NHL se vraća na ESPN: Streaming podiže cijenu TV prava, ali radi li se o balonu?

NHL je napravio velik posao potpisavši s ESPN-om ugovor za TV prava i uloga streaming servisa je u tome odigrala ključnu ulogu.

Američko-kanadska profesionalna hokejska liga vraća se na ESPN.

Sukus je to vijesti koja se ovog tjedna prolomila sjevernoameričkim i svjetskim medijima nakon što je službeno potvrđeno da su The Walt Disney Company i NHL potpisali ugovor na sedam godina vrijednih procjenjenih 400 milijuna dolara godišnje za glavni televizijskih paket.

Spomenutih 400 milijuna godišnje treba uzeti s rezervom jer se radi o neslužbenom podatku i jer je ESPN najpopularnijoj hokejskoj ligi već do sad godišnje isplaćivao 100 milijuna dolara za razna digitalna prava.

ESPN će utakmice NHL-a prenositi u sklopu svog ESPN+ streaming paketa, ABC/ESPN će prenositi 25 utakmica regularne sezone, a ti Disneyjevi kanali su dobili i prava na četiri od sedam Stanley Cup finala.

NHL još uvijek pregovara za B paket utakmica za kojeg se očekuje da bi mogao ići NBC Universalu odnosno njegovoj streaming uzdanici – Peacocku.

Vrijednost ovog ugovora je za NHL gotovo dvostruko veća od aktualnog koji imaju s televizijom NBC.

“Streaming je ključan dio ovog dogovora. ESPN+ će biti neizbježno mjesto za ljubitelje hokeja“, izjavio je Jimmy Pitaro, predsjednik ESPN-a koji hokej vraća u svoj portfolio nakon 15 godina.

NBC Universal tako, svega nekoliko mjeseci nakon najave gašenja svog NBC Sports Network programa, gubi glavni NHL paket od konkurencije iz ESPN-a koja agresivno radi na tome da pojača svoju OTT (over the top) ponudu u sklopu ESPN+ platforme.

Vlasnici u The Walt Disneyju za sada ne mogu biti prezadovoljni proizvodom ESPN+ kojem je UFC, uz personu Stephen A. Smitha, glavna programska zvijezda, ali i kojeg fanovi redovito kritiziraju zbog slabog sučelja i brojnih tehničkih nedostataka.

U veljači 2021. je potvrđeno da je broj pretplatnika na ESPN stigao do brojke od 12 milijuna dok je prošle godine taj broj bio na 7 milijuna što je lijep rast, ali je tome uvelike pripomogla mogućnost korisnika da u jednom paketu (The Disney Bundle) imaju i ESPN+ i popularni Disney+ i Hulu. Disney u kompletu ima blizu 150 pretplatnika za svoje OTT usluge.

“Ovo partnerstvo najjače hokejske lige i Walt Disneyja je prava pobjeda za naše navijače i naš sport. Ne samo da će nam platforme Walt Disneyja olakšati put do navijača već ovaj povijesni dogovor postavlja nove standarde u distribuciji sadržaja”, zaključuje povjerenik NHL-a Garry Bettman.

Čeka se dogovor oko NFL-a

Ovaj ugovor za televizijska prava potvrđuje trendove koji idu u smjeru konzumiranja sportskog sadržaja putem digitalnih, online platformi. ESPN i Hulu spojit će se s NHL TV kako bi distribuirali fanovima izvan domicilnih tržišta.

Jasno je da se kabelske televizije sve brže i agilnije okreću prema streaming i on demand proizvodima ne bi li zaustavili krvarenje uzrokovano tzv. cord cuttingom, kidanjem kabela odnosno gašenjem pretplata na kabelsku televiziju.

Sport je još jedno od rijetkih televizijskih događaja koje privlači pretplatnike i zahtjeva gledanje uživo, a ova hibridna kombinacija klasične televizije i streaminga je sve učestalija na tržištu sportskih TV prava.

Studijske emisije ESPN-a vratit će raspravu o hokeju u medijski mainstream, a ESPN dobiva prava na prijenose koji su mu nasušno potrebni u vremenu strmoglavog pada kabelskih pretplatnika.

NHL proteklih godinu dana bilježi porast gledanosti čime se u pandemijskoj godini nisu mogle pohvaliti popularnije lige poput NFL-a ili NBA-a.

NHL na ESPN-u ima lijepu tradiciju od početka suradnje u 1979. svega tri mjeseca nakon pokretanja ovog specijaliziranog, sportskog programa.

Sve brojnije digitalne platforme koje funkcioniraju na principu pretplate dovele su do naglog širenja tržišta i tjeraju potrošače na velik broj pojedinačnih pretplata čija se cijena danas neprestano penje. Jasno je da će doći do konsolidacije tržišta što neki streaming servisi neće moći preživjeti.

Pregovori oko novog ugovora za NFL, daleko najpopularniju američku sportsku ligu, u završnoj su fazi i upravo bi NFL mogao postaviti letvicu još više u smislu novca koji će medijske kuće biti spremne uložiti. To uključuje i ESPN/ABC u sklopu Disneyja, ali i Amazon koji je ozbiljno zagrizao za jedan od NFL-ovih paketa.

Do koje mjere će američka kućanstva moći trpjeti i financirati sve veći trošak pretplata za medije, zabavu i sport, postavlja se kao jedno od ključnih pitanja.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: