Here, My Dear: Album koji je izronio iz bračnog brodoloma Marvina Gaya

“S pištoljem sam se zatvorio u hotelsku sobu”, prepričavao je Marvin Gaye. “Zaprijetio sam da ću ubiti sebe i bilo koga tko uđe unutra. Nisam znao ni što radim ni što govorim. Bio sam ljut na Annu što je bila nevjerna, na sebe jer sam bio jednako divlji, bio sam ljut na ljubav jer se pretvarala u mržnju.”

To je bilo još 1969. godine, one u kojoj je tada 30 godišnji pjevač izbacio svoj kritički i komercijalno iznimno uspješan album M.P.G. Ploča na kojoj će se naći i pjesme poput The End of Our Road That’s The Way Love Is koje govore o kraju romantične veze, ali te pjesme tada nije pisao sam Gaye kao ni godinu ranije objavljen hit I Heard it Through The Grapewine koji progovara o prevarenom muškarcu.

Njegov brak s Annom Gordy Gaye potrajat će propadat će sve do 1977.

Nakon što je Gaye u prvoj polovici 1970-ih proživljavao vrhunac svoje karijere, 1978. godine objavljuje začudni vapaj naziva Here, My Dear koji inicijalno nije prihvaćen niti od publike niti od kritike.

Here, My Dear će kasnije biti etiketiran kao jedna od najboljih i najoriginalnijih Gayeovih ploča, naći se se na listi 500 najboljih albuma svih vremena magazina Rolling Stone. Gaye će ga objaviti tri godine nakon Blood on the Tracks Boba Dylana i devet godina prije Tunnel of Love Brucea Springsteena.

Pet godina nakon što je redatelj Ingmar Bergman objavio Prizore iz bračnog života.

Nakon godina razvlačenja mrtve veze sa 17 godina starijom Annom po odvjetničkim kancelarijama i sudovima, razvod je konačno okončan u lipnju 1977. S obzirom na to da Gaye nije imao novaca kojima bi isplatio Annin dio bračne stečevine – njegov je odvjetnik predložio da pjevač dio prihoda od idućeg albuma proslijedi na račun bivše žene.

Here, My Dear je tako snimljen da bi se otplatili bračni dugovi.

“Anna je tražila milijun dolara za sklapanje nagodbe. Marvin nije imao te novce pa sam predložio 600 tisuća”, prisjeća se odvjetnik Curtis Shaw. “S obzirom da je i to bilo previše za Marvina, predložio sam da pola novaca, nekih 305 tisuća dolara damo iz avansa za novi album, a ostatak od zarade od albuma. Anni se ideja svidjela.”

Gaye je već grcao u dugovima. Loše poslovne odluke, droga i raskalašen život su stigli na naplatu i pjevač će se kasnije prisjetiti kako je ispočetka htio snimiti brzinski album ne bi li skinuo bivšu ženu s vrata, ali ga je s vremenom sve više fascinirao koncept snimanja albuma u takvim uvjetima. Preraslo mu je to, reći će, u opsesiju. Ročišta, podnesci, optužbe i laži – eksplodirao bi da to nije izbacio iz sebe.

Evo ti, draga. 12 pjesama ne bi li ovjekovječio našu propalu ljubav.

Već i sama naslovnica ukazivala je na kaos. Gaye je znao točno kakve vizuale želi. S prednje strane Marvin je u prvom planu – nosi rimsku togu, iza njega zagrljeni ljubavnici u strasnom poljupcu, djelo francuskog kipara Augustea Rodina. Na stražnjem dijelu covera slika hrama koji se raspada. Unutra knjižica sa slikom table nalik onoj iz Monopolyja, ali s natpisom Judgement. Iznad table muška ruka pruža ženskoj ruci malenu glazbenu ploču. Nesuptilni simbolizam.

Tekstovi pjesama jednako su direktni. Marvin Gaye se već od prve strofe obraća izravno bivšoj supruzi pa na uvodnoj pjesmi Here, My Dear pjeva Anni kako se nada da će uživati u albumu.

“I guess I’ll have to say this album is / Dedicated to you / Although perhaps I may not be happy / This is what you want / So I’ve conceded / I hope it makes you happy / There’s a lot of truth in it, babe”.

Gaye je svojoj supruzi zamjerao nevjeru i nemogućnost viđanja njihovog zajedničkog sina.

Malo kasnije će izvrsnu When Did You Stop Loving Me, When Did I Stop Loving You otvoriti s uvodom u kojem govori kako bi tekst bračnih zavjeta trebalo promijeniti jer se pretvore u laži. Pjevat će nježno o dobrim i lošim uspomenama i kako rastanci ljude jačaju, ali i vrištat emfatično, “Do you remember all the bullshit, baby!?” i zaključiti pjevajući “rekla si mi da si me voljela svim srcem. Da si me stvarno tako voljela, ne bi tražila milijun dolara za rastanak“.

Album je to koji zabija jedan bodež za drugim, otkrivajući teške i bolne trenutke iz života i iz perspektive slavnog pjevača. Annu se nije ništa pitalo. Here, My Dear je Marvinov obračun i sa svojim propalim brakom i sa samim sobom, ne napuštajući pritom atmosferu funka i soula.

Na pjesmi Is That Enough Marvin mantra kako je on bio budala, a Anna posesivna i ljubomorna te se, između ostalog, pita i zašto on mora plaćati ženinog brakorazvodnog odvjetnika. Ona voli skupe stvari, pjeva Gaye i kaže da nema izbora jer je sudac rekao da i njoj trebaju novci za život. “This is a joke, I need a smoke. Wait a minute”, zaključuje princ soula prije nego što krene fantastična solo dionica saksofona.

Here, My Dear istovremeno pruža prekrasno slušateljsko iskustvo, ali i stalan osjećaj susramlja zbog zavirivanja u tuđa četiri zida.

“Za vrijeme snimanja albuma jedina politika koja me zanimala bila je politika mog razvoda. Nisam imao dodir s ostatkom svijeta. Osim sporta, novine nisam ni čitao niti sam gledao TV godinu dana. Stvarao sam svoje vijesti, jednu katastrofu nakon druge”.

Gayeov odgoj u vjeri osjeća se kroz cijeli album, bilo onda kada govori o važnosti ljubavi i oprosta na Everybody Needs Love ili kad na vrlo iskrenoj Time To Get It Together pjeva o korištenju kokaina, noćenju s prostitutkama i nadaji se da će se sabrati uz pomoć Isusa Krista i protek vremena koji liječi sve rane.

Na pjesmi Anger odmiče se od fiksacije svojim propalim brakom i pjeva koliko bijes može biti štetan i otrovan. “Someday soon I hope and pray like Jesus / I’ll reach that wiser age / Hope I will learn I really never never profit / From things I do in rage”, čuje se njegov prepoznatljiv vokal.

Na Sparrow će, uz izvrsnu glazbenu podlogu, pjev ptica simbolično povezati s inspiracijom i kreativnim radom koji mu omogućava da se lakše nosi sa životnim nedaćama. Kratak je to bijeg iz mračne svakodnevice koja u to vrijeme okružuje Marvina Gayea. Eskapizam ćemo uloviti i na futurističkoj, naizgled izmještenoj pjesmi A Funky Space Reincarnation na kojoj Gaye govori o paralelnom svemiru u kojem upoznaje ženu sličnu Anni.

Na nježnoj Anna’s Song prisjetit će se sretnijih, senzualnijih trenutaka s početka njihove veze.

“Jesam li povrijedio njenu privatnost?”, upitat će se retorički u intervjuu za časopis People, “Morat ću poslušat ploču još koji put, ali u ljubavi i ratu je sve dozvoljeno”, zaključuje Gaye.

U trenutku objave albuma, Gaye je već u braku, ovaj put sa 17 godina mlađom Janis Gaye. O novoj ljubavi Gaye pjeva na razigranoj Falling in Love Again i tako album snimljen za podmirivanje troškova iz prvog braka, zaokružuje pjesmom o novoj ženi.

Čist račun, druga ljubav.

Brak s Janis Gaye završit će loše i brzo. Janis je kasnije javno progovorila o mučnim detaljima iz njihovog zajedničkog života, o Gayeovom maltretiranju i zlostavljanju te ovisnosti o drogama.

Here, My Dear uspijeva biti i mučan i zavodljiv album. Nekomercijalan i netipičan. Gayeov talent, glas i širok vokalni raspon te neupitan osjećaj za ritam i melodiju, čine ovu ploču o propasti jednog braka i kontradiktornosti jednog čovjeka zapravo vrlo slušljivom i na trenutke neobično zabavnom. Here, My Dear nema klasičnih radijskih hitova, ali ima gotovo filmsku priču o nastanku i potpuno iskrenu i neopterećenu glazbenu egzekuciju.

Ubrzo nakon izlaska albuma, 1979. godine će manično-depresivni i drogama izjedeni Gaye povući veću količinu kokaina ne bi li si još jednom pokušao skončati život. “Bila bi to spora i relativno ugodna smrt. Svakako urednija od puške”.

Nije mu pošlo za rukom, ali pet godina poslije to će poći za rukom njegovom ocu Marvinu Gay Sr. koji ga ubija, dvaput ga propucavši pištoljem u domu njegovih roditelja nakon obiteljske svađe.