Zašto moćni Discovery gasi hrvatsku inačicu Eurosporta?

“Koliko su bili uporni. Na koljenima. Suze. I dron je poletio”, objašnjava Mićo Dušanović zavaljen u fotelju u jednoj od najava suradnje s Eurosportom koji je krajem 2016. odlučio pokrenuti prijenose na hrvatskom jeziku.

Jedan od najvećih europskih sportskih kanala u vlasništvu je snažne medijske kuće Discovery Inc, a Hrvatska je tada postala 22 zemlja u kojoj su se prijenosi sportskih događanja radili na domaćem jeziku. Uz Miću Dušanovića, komentatorske kabine punili su i Saša Sušec te Gordan Kožulj Nika Fleiss.

Jutarnji List je nedavno izašao s tekstom da se s 30. lipnja 2018. gasi Eurosport Hrvatska.

Podsjetimo, Eurosport i Discovery Channel su prvo prošle godine nestali s T-COM-ovog MAXtv-a te ISKON tv-a.  “Hrvatski Telekom odlučio je ne produžiti ugovor o distribuciji kanala, unatoč činjenici da Eurosport nije mijenjao postojeće komercijalne uvjete”, stajalo je u priopćenju vlasnika Eurosporta. Zatim su s krajem 2017. isti potez povukli Vip TV i B.net TV koji je još od 2011. u 100% vlasništvu Vipneta.

Eurosport je tako u razmaku od pola godina ostao bez pristupa dvojici najjačih kabelskih distributera MAXtv-a i B.neta.

Eurosport je od ozbiljnijih distributera zadržan tek na evotv-u Hrvatske Pošte, koja nema snagu i doseg kakav imaju dva najjača igrača u Hrvatskoj. Izguran s tržišta, Eurosport više nema nikakve financijske računice nastaviti produkciju iz Hrvatske. Eurosport ostaje, ali prijenosi više neće biti na hrvatskom jeziku.

Velik je to udarac za poslovanje Discoveryja u Hrvatskoj. “Lokalizacija je iznimno važna posebno kad predstavljate priče o velikim hrvatskim sportašima”, rekla je svojedobno predstavnica Discoveryja za srednjoistočnu Europu, Victoria Davies. Osim toga, i drugi kanali u vlasništvu Discoveryja poput Animal Planeta i Discovery Channela već pola godine od većih distributera u RH imaju pristup tek evotv-u.

Discovery ili nije želio smanjiti cijenu svojih televizijskih kanala ili su ga T-COM i Vipnet strateški izgurali s tržišta.

T-COM već godinama ima ekskluzivu s ArenaSport kanalima, dok je Vipnetov Bnet od iduće sezone dobio prava na prijenos nogometne Lige Prvaka koje je preoteo od ArenaSporta i zbog toga pokreće nekoliko vlastitih sportskih kanala. Eurosport drži prava na njemačku Bundesligu.

Discovery se širi, ali ne i u Hrvatskoj

Discovery Inc su najjači globalni igrač na polju dokumentarnih i lifestyle emisija od kojih su neke otkupljene i za hrvatsko tržište poput Lovaca na nekretnine (RTL) ili Obožavaj ili prodaj (RTL). One su u Discovery Inc ušle nakon što je ta medijska kuća preuzela Scripps Network koji je u svom portfelju imao jako popularan kanal Home and Garden, Food Network, TLC. Posao zaključen ranije ove godine vrijedi između 12 i 14 milijardi dolara.

“U svoju obitelj uvodimo brendove kakve ljudi vole i prema kojima su strastveni. Drugačiji smo od svih drugih i to je naša prednost”, reći će Izvršni direktor Discoveryja David Zaslav.

Zaslav ne govori slučajno jer je njegov Discovery, koji u SAD-u sa svim svojim programima u sklopu kojih je i OWN Oprahe Winfrey zna doseći i udio od 20% gledanosti, pod pritiskom enormnih ulaganja Netflixa i Amazona u igrane filmove i serije. Pripajanjem Scripps NetworkaDiscovery odgovara daljnjim širenjem u sektoru zabavnih non-scripted, lifestyle emisija gdje nemaju pravu konkurenciju.


Čitajte na Zadnjem Polju:

Disney i Netflix predvode rat za primat nad video sadržajem


Spajanjem Discoveryja Scrippsa hrvatskim kabelskim pretplatnicima prijeti i gubitak Travel Channela i Fine living Channela koji se prikazuju preko Bneta.

Iz Discoveryja su u nekoliko navrata izjavili kako njihovi TV kanali u Europi imaju poseban status jer ih kabelske televizije odvajaju od paketa u kojima se nude najskuplji, sportski kanali. To u SAD-u nije slučaj pa je kabelska pretplata iznimno skupa upravo zbog sportskih kanala koji izdvajaju goleme iznose za televizijska prava.

“SAD je jedina zemlja u kojoj je pristup kabelskoj televiziji moguć tek uz naknadu od 40$, 50$ ili 80$. Otiđite bilo gdje drugdje i osnovne pakete možete dobiti već za osam do deset dolara. Zbog toga se u SAD-u događa golemi pad pretplatnika što nije slučaj drugdje na svijetu”, tvrdi Zaslav kojeg ni to nije spasilo od hrvatskih operatera.

Gubitak jednog od najvažnijih sportskih kanala u Europi za većinu hrvatskih kućanstava iznimno je velik udarac koji utječe i na kvalitetu programskih paketa dva najveća kabelskih operatera u Hrvatskoj.

Gubitak hrvatske inačice Eurosporta koji je posljedica Discoveryjevog bitno umanjenog financijskog kolača na hrvatskom tržištu, velika je šteta osobito za pretplatnike evotv-a koji su navikli na Bundesligu s hrvatskim komentatorima kao i prijenose tenisa, skijanja i automobilističkih sportova s domaćim komentatorima.

Udio hrvatskog tržišta u cjelokupnom poslovanju Discovery Inc. je zanemariv pa su odluke Tcoma i Vipneta ništa više od uboda komarca, ali simptomatično je da su oba distributera u razmaku od pola godine odlučile s njima prekinuti poslovnu suradnju, osobito u kontekstu sportskih televizijskih prava.

Hrvatska tako više nije jedna od dvadesetak zemalja u kojima Eurosport smatra da je isplativo investirati u lokalnu produkciju. U međuvremenu se Bnet naoružava za Ligu Prvaka, a T-com traži rješenje za izgubljena prava na to nogometno natjecanje.

Dok čekamo daljnji razvoj situacije, uživajmo malo u Mićinim monolozima.