Vargek Beatanga o karijeri, temama na Noćnom Cirkusu, 80 grama i Webdriveru

Razgovarali smo sa zagrebačkim reperom Vargekom Beatangom. Što će nam nakon “Potresnog sadržaja” donijeti “Noćni cirkus”?

Nakon što je gotovo tri godine lagano razotkrivao potresan sadržaj, snimajući spot za svaku traku na albumu s 18 pjesama, zagrebački MC Vargek Beatanga krenuo je početkom 2022. graditi noćni cirkus. Otvorila ga je odmah u siječnju stvar Monolit, a pažnju publike privukla je i pjesma Život nosi svoje koja je donekle odstupila od klasičnijih Vargekovih motiva i estetike.

Ideja s laganim roll outom albuma kojeg upotpunjuje spotovima, odlično se uklopila u stil rada ovog repera koji još od 2008. godine, kada je izbacio Ataraksiju, gotovo bez prestanka stvara i snima. Krajem 2018. pisali smo o nekim motivima u njegovom rapu, uključujući i o brojnim filmskim referencama. Već tada je bio zagazio u Potresan sadržaj, album kojeg će izlagati do jeseni 2021. i čije lice nosi osmijeh pred-pandemijskog, ali i ožiljke pandemijskog (možda i obrnuto). Njegovi noviji projekti tako na nas ostavljaju više dojam izložbe nego objave albuma.

Noćni Cirkus je, dakle, već pred nama, a još uvijek nije tu. Preslušavajući nove trake i u iščekivanju neotkrivenih slojeva Cirkusa, uhvatili smo Vargeka s nekoliko pitanja o njegovom aktualnom radu i dosadašnjoj karijeri.

Zadnje Polje: Najnoviji singl Život nosi svoje s nadolazećeg Noćnog Cirkusa je osvježavajuća suradnja s Najre. Kako je došlo do te suradnje? Na pjesmi si poprilično realističan, ali i oštar oko nekih generacijskih tema?

Vargek Beatanga: Pozdrav, još na Gotham 2 sam zvao Najre da baci s nama na tu temu. Super mi je to šta ona radi i nakon kaj sam čuo beat od ER (producent iz Zagreba, sad je trenutno u Dubrovniku) htio sam neku klasičnu stvar s današnjom temom. Kad sam čuo taj beat čuo sam i nju gore, napisao sam 16 lajni, javio joj se i poslao i ona se odlično nadovezala s versom i refrenom, kak sam i zamislio to. Tema kao takva, nije đir koji inače radim pa možda je baš zato ekipi i sjela. Beat je taj koji me uvijek povuče i ponese pa tako i ovaj na neki nostalgic đir, s nekom porukom. Pozz za ER i Najre.


ZP: Teško mi je uopće pobrojati količinu snimljenih videospotova kroz sve ove godine. Čini mi se da si za album Potresan Sadržaj snimio spot za svaku stvar. Koliko ti je taj vizualni izričaj bitan i s kojim spotom si najponosniji?

Vargek Beatanga: Je, Potresan Sadržaj je cijeli u spotovima. Od 20 stvari, 18 ih je dobilo spot. Intro i skit nemaju jedino. Al’ dosta se i snimao, mislim da je 3 godine to sve izlazilo, možda i malo duže… Ovaj sada album će isto tak neš slično biti, samo malo brže. Ujedno i najbolji koji ću izbacit i najzreliji. Mislim da mi je dosta bitan vizualni izražaj, gledam na to ak’ imaš audio slušaš, a ak’ dižem na youtube, di se gleda većinom, onda gledam da bude neki oblik videa za stvar, mada naravno nije nužno. Neke stvari su i bolje bez videa. Spot s kojim sam najponosniji hm hmm možda neki koji nisu klasično repanje u kameru npr. Webdriver, AHS, Blockbuster, Gotham… Bilo kaj, a da nije repanje u kameru (di se svi već opasno ponavljaju) makar takvih spotova i imamo najviše. Najveća smijalica mi je bila snimat s Prle Mafiom Lažljivac.


ZP: Filmske reference na tvojim pjesmama su svugdje. Tako i na nedavnom singlu Blockbuster. Što te to kod filmske umjetnosti toliko privlači i imaš li omiljenog redatelja?

Vargek Beatanga: Filmske reference su uvijek prisutne, to me nekak i obilježilo imam filing. Neko mora biti i taj đir, gledam na takve teme ili sličnu maštu puno zanimljivijom od ove kojom se danas predstavljaju reperi, a to je: Repam o životu, jako mi je teško, proživio sam to i to ili o ljubavi i slično. Nekak mi je to starter pack repanja i ne volim to slušat. Mislim da je puno teže nešto smislit, neki story di sam stvaraš priču i sam sebe iznenadiš, kao i reprezent rap, slično repanje u slikama. Ali opet, razumijem i ekipu koja se nalazi u tim stvarima i samim time se stvara hype. Omiljeni redatelji bi mi bili, kad gledam sa svih strana, Scorsese, Nolan, Fincher, Tarantino, Spielberg i naravno James Cameron haha.


ZP: Na sceni si već dugi niz godina, član si K.R.A.S.T. kolektiva i dio vrlo aktivnog zagrebačkog kruga. Gledaš li na hip hop drugačije sad u odnosu na svoje početke i kako bi opisao trenutnu situaciju na domaćoj hip hop sceni?

Vargek Beatanga: Naravno, gledam drugačije nego na početku. Mislim da sve i svi napreduju. Trenutačnu scenu bih opisao jako bogatom, više je repera nego ikad kaj je bilo. Mislim da je to dobro. Jedini minus je kaj su spotovi malo pali u drugi plan, nije ništa novo. 2015-e se negdje krenulo full kotrljat to sa spotovima i bilo je zanimljivo vidjet tada da uopće imaš spot. A danas je jako teško iznenadit, mada uvijek ostaje taj drag filing da imaš spot i da si zaokružio priču. Mislim da to neće stat bez obzira na ponavljanje.


ZP: Put oko Ghetta sa 80 Grama sa Chelavyjem iz 2015. jedan je od underground dragulja domaće hip hop scene. Kako ste došli na ideju za taj album i koliko je trebalo vremena za snimiti ga?

Vargek Beatanga: Taj album smo pisali zajedno kod Chelavog doma tada. Mislim da je to 2014-a kad smo pisali. Znali smo se zajebavat s tim nekim riječima di mijenjamo riječi u filmovima/knjigama. Slično je i s James s Kamerom koji vuče isto još od tad (sam kaj tad nisam imao kameru) i tako je nastao Put oko ghetta sa 80 grama. Jedan dan nas je puklo “ajmo napravit taj abum i ubacit zemlje kroz koje prolazimo i u svakom potrošimo nešto chibe”. Ideja je i bila da bude zabavno i da se nasmiješ, s tim da definitivno za to vrijeme ekipa to nije ubrala, tek nešto kasnije su počeli spominjat i ubrajat u neki koš naj underrated album i sl. Dosta je brzo to pisanje i snimanje išlo. Sigurno najbrže nego bilo koji drugi.

Imali smo sve u glavi, zapisali zemlje i krenuli pisat, suze su nam išle doslovno od smijeha. Susjedu kat iznad nije bilo previše drago kao ni ostalim ukućanima. Bitove smo odabrali sve moje, nije nam se dalo ovisit o još jednoj osobi i tražit bitove koji bacaju na tu zemlju. Imao sam ih dovoljno tada da možemo izabrat i doradit nešto. Pozdrav za brata Chelavog.


ZP: Objasni nama običnim smrtnicima priču oko Webdriver Torso fenomena o čemu si snimio i odličnu stvar sa Scriptorom. Tko je smišljao one vijesti na dnu i trebamo li strahovati zbog nedavnog povratka Webdrivera na Youtube?

Vargek Beatanga: Haha fenomen oko Webdriver Torso, a to je kad te algoritam još davnih dana odvede na tak nešto. Zamisli? Pa kak da onda repam o normalnom stvarima? Haha, znam priču da je zajeban taj kanal i da je prvi video neka misterija od par sekundi na nekom balkonu, di u pozadini Eiffelov toranj u Parizu i vidi se laptop neki, al’ jako nepovezano i da su ostali videi s iritantnim zvukom i skoro svi isti s tim kvadratićima. Tad je Youtube nešto kao priznao da je to njihov test kanal za obradu videa. Al kak onda objašnjavaju taj prvi video u Parizu? Haha, a i ta vijest od Youtuba je vjerojatno fake. Screenshot koji je vjerojatno neko napisao. Sad kaj je to? Aliens? No? Maybe? Vijesti na dnu smo bacali ideje zajedno. Webdriver se vratio al’ nikad nije ni stao.

Hvala Zadnje Polje.


Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: