Britanski “The Independent”objavio posljednje tiskano izdanje

30 godina nakon prvog izdanja, londonski The Independent, stavio je ključ u bravu po pitanju tiskanog izdanja i postao prva britanska novina koja će imati isključivo digitalno izdanje.

Vlasnici Independenta zauzeli su pritom iznimno zanimljiv stav nazvavši ovo vrijeme “najzanimljivijim u povijesti novinarstva” pa je tako vlasnik Evgeny Lebedev između ostalog i hrabro izjavio kako je ovo pionirski pothvat novina nacionalne cirkulacije i odluka koju će veoma brzo povući i ostale redakcije u Engleskoj i svijetu.

Na naslovnici posljednjeg izdanja, Independent je odlučio prednost dati novinarstvu umjesto samosažaljevanju pa njom dominira slika evakuacije putnika pod prijetnjom terorističkog napada u Bruxellesu te naslov članka koji otkriva kako su Britanci imali prste u ubojstvu saudijskog kralja.

Prošle nedjelje svijetlo dana je ugledalo posljednje nedjeljno izdanje Independenta  s upečatljivom slikom smogom prekrivenog Šangaja noću,  naslovom “Lights Out” i nezaobilaznim orlom koji u kandžama drži novine, zaštitnim znakom ove kuće.

Sunday Independent
A copy of the last print edition of the Independent on Sunday newspaper. PRESS ASSOCIATION Photo. Picture date: Saturday March 19, 2016. The paper’s final front page features a poster background of the darkened skyline of Shanghai in China with the headline Lights Out. See PA story MEDIA Independent. Photo credit should read: PA Wire

The Guardian je izašao s dopadljivim naslovom “The Eagle dares” aludirajući na Burtonov i Easwtwood film iz 1968 i komentirajući hrabru odluku vlasništva da se posvete isključivo digitalnom izdanju gdje im broj čitatelja konstantno raste dok je cirkulacija novina s rekordnih 400.000 primjeraka s kraja 80-ih godina pala na svega 40.000 što je postalo financijski neizdrživo.

ESI Media koja uz Independent u vlasništvu drži još “i”,  i “London Evening Standard“, naglašava kako će redakciji pridodati još 25 radnih mjesta.

Independent je 1986 osnovala skupina novinara na čelu s Andreasom Whittamanom Smithom i urednikom Stephenom Gloverom te su se u veoma brzom roku nametnuli kao snažna kuća lijevog-centra s iznimno jakim novinarskim pedigreeom i svježim dizajnom, ali su jednako tako veoma brzo postali žrtvom fast food novinarstva i nedostatka prihoda. Veliki udarac zadali su sami sebi promjenom sa širkog u compact izdanje prepoznatljivo za tabloide i žuti tisak od kojih se Independent uvijek žustro distancirao.