun u mrtvoj su trci za status najčitanijih novinskih portala.

Posljednji podaci Comscorea za mjesec travanj 2021. pokazuju da digitalni brendovi tabloida The Sun imaju 33.9 milijuna jedinstvenih posjetitelja dok Mirror i portali povezani s njegovim brendom dosežu do 32 milijuna jedinstvenih posjetitelja.

Mirror je u vlasništvu dioničarskog društva Reach plc dok se The Sun nalazi u nakladi News UK-a kojim upravlja obitelj Murdoch.

Iz Mirrora pak tvrde da je upravo njihov portal najčitaniji.

U službenoj objavi je glavni urednik Reach grupe Lloyd Embley obznanio da je mirror.co.uk pojedinačno najčitanija domena u kategoriji tabloida. “Ne planiramo spavati na lovorikama. Ako smo bilo što naučili iz protekle godine onda je to da se uvijek moramo prilagođavati”, izjavio je Lloyd uz napomenu da je upravo Reach grupa jedini veliki nakladnik u Velik Britaniji koji u proteklih godinu dana ne bilježi pad posjećenosti. Njihov ogranak Reach Sports, tvrde iz svog sjedišta u One Canada Squareu, ima veći doseg i od samog Sky Sportsa.

Iz Murdochovog The Suna smatraju da je ukupna čitanost njihovih vertikala i brendova veća od one koju bilježe u Mirroru koji je još 2019. najavio svoj pohod na mjesto najposjećenijeg portala.

Ključna je interpretacija Comscoreove analitike, odnosno što se sve u obzir uzima kao dio brenda, jesu li i u kojoj mjeri obuhvaćene aplikacije Mirrora i The Suna. Britanski Press Gazette tako prenosi i podatke analitičkog alata Similarweb čiji modeli pokazuju da portal dailymail.co.uk nakladnika DMG Media predvodi utrku s 21.3 milijuna čitatelja u Velikoj Britaniji dok su The Sun i Mirror na drugom, odnosno trećem mjestu.

Podaci za ovo razdoblje važni su i zbog razloga što je ove godine agencija UKOM (UK Online Measurement) objavila kako će Comscore od siječnja 2021. zamijeniti Ipsos i njegov alat Iris.

Ipsos Iris će naglasak staviti na mobilnu tehnologiju kao primarnu za pristup sadržaju na internetu, a nakladnici će sada imati mogućnost pregledavati i analizirati podatke za svaki pojedinačni dan i doba dana. Nakladnicima će biti omogućeno analizirati doseg i kvalitetu marketinških kampanja koje se vode na njihovim stranicama, mjerit će se pristup sadržaju i putem aplikacija pojedinačnih portala, ali i putem smart tv-a i drugih pristupnih točaka.

U suvlasništvu Association of Online Publishers (AOP), Internet Advertising Bureau-a (IAB) i Incorporated Society of British Advertisers (ISBA), britanski UKOM osnovan je 2009. kako bi se uspostavio jedinstven standard te kvalitetnije i preciznije mjerila posjećenost novinskih online izdanja.

Tko ima najčitanije tiskano izdanje?

Otočki tisak se još uvijek oporavlja od utjecaja koji je na njega ostavila pandemija. Društvostaj i ograničenja kretanja u velikoj su mjeri utjecala na cirkulaciju tiskanih medija. Besplatne novine City AM su bile obustavile svoje tiskano izdanje baš kao i nakladnik JPI Media koji je prestao u tisak slati 12 svojih lokalnih izdanja zbog značajnog pada prihoda od oglašavanja. Uslijedila su umanjenja plaća i stavljanja radnika na “hlađenje” uz korištenje državne pomoći.

Nacionalna izdanja britanskog tiska bilježe lagani oporavak, uz napomenu da podaci kuće Audit Bureau of Circulations, zadužene za kontrolu i analizu prodane naklade tiskanih medija u Velikoj Britaniji, govore da izdanja najvećeg nakladnika Reach grupe u travnju 2021. zapravo bilježe lošije brojke nego u travnju 2020.

Sva četiri nedjeljna izdanja Reach grupe – Sunday Mirror, Daily Star Sunday, Sunday Express i Sunday People – bilježe slabiju prodaju u odnosu na isto razdoblje iz 2020. Mogući razlog je i promjena potrošačkih i čitateljskih navika publike koja se odvikla čitanja fizičkih izdanja novina.

U travnju 2021. najprodavaniji je bio Daily Mail u nakladi DMG Media čiji besplatni Metro također, nakon prošlogodišnjeg šoka, bilježi značajan rast distribucije.

Ipak, najčitanije dnevne i tjedne novine u Velikoj Britaniji nije moguće sa sigurnošću utvrditi jer su 2020. i Telegraph, ali i News UK svoje podatke o nakladi učinile tajnima pa tako javnost nije u mogućnosti znati kako se prodaju tiskane publikacije poput Daily Telegrapha ili The Suna.

Audit Bureau of Circulations (ABC) britanska je organizacija u vlasništvu novinskih agencija, oglašivača i vlasnika medijskih kuća i zadužena je za reviziju poslovanja u medijskom sektoru te za vođenje evidencija o nakladama tiskanih medija.

U svibnju 2020. ABC je donio izmjene u svojim pravilima, omogućivši nakladnicima da zabrane javnu objavu podataka o prodaji svojih izdanja. Iz ABC-a su tom prilikom istaknuli kako dio nakladnika smatra da javna objava podataka samo podupire negativni narativ o padu prodaje i slabijoj cirkulaciji tiska. The Telegraph se povukao objavivši da brojke ABC-a više nisu ključni podatak. Još 2019. je veliki nakladnik Newsquest Media Group, koji objavljuje škotski dnevni list The Herald, donio odluku da više neće biti revidiran od strane ABC-a neposredno nakon što je ABC unio izmjene u standardima svojih izvješća.

Nakladnici u Velikoj Britaniji žele bolje kontrolirati način na koji se prezentiraju brojke o prodaji tiskanih izdanja, osobitu važnost pridavajući pretplati i pretplatničkim paketima u odnosu na slobodnu prodaju.

News UK koji je u vlasništvu obitelji Murdoch i čija je izvršna direktorica kontroverzna Rebekah Brooks – široj javnosti poznata kao jedna od akterica afere prisluškavanja telefonskih razgovora koji je obavljao njihov News of the World i za koji je kasnije kazneno gonjena pa oslobođena optužbi – objavio je prošle godine kako će u buduće za mjerenje svoje čitanosti, dosega kao i za analizu podataka koristiti agenciju PamCo. Pristup podacima o prodaji i čitanosti bit će omogućen samo poslovnim partnerima koji potpišu NDA. News UK se tako okrenuo prema holističkoj analizi u središtu koje je ukupni doseg cijelog brenda, umjesto analize pojedinačnih publikacija i portala.

Statistika ti može ići na ruku ako je umiješ tumačiti lukavo holistički.

ABC je osnivačica međunarodne udruge International Federation of Audit Bureaux of Certification (IFABC) koja preko svojih partnera u svijetu osigurava transparentnu i vjerodostojnu reviziju poslovanja medijskih kuća. Predstavnica u IFABC-u za Hrvatsku je ABC Hrvatska koja izrađuje standardizirana izvješća o prodanim odnosno distribuiranim nakladama tiskanih izdanja.

Istraživanja prodanih naklada dnevnih novina u Hrvatskoj obavlja i javno objavljuje Agencija za zaštitu tržišnih natjecanja (AZTN).


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: