Jimmy GQ je lice godine NFL-a

NFL-u je Jimmy Garoppolo stigao kao naručen u vrijeme kada im je neophodno svježe lice koje će im s naslovnica skinuti gomilu namrgođenih problema i skandala.

I, dakako, Colina Kaepernicka koji je “Čovjek Godine” prema magazinu GQ.

26-godišnji quarterback je nakon nekoliko godina sjedenja na klupi kao zamjena najvećem ikad, dobio priliku ove sezone kada su ga New England Patriotsi pod još nerazjašnjenim okolnostima poslali u San Francisco 49erse u zamjenu za izbor druge runde drafta 2018.

Garoppolo je prvu utakmicu kao starter odradio u 13. tjednu sezone protiv Chicago Bearsa i sada već mjesec dana NFL trese garoppoloznica pa oni s najžešćim simptomima mladog Jimmyja nazivaju novim Joeom Montanom.

Garoppolo je neporažen kao starter Ninersa i uz dvije pobjede u dresu Patriotsa, čovjek je kao startni dodavač na omjeru 6-0, s tim da je u zadnjem kolu pomogao katastrofalnoj momčadi 49ersa pobjediti Jacksonville Jaguarse 44:33.

49ersi su s jedne pobjede uzletjeli na omjer 5-10, više nisu u igri za najviši izbor drafta, ali u San Fransiscu nikoga nije ni briga jer su dobili brutalno talentiranog dodavača, navodno najzgodnijeg igrača i dojam je – rođenog vođu na terenu.

U NFL-u smo naučili promišljati s jako malim uzorkom kao dokazom za određenu tezu. Sezona traje 16 utakmica pa su analitičari i čelnici klubova često primorani donositi odluke bez pravog, reprezentrativnog uzorka. Iako se Garoppolo čini kao školski primjer reprezentativnog uzorka, činjenica je da je čovjek odigrao svega šest punih utakmica od 2014 kada ga je Bill Belichick izabrao u drugoj rundi drafta (čime je postao najvišim izabranim QB talentom od strane Belichicka).

Garoppolo je najprecizniji dodavač u NFL-u u zadnja četiri kola sa 69% uspješnih dodavanja, treći je u ligi u yardima po pokušanom dodavanju  i to iza Smitha Bradyja. Pro Football Focus ga ocjenjuje kao najboljeg dodavača u kratkim dodavanjima u kojima Garoppolo briljira i odlično plasiranim loptama omogućuje dodavačima dodatne osvojene yarde nakon hvatanja.

Garoppolo na raspolaganju nema nominalno prvog hvatača (Garcona) i desnog linijaša Browna te je dodavač koji je bacao pod najvećim pritiskom protivničke obrane u posljednja četiri tjedna. Sedmi je u ligi prema dodavačkom ratingu i momčad koja je do jučer u stanju bila dobiti samo McAdoove Giantse – odjednom ne može izgubiti.

Posebno oduševljava iznimno brz izbačaj lopte te leadership karakteristike i pažnja na detalje kojom se, izgleda, zarazio u rovovima soba za sastanke u Foxboroughu. Navijače je pak oduševilo dodavanje za Taylora protiv Jaguarsa koje je podsjetilo na Rodgersa te snimka ozvučenog Garoppola protiv Titansa u kojima ih je vodio do pobjede i pokazao se kao riba u vodi kada je u pitanju komunkacija sa suigračima i razumijevanje situacije.

Nova desetka 49ersa još uvijek nije pokazala koliko može na dubokim dodavanjima jer su ih Ninersi do sada izbjegavali pa su većina Garoppolovih dodavanja kraća i srednja distanca. Garoppolo je na dodavanjima do 5 yardi najbolji među aktivnim NFL dodavačima ove sezone.

Unutar protivničkih 20 yardi, Garoppolova efikasnost pada što nije neobično, osobito s C listom raspoloživih hvatača i Ninersi tu imaju još puno posla kako bi složili ozbiljan napadački paket za crvenu zonu.

Trener Kyle Shanahan slovi za ponajboljeg napadačkog inženjera i vrhunskog shematičara čiji napadi izgledaju efikasno i posloženo. Dojam je da je u Garoppolu dobio dodavača koji će moći izvršavati njegove ideje i uz solidne sporedne glumce momčad iz San Francisca može biti regularna playoff momčad sljedećih godina.

Generalni menadžer John Lynch, koji je ovim potezom i dovođenjem Jimmyja u San Francisco krenuo dokazivati kritičarima da možda i može biti kvalitetan GM, iduću sezonu na raspolaganju ima 117 milijuna dolara pod salary capom što znači da Garoppolu može ponuditi debeli ugovor i još ga okružiti jako dobrim suigračima. Opcija je i dalje da ga 49ersi tagiraju na godinu dana što im omogućava da kroz iduću godinu kompletno evaluiraju njegov rad i odluče o eventualnoj dugoročnoj suradnji.

Ipak, vrijedi primijetiti kako je Garoppolo puno više od talentiranog QB-a jer je novi stadion 49ersa napokon pun. U San Fransciscu se opet priča o 49ersima, a ne samo o dolasku Warriorsa i skandalima u Uberu.

Imaju QB-a koji je lice s naslovnice i koji je zanat učio kao šegrt Toma Bradyja.

Neovisno o tome može li Garoppolo zaista spasiti 49erse i vratiti ih na stare staze slave, NFL je dobio pozitivnu priču koja im je luđački trebala u iznimno turbulentnoj 2017. godini.