Tko gleda, tko plaća: Francuska TV salata

Uskoro kreće Ligue 1, ali kako će Francuzi uopće moći gledati svoj prvoligaški nogomet nakon fijaska s televizijskim pravima?

“Klubovi su financijski iscijeđeni. Oglodani smo do kosti”.

Tim je riječima situaciju u francuskom nogometu opisao Jean-Marc Mickeler, prvi čovjek nogometne regulatorne agencije DNCG (The Direction Nationale du Contrôle de Gestion) zadužene za financijsku reviziju i kontrolu poslovanja nogometnih klubova.

Najgore tek dolazi”, fatalistički zaključuje glavni revizor francuskog nogometa.

Upravo DNCG nakon završene kontrole poslovnih knjiga procjenjuje konsolidirane gubitke u visini 730 milijuna eura za sezonu 2020-21, a u razgovoru za L’Equipe koji je zazvonio nogometnim krugovima, Mickeler upozorava da su aktualni vlasnici na gubitku, a potencijalni investitori će promisliti dvaput prije nego što ulože u neki francuski klub.

Aktualni prvak Lille je tijekom šampionske kampanje doživio promjenu vlasništva kada je u prosincu 2020. Gerard Lopez zbog duga od preko 100 milijuna eura vlasništvo prebacio na luksemburški investicijski fond Callisto Sporting.

Poduzetni Lopez nije mirovao već je u srpnju finalizirao preuzimanje Bordeauxa spasivši tako ovaj 140 godina star klub od bankrota. Bordeax se našao u problemu nakon što su većinski dioničari, tvrtka King Street, odlučili uskratiti sredstva potrebna za vođenje klubova.

Uzroke ovoj krizi zbog koje su francuski klubovi primorani prodavati najbolje igrače i dodatno se zaduživati pronaći ćemo, dakako, godinama unatrag, sistemski ukorijenjenog u modele upravljanja sportskim društvima, ali neposredan povod svakako je fijasko izazvan urušavanjem ugovora za televizijska prava na Ligue 1.

Prvo su Francuzi naučili da neke stvari uistinu mogu biti predobre da bi bile istinite.

Španjolska kuća Mediapro ponudila je preko 800 milijuna eura za televizijska prava na Ligue 1 dok je oko 300 milijuna za paket B dodao beIN sports. Prvoligaški nogomet se trebao gledati putem novoosnovanog kabelskog kanala Telefoot i to za cijenu od 25 eura mjesečno, ali Mediapro uz takvu cijenu nije mogla privući ni približno potreban broj pretplatnika. Krenula je pandemija, prekid sezone i kašnjenje s isplatama. Postalo je jasno da se Mediapro povlači iz posla u Francuskoj.

Mnogima nije sasvim jasno zašto je francuski savez riskirao i bez financijskih osigurača glavni paket dao TV kući koja nema izgrađeni sportski kanal u Francuskoj. Ponuda je očito bila predobra da bi ju se odbilo.

Ušli smo u posao s vrlo neiskrenim ljudima”, kratko je prokomentirao bivši trener Lillea Christophe Galtier (sada trenira Nicu) dok su neki dužnosnici pozivali i na osobnu odgovornost Didier Quillota, prvog čovjeka LFP-a. Quillot se našao na udaru i nedavno branio priznavši da je LFP trebao tražiti jači kolateral, uključujući i depozite, ali da je ključni problem nastao zbog distribucije.

Onda su Francuzi naučili da nije najpametnije razljutiti dugogodišnje televizijske partnere ako želiš da ti proizvod bude na televiziji.

Amazon stupa na scenu

Ključnu ulogu u cijeloj priči igra Canal+, domaća televizija i dugogodišnji partner Ligue 1 iz kojeg su potvrdili da se protiv ovako apsurdnih iznosa, koje su na stol stavili Španjolci, oni nisu mogli boriti.

Odnos između LFP-a i Canal+ dodatno je narušen na proljeće 2021. kada im savez nije dozvolio ponovnu aukciju za paket koji je Canal+ otkupio od beIN Sportsa i postalo je jasno da je prva liga u tom trenutku ostala bez televizijskog partnera.

Održana je nova aukcija za osnovni paket koji je Mediapro izgubio i to paket koji uključuje 8 utakmica tjedno i pravo prvog izbora utakmica. Dobio ga je – Amazon.

Canal+ je ostao nemalo iznenađen otkrivši da Amazon za glavni paket plaća oko 250 milijuna eura, dakle manje nego što oni plaćaju beIN Sportsu za B paket. Canal+ je zatim najavio da neće prenositi francusku prvu ligu.

Tvoj potez!

Prijavi se i primi mail svaki put kad objavimo priču

Alex Green iz Amazona uzbuđeno je objavio najuspješniji nogometni deal za ovu transnacionalnu kompaniju koja TV prava i filmske sadržaje nudi u sklopu svog Prime paketa, a francusku prvu i drugu ligu su dobili na iduće tri godine. Navijači će uz 5,99 eura koliko plaćaju Prime pretplatu trebati nadoplatiti još 12,99 eura za Ligue 1 paket.

LFP je u utrci s vremenom pokušavajući prije početka sezone ugasiti požar s paketom B nakon što je Canal+ odlučio da ne želi beIN Sportsu plaćati preko 300 milijuna eura dok Amazon za glavni paket plaća manje. beIN želi svoj novac i smatra da bi Canal+ svoje nezadovoljstvo trebao rješavati s Quillotom i LFP-om na čijem je on čelu.

Sudska trakavica se pretvorila u arbitražnu nakon što je nadležni sud u Francuskoj imenovao izmiritelja koji bi trebao predvoditi postupak mirenja u trokutu LFP – beIN Sports – Canal+ o kojem ovisi otprilike 20% televizijskog paketa.

Sezonu 2021/22 u petak 6. kolovoza otvaraju Monaco i Nantes.

Tko će u konačnici gledati, a tko plaćati – qui vivra verra.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: