Jason Kidd više nije trener Milwaukee Bucksa.

Odluka ove organizacije o tome tko će preuzeti možda i najtalentiranijeg mladog NBA igrača, Giannisa Antetokounmpa, bit će jedna od važnijih za oblikovanje NBA pejsaža. Iako je Kidd nakon prelaska iz Brooklyn Netsa napravio solidan posao s Giannisom koji se zalagao za njegov ostanak, činjenica je da su Bucksi u četvrtoj sezoni pod Kiddom bitno unazadili svoj napredak i promjena je bila neophodna.

Kidd je izgubio povjerenje uprave, navijača i dijela igrača da može uspješno razvijati jedan od najtalentiranijih rostera u ligi.

“Možete pisati o tome kako smo jako dobri i imamo veliku trojku, ali mi smo mlada momčad koja uči igrati na visokoj razini i očekivanja su možda malo previsoka. Morate razumjeti da nitko u ovoj svlačionici nije pobjeđivao i mi to sada učimo raditi.”

Jason Kidd, prosinac 2017.

Takve izjave su Jasona Kidda koštale posla. S medijima nije bio na dobroj nozi, iz Brooklyna ga je pratila reputacija čovjeka koji želi kontrolirati sve, napad nije pratio suvremene tendencije u NBA-u i obrana je od ponajbolje degradirana u jednu od najlošijih u ligi.

Bucksi nisu mlada momčad. U sezonu su ušli s rosterom koji je u sredini lige po starosti. Giannisu je ovo peta NBA sezona, Khrisu Middletonu šesta, a ozlijeđenom Jabari Parkeru četvrta. U rotaciji su još i Bledsoe kojemu je 28 godina dok je visokom krilu Johnu Hensonu 27 godina.

Bucksi ove sezone zabijaju 104,8 poena po susretu što je 18. najbolji napad lige s tim da im je efikasnost napada na višem, 11. mjestu, što je napredak u odnosu na prošlu sezonu. Problem je što Bucksi šutiraju tek 24 trice po susretu što ih stavlja pri samo dno lige na 27. mjesto i postotak šuta za tri poena im je na neprihvatljivih 34,8% od čega gori postotak imaju samo Sunsi i Lakersi.

Milwaukee Bucksi su trenutno sedmi na Istoku s omjerom 24-22.

#FireKidd kampanja navijača Bucksa čija se organizacija nalazi u popriličnom mutnim vodama u smislu dugoročne vizije, osobito se okomila na obranu svoje momčadi koja je prije tri godine bila glavna priča u NBA ligi da bi danas po efikasnosti bila na tek 26. mjestu.

Kidd, odnosno njegov zamjenik Sean Sweeney, kojeg je doveo iz Brooklyn Netsa, osmislili su agresivan, rizičan sustav obrane s gomilom udvajanja, kompleksnom rotacijom igrača, zatvaranjem reketa pod svaku cijenu i rizičnih tehnika usmjerenim ka kreiranju izgubljenih lopti kod suparnika.

Analitičari su već prošle sezone upozoravali na to da je Sweeneyjeva obrana pročitana knjiga, osobito nakon što ih je trener Raptorsa, Dwane Casey, školovao u prošlogodišnjim doigravanjima uvođenjem Norma Powella umjesto Valanciunasa pa je obrana Bucksa blokirala poput Windowsa. Kidd je tvrdoglavo zadržao postulate obrane koja je u sezonu 2014/15. bila druga po efikasnosti u ligi.

Danas dozvoljavaju gotovo najviše trica iz kuta koji se šut smatra najefikasnijim u košarci, a protivnicima dozvoljavaju postotak šuta za tri poena od 38,1% od čega gori postotak imaju samo Kingsi i Jazzeri. Istina, peta su obrana lige po osvojenim loptama što je direktan rezultat agresivnog stila, baš kao i 22% uspješnosti napadačkog skoka protivnika po čemu su 16. u ligi.

Neki od vodećih kandidata za preuzimanje kormila Bucksa su nedavno otpušteni trener Grizzliesa David Fizdale koji se nametnuo kao mlada trenerska zvijezda i Monty Williams bivši trener Pelicansa koji je sada u upravi San Antonio Spursa. Dakako tu je još niz pomoćnih trenera i bivših NBA trenera za koje bi se Bucksi mogli odlučiti.

“Mnogo je faktora koji su odigrali ulogu u ovoj odluci, ali u konačnici smo odlučili da nam je potreban svjež pristup i promjena u vodstvu kako bi nastavili razvijati našu mladu momčad i doveli je bliže ostvarivanju cilja osvajanja naslova. Mislimo da je ova odluka bitna u ovom trenutku i da našoj momčadi daje najbolju šansu  da iskoristi svoj puni potencijal.”

— Jon Horst, generalni menadžer Bucksa

Teško je biti siguran što misli vlasništvo Milwaukee Bucksa jer je i sama vlasnička struktura organizacije poprilično nejasna u smislu toga tko ima ključnu riječ. Momčad kontroliraju trojica financijaša Wes EdensMarc Lasry Jamie Dinan. Prošle godine je nespretno odrađena tranzicija sa starog na novog generalnog menadžera nakon što je John Hammond odlučio karijeru nastaviti u Orlando Magicu.

Poziciju glavnog kadrovika je preuzeo Jon Horst koji je godinama radio u organizaciji, ali šira javnost s njim nije bila upoznata i sve je upućivalo na to da će donošenje ključnih košarkaških odluka pripasti Justinu Zaniku. Tijekom te tranzicije dosta se pisalo i raspravljalo o problematičnoj dinamici između trojice glavnih vlasnika Milwaukee Bucksa koje sada čeka još jedna ključna odluka za budućnost organizacije.

NBA liga zahtjeva da vlasnici odrede jednog od njih koji će zastupati momčad prema ligi i koji će biti ovlašten donositi odluke. U ovom trenutku to je Wes Edens, ali prema međuvlasničkom ugovoru tu bi ulogu već iduće godine trebao preuzeti Marc Lasry. Dojam je da vlasnici Bucksa ne dijele zajedničku viziju budućnosti kluba i da se ne mogu usuglasiti oko kadroviranja na ključnim pozicijama.

Milwaukee Bucksi sljedeće sezone sele u novu dvoranu vrijednu oko 500 milijuna dolara sa svega 17.000 sjedećih mjesta kako bi se osigurala što bolja preglednost. Aktualno vlasništvo tu investiciju i novu dvoranu za trening u velikoj mjeri koristi kao argument predanosti organizaciji i gradu.

Vidjeli smo na primjeru Golden State Warriorsa što dovođenje pravog čovjeka može značiti za organizaciju. Bucksi uz Giannisa i Middletona u rosteru imaju i Malcolma Brogdona te 20-godišnjeg centra Thona Makera čiji će razvoj dosta ovisiti o novom šefu struke.

Jasona Kidda je, prema njegovim riječima, o otkazu prvi obavijestio Giannis Antetokounmpo iz čega se može dosta pročitati o stanju u organizaciji.

Izbor novog trenera jedne od najtalentiranijih momčadi u ligi bi nam mogao dosta reći oko toga kakvi su odnosi unutar vlasništva koji kontrolira prava na Giannisa i može u velikoj mjeri utjecati na dinamiku lige.

Tko god preuzme momčad bit će pod pritiskom da rezultati opravdaju investicije vlasništva i da iskoristi potencijal momčad. Jeleni iz Milwaukeeja su kvalitetna koža pa ako ne pokidaju rezultatski bit će pokidani i rasprodani na dijelove.

3 komentara na “Kiddanje jelenove kože”

  1. […] Jasona Kidda kao novog trenera nije jednoglasno prihvaćen od strane NBA zajednice koja još pamti Kiddov razlaz s aktualnim NBA prvacima Milwaukee Bucksima. Tada se Kiddu pripisivalo prerigidno držanje, slaba komunikacija s javnostima, nefleksibilna […]

    Sviđa mi se

  2. […] U vremenu kada košarka dodatno jača svoju poziciju kao najpopularniji globalni sport iza nogometa, Boston Celticsi suvremenim pristupom upravljanja momčadi i sportskim kolektivom, jačaju svoj status jednog od najvrjednijih i najeksponiranijih NBA brendova. Činjenica da se radi o nekoliko različitih suvlasnika s različitim udjelima i različitim ulogama, nije predstavljala nikakav problem Boston Celticsima – što je primjerice bio slučaj kod nekih drugih franšiza. […]

    Sviđa mi se

  3. […] Kidd, koji nije preživio u Milwaukeeju, kao najveći uspjeh kao trener Bucksa može potpisati razvoj Giannisa Antetokounmpa kao point […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Trending