Mike McDaniel: Što mlada trenerska zvijezda donosi 49ersima?

Partnerstvo trenera Kyle Shanahana i sportskog direktora Johna Lyncha bilo je pod dodatnom prismotrom ove sezone nakon što su u 2020. godini njihovi San Francisco 49ersi završili s omjerom 6-10.

Iako su sezonu ranije igrali u Super Bowlu,  strpljenje nije vrlina na koju možete računati u NFL-u pa je glavnog trenera Shanahana ove sezone pogledavalo dosta podignutih obrva kada bi im ovaj pokušao objasniti kako će koristiti svoja dva QB-a Jimmyja Garoppola i novaka Trey Lancea.

Shanahan je tijekom dvije sezone zaredao čak osam uzastopnih poraza kod kuće. U konačnici je preokrenuo momčad i izborio doigravanje te pobijedio favorizirane Dallas Cowboyse u prvom krugu.

Na tom putu, ime za sebe izgradio je njegov dugogodišnji suradnik i pomoćnik Mike McDaniel.

38-godišnji McDaniel ušao je u sezonu sa svježom titulom koordinatora napada. Zahvaljujući vrlo pristupačnom odnosu prema medijima, opuštenošću i komunikacijskim vještinama, McDaniel se nametnuo kao jedan od favorita za preuzimanje jedne od upražnjenih head coaching pozicija.

Premda nosi titulu koordinatora napada, njegova uloga u Shanahanovom stožeru je ipak nešto složenija. Sam McDaniel će stil svog šefa nazvati kolaboracijskim. Analizltičari će samog McDaniela etiketirati kao wizarda za igru probijanjem.

Govorimo o vrlo naprednoj shemi probijanja koju su Shanahan i McDaniel usavršili tijekom proteklih godina. Shema je to koja se oslanja na velik broj diverzija, zonsko blokiranje, kretanja prije snapa i odstupanja od tradicionalnih probijačkih akcija te brojnih varijacija na temu.

McDaniel je trenerski odgojen uz obitelj Shanahana i radi uz njih još od 2005. godine kada je zaposlen kod Kyleovog oca Mikea Shanahana u Denver Broncosima. Pažnju šire football javnosti privukao je tijekom 2019. sezone u kojoj su 49ersi stigli do Super Bowl nastupa. Još tada je tight end George Kittle rekao kako bi McDaniela volio uvrstiti u svoj igrački ugovor i zadržati ga uz sebe do kraja karijere.

Diplomant Sveučilišta Yale, McDaniel je izgradio odličan odnos i sa fullbackom Kyleom Juszczykom koji je studirao na Harvardu. Danas 30-godišnji Juszczyk će u nekoliko navrata javno izraziti svoje simpatije prema McDanielu koji njegove usluge blokiranja i probijanja izvrsno koristi. Juszczyk je reagirao i na najnoviju vijest kako Miami Dolphinsi razmatraju McDaniela za glavnog trenera nakon otpuštanja Briana Floresa.

McDaniel je prošao nekoliko trenerskih pozicija u napadu, uključujući i treniranje krilnih hvatača kao i ulogu “koordinatora probijanja” pod Shanahanom u 49ersima.

“Mike je izvrstan”, izjavio je QB Garoppolo. “Ne želim reći kako je on mastermind iza svega, ali on radi u pozadini, ne priča puno, ali mozak mu stalno radi. Ima svježe ideje i vrlo ih dobro zna implementirati”.

Shanahan je i dalje zadužen za playcalling, odluku o tome koja akcija će se zvati u kojem trenutku. Pred početak sezone je McDaniel jasno dao do znanja da će Shanahan zadržati tu ulogu i od njega očekivati provjerene informacije i savjete za napad te da on neće imati ulogu playcallera. Napad 49ersa četvrti je u ligi po postotku probijanja i sedmi po yardima osvojenim probijanjem (129,7 yarda probijanjem po utakmici).

Igra probijanjem 49ersa hvaljena je zbog svoje raznovrsnosti i nepredviljivosti. Shanahan je ukomponirao i zavidan broj jet sweep akcija, tossova te horizontalno rastezanje obrane uz već spomenute diverzije i česte promjene smjera probijača poput Elijaha Mitchella.

McDaniel je u mlađim danima imao problema sa samodisciplinom, ali i s alkoholom zbog čega ga je u Houstonu trener Gary Kubiak otpustio. Zatim je u Atlanta Falconsima (s kojima je također kao asistent stigao do nastupa u Super Bowlu) uz pomoć trenera Dana Quinna zatražio stručnu pomoć i podvrgnuo se odvikavanju. “Prvi put u životu imao sam muškarce koji su stali uz mene i rekli mi da nisam sam”, prepričao je McDaniel koji je odrastao bez oca.

“Mike je dobar momak i svoj čovjek. Jedan je od najpametnijih trenera uz koje sam radio i od iznimne je važnosti za našu momčad i tijekom cijele moje karijere”, potvrdio je Kyle Shanahan.

Shanahana sada čeka obračun s Green Bay Packersima koje uspješno vodi trener Matt LaFleur s kojim je zajedno trenirao u Houstonu, Washingtonu i Atlanti. LaFleurovi Packersi su, na čelu s Aaronom Rodgersom, prvi su nositelji NFC konferencija i favoriti za Super Bowl naslov.

LaFleur je San Franciscov napad probijanjem nazvao “drugačijom vrstom izazova”. Posao mu ne olakšava ni činjenica da su njegovi Packersi dozvoljavali čak 4,7 yardi po probijanju po čemu su tek 30. obrana lige.

Shanahan nema QB-a Rodgersovog pedigrea, ali njegovi 49ersi imaju švicarski nož u krilnom hvataču Deebu Samuelu kojeg Shanahan i McDaniel koriste na sve moguće načine i koji će obrani Packersa zadavati velike brige. McDanielova i Samuelova kreativnost i svestranost djeluju u pravoj simbiozi pa je legitimno pitanje ima li McDaniel veće koristi od Samuela ili obrnuto.

McDaniel će danas pričati kako je još kao klinac znao da želi biti dio NFL-a. Zbog svoje fizičke konstitucije pretpostavljao je da neće biti igrač, ali to ga nije spriječilo da ganja trenersku karijeru. “Najbolji je u ovoj igri. Nitko iz svojih igrača ne izvlači koliko McDaniel. Najkretaivnije sheme probijanja koje postoje”, entuzijastično je tvitnuo Juszczyk nakon McDanielove promocije u koordinatora napada.

McDaniel se pokazao kao izvrstan asistent Kyleu Shanahanu uz kojeg je izgradio ime, ali i jedan od najdojmljivijih napada probijanjem. Njegove komunikacijske vještine učinile su ga omiljenim među novinarima i nerdovima, a veliki plus su mu stalne pohvale koje dobiva od igrača.

Ostaje za vidjeti može li McDaniel pomoći Shanahanu da se vrati u Super Bowl i može li se snaći u ulozi glavnog trenera.