Prekooceanska veza: Kako je njemački Axel Springer preuzeo američki Politico

Ono što možda i najprodavanijim europskim novinama baš i treba jest – televizijski kanal.

Njemački tabloid Bild tako je u vrućem kolovozu pokrenuo svoj televizijski program pod sloganom: “Stvari prikazujemo onakvima kakve jesu“. Ne sumnjamo.

Dnevne novine u vlasništvu izdavača Axel Springer pokrivat će širok spektar tema od sporta preko politike do zabave i dokumentaraca. Nastavak je to snažnog širenja Axel Springera na široka i plodna digitalna polja.

Ali ne šire se samo u digitalnom prostoru. Širit će se i preko oceana.

Svega nekoliko dana nakon lansiranja televizije, Axel Springer u gotovo 45% vlasništvu američkog KKR fonda, najavio je namjeru kupnje popularnog i utjecajnog američkog političkog news portala POLITICO.

Neslužbeno se doznaje da bi cijena za Politico mogla iznositi preko jedne milijarde dolara.

Dobra je to zarada za osnivača Roberta L. Allbrittona, 52-godišnjeg sina pokojnog bankara Joea Allbrittona. Robert je godinama obiteljsko bogatstvo ulagao u POLITICO i već odbijao ponude i Axel Springera i Reutersa i drugih. POLITICO je preživio raspad redakcije i zadržao poziciju neutralnog, vrlo upućenog te insajderski dobro potkovanog političkog portala.

Na Zadnjem Polju smo već pisali o tome kako njemački medijski gigant  Bertelsmann kupuje 96 godina starog nakladnika Simon & Schuster za nešto više od dvije milijarde dolara

Preuzimanje Politica je prirodan potez za rastući Axel Springer koji u portfelju već drži Business Insider i koji je u suradnji s Allbrittonom i Politicom prethodno osnovao europsku inačicu američkog šampiona beltway medija.

Bila nam je lagana odluka kupiti najboljeg u industriji”, komentirao je preuzimanje Politica za New York Times izvrši direktor Axel Springera, Mathias Döpfner koji s te pozicije već gotovo 20 godina rukovodi i nadgleda rast i razvoj ovog njemačkog izdavača koji uz Bild izdaje i Die Welt.

Nije to nebitna opaska znajući za konkurenciju koju Politicu predstavlja susjedni Axios, portal koji su osnovali upravo Jim VandeHei i Mike Allen, ključni ljudi uredništva Politica nakon što su 2015. napustili Allbrittona i njegovu redakciju.

Axel Springer je pred samu objavu vijesti o preuzimanju Politica morao eksplicitno odbaciti napise kako paralelno pregovaraju i s Axiosom koji također traži kupce i investitore.

Skulptura “Balanceakt” kipara Stephana Balkenhola pred zgradom Axel Springera u Berlinu

Američki investicijski fond KKR postao je najveći pojedinačni vlasnik Axel Springera 2019. godine kupivši 43% dionica s namjerom da kompaniju skine s burze i prešavši tako Friedu Springer, udovicu osnivača Axela Springera koja drži ostatak dionica kao i direktor Döpfner.

Ako je vjerovati istraživačkom poslu nekadašnjih američkih novinara, ovo ne bi bio prvi put da Amerikanci ulažu u Axel Springer s obzirom na određene optužbe koje nikad nisu u potpunosti potvrđene i koje su spominjale kako je pokojni Springer rast svog medijskog carstva nakon 2. svjetskog rata financirao upravo putem američkih obavještajnih službi.

Ta prekooceanska veza između američkog investicijskog fonda i njemačke obitelji, vjerojatno je snažno utjecala i na suradnju i posljedičnu najavu kupnje Politica. Američko medijsko tržište i dalje je potentnije od europskog. Politico dio novca zarađuje od oglašavanja, ali i velik dio od premium pretplate koja insajderima i lobistima u Washingtonu nudi brz, detaljan i pravovremen pregled događanja na Capitolu.

Iako je osnivač Politica Robert Allbritton zadržao status izdavača i, barem naizgled, mogućnost samostalne uređivačke politike, ostaje vidjeti kako će prsti investicijskog fonda kakav je KKR utjecati na osjetljivu prirodu posla kakvo je Politicovo izvještavanje o političkim pitanjima i dvorskim igrama u Kongresu.

Pod povećalom se našla i snažna, pro-izraelska uređivačka politika Axel Springera koji u svojim osnovnim principima i misiji otvoreno podržava državu Izrael, a koju prilikom sklapanja ugovora o radu potpisuju i budući novinari i zaposlenici. Nedavno je, kao odgovor na određene antisemitske napade, Axel Springer uz zastavu Njemačke i Europske unije zavijorio i onu izraelsku.

Na kritiku koja se čula unutar redakcije, Döpfner je rekao da onaj kome to smeta može potražiti novi posao.

Unatrag nekoliko mjeseci Politico se našao u vlastitoj internoj krizi kada su se zaposlenici redakcije pobunili na gostujuće pojavljivanje konzervativnog komentatora Bena Shapira, smatrajući da kontroverzni Shapiro nema što raditi kao komentator u popularnom newsletteru Playbook. Shapiro je poznat po svojim pro-izraelskim stavovima pa ostaje vidjeti hoćemo li ga opet moći čitati u Politicu, uskoro u vlasništvu Axel Springera.

Nastavlja se tako konsolidacija na američkoj medijskoj sceni. Vrijedi zabilježiti da je The Hill prodan za 130 milijuna dolara Nexstar Media grupi koja u vlasništvu ima stotinjak lokalnih TV postaja i pratećih web stranica dok kultni Forbes vjerojatno izlazi na burzu putem sve popularnijih SPAC kompanija.