Košarkaški velemajstor: Tiha izvrsnost Klayja Thompsona

Ovog ljeta je Klay Thompson, trostruki NBA šampion i čovjek koji je jednom u 29 minuta zabio 60 poena, odlučio malo promijeniti imidž i pustiti bradu.

Psiholozi će vam reći da je promjena frizure ili brade znak velikih promjena koje individua proživljava u datom trenutku. Thompsonu je ovo zadnja sezona pod ugovorom za Warriorse. Razmišlja li o odlasku? Možda u svoj rodni Los Angeles?

Ljeto je, već tradicionalno, proveo u Kini gdje je apsolutna ikona i gdje je potpuno podivljao na igrača koji je na jednoj ekshibicijskoj utakmici napravio grubi prekršaj. Najveća flegma među NBA šampionima usavršava svoju partiju šaha i druži se s velemajstorom Magnusom Carlsenom. Kada su novinari trenera Stevea Kerra pitali zašto je Thompson tzv low-maintenance, ovaj im je odgovorio da je on no-maintenance.

Pustite ga da igra i ne brinite se za njega.

Upravo takav igrač je Warriorsima bio potreban za povijesni uspjeh kojeg proživljavaju protekle četiri sezone. Thompson je košarkaški velemajstor koji ne traži pažnju, voli svog psa Rocca i obožava košarku. Radi u tišini.

U ovu sezonu je ušao s neuvjerljivom formom (5-36, 14%) gdje u prvih sedam utakmica nije ni jednom pogodio više od jedne trice niti imao postotak šuta za tri poena veći od 20%. 20%?! Pazite, govorimo o jednom od najboljih tricaša svih vremena.

A onda je 29. listopada protiv Chicago Bullsa zablistao s 52 poena u 27 minuta. U nepune tri četvrtine, Thompson je srušio rekord Stephena Curryja za najviše trica u utakmici – utrpao ih je 14!

Velemajstorski.

“Šah je odlična igra. Možeš puno naučiti o čovjeku igrajući šah s njim”, reći će Thompson.

Ako je uopće i postojao igrač koji može s ovakvom lakoćom srušiti Curryjev rekord – onda je to upravo njegov suigrač. Warriorsi su već do poluvremena Bullsima utrpali 92 koša i slavili s konačnih 149:124.

Thompson je kroz godine iznimno puno radio na svojim kretanjima, tehnici šuta i snazi tijela, osobito nogu zbog kojih danas njegov šut izgleda savršeno izbalansirano iako mu nerijetko pristupa iz veoma čudnih kutova. Thompsonov izbačaj je jedan od najbržih u ligi pa ga je gotovo nemoguće blokirati, ali njegove kretnje po terenu, bježanje kroz blokove, kondicija te minuciozna briga o detaljima – izgradile su ga u ubojitog snajperistu.

Gotovo da nema igrača koji se toliko kvalitetno i pravovremeno kreće po parketu zbog čega ga je iznimno teško čuvati. U trici iz prve četvrtine, Thompson je prošao preko osnovne crte te u roku od sekunde pobjegao do luka za tri poena gdje ga je Curry i očekivao.

gif thompson trica

Prolazak kroz sredinu i gužvu gotovo netaknut, još je jedna od njegovih vrlina. Thompsonova fizička sprema je fenomenalna. U drugoj četvrtini je bez problema odsprintao s jednog kuta terena na drugi gdje se izvukao za novu tricu. Čovjek se ne prestaje kretati u napadu što je okosnica Kerrovog motion offensea.

gif thompson trica 2

Thompsonov trener šaha u osnovnoj školi u Portlandu pričao je kako mu je cilj svoje učenike, među kojima je bio i mladi Klay, naučiti kritičkom razmišljanju s ciljem da razumiju kako nešto funkcionira te sukladno tome izrade svoj plan ponašanja i djelovanja.

“Krenuo sam na šah kao izborni predmet da ubijem malo vremena. Onda sam skužio: Pa ovo je u biti zabavno. Sviđa mi se koliko u jednoj partiji može biti promjena i kako je često samo jedan potez dovoljan da promijeni tijek igre.”

Klay je svoj osobni uspjeh kao i uspjeh Warriorsa dočekao poprilično indiferentno s pozicije vanjskog promatrača. Nije se gurao u medije, nije tražio pozornost i nije se isticao izjavama ili ponašanjem. Ostao je apsolutno fokusiran na svoju igru, poboljšao ulaske pod koš i dodavanja. Dolazak Duranta i gubitak broja šuteva – uopće ga nije tangirao.

Warriorsima podjela plijena još uvijek nije problem. Jednostavno, šutiraju i zabijaju još više. Prvo je Curry Wizardsima utrpao 51 koš, onda Durant Knicksima 41 pa sada Thompson Bullsima 52.

Warriorsi su protiv Bullsa podijelili 34 asistencije. Protiv Wizardsa 37. Kad imate ovakve šuteve, onda i veći broj dodavanja ulazi u kategoriju asistencije.

A aktualni NBA prvaci se vole dodavati. Već smo pisali o košarkaškoj tiki-taki koju je implementirao Kerr. U ovoj sekvenci protiv Bullsa, Curry je dodao kratko Durantu koji je propustio šutirati, proslijedio loptu Greenu na vrhu luka, a ovaj je našao Thompsona u kutu kojem je blok složio Curry.

Gore od šuteva Warriorsa su samo – otvoreni šutevi Warriorsa.

gif thomspon trica 3

“Vjerojatno sam najbolji skejter među NBA igračima”, reći će neopterećeno Thompson koji je dio djetinjstva proveo u okrugu Orange. Danas Thompson jednako neopterećeno klizi NBA parketima, često prebrzo i suviše rafinirano za svoje čuvare koje izluđuje stalnim promjenama smjera i brzine.

Thompson ne drži loptu dugo kod sebe. Prošle sezone je nakon Anthonyja Davisa bio igrač s najvećim brojem šuteva unutar dvije sekunde od primanja lopte (828). Među vanjskim igračima Thompson je nedodirljiv kada govorimo o šutevima bez ijednog driblinga. Zabio je tako ukupno 366 šuteva, a opalio ih čak 711.

U utakmici iz 2016. u kojoj je zabio 60 poena za 29 minuta, kod sebe je imao loptu svega 90 sekundi. Loptu je dotaknuo svega 55 puta i izveo tek 11 driblinga. Košarkaš sa Sveučilišta Washington State danas ima jedan od najljepših šuteva i najbržih izbačaja u povijesti lige.

Šut za školske udžbenike, preciznost za knjige rekorda.

Ne zaboravimo ni klasik iz doigravanja 2016. kada su Warriorsi gubili 2-3 od OKC Thundera pa je Thompson eksplodirao za 41 poen, uključujući i ključne koševe u završnici, preuzeo kontrolu nad šestom utakmicom i zadržao Warriorse u igri.

Teško da je Thompson mogao o košarci i snajperskom šutiranju naučiti igrajući šah, ali kompulzivnost i predanost treniranju, ponavljanje jedne te iste rutine, oko za detalje i razumijevanje igre, rad u tišini te strpljenje koje pokazuje – vrline su koje Klayja Thompsona povezuju sa šahovskim velemajstorima.