Zašto moćni Discovery gasi hrvatsku inačicu Eurosporta?

Godinu i pol nakon pokretanja, Eurosport se zahvaljuje hrvatskim komentatorima nakon što su ih domaći kabelski operateri stjerali su medijsku izolaciju. Zadnje Polje analizira zašto je do toga došlo.

“Koliko su bili uporni. Na koljenima. Suze. I dron je poletio”, objašnjava Mićo Dušanović zavaljen u fotelju u jednoj od najava suradnje s Eurosportom koji je krajem 2016. odlučio pokrenuti prijenose na hrvatskom jeziku.

Jedan od najvećih europskih sportskih kanala u vlasništvu je snažne medijske kuće Discovery Inc, a Hrvatska je tada postala 22 zemlja u kojoj su se prijenosi sportskih događanja radili na domaćem jeziku. Uz Miću Dušanovića, komentatorske kabine punili su i Saša Sušec te Gordan Kožulj Nika Fleiss.

Jutarnji List je nedavno izašao s tekstom da se s 30. lipnja 2018. gasi Eurosport Hrvatska.

Podsjetimo, Eurosport i Discovery Channel su prvo prošle godine nestali s T-COM-ovog MAXtv-a te ISKON tv-a.  “Hrvatski Telekom odlučio je ne produžiti ugovor o distribuciji kanala, unatoč činjenici da Eurosport nije mijenjao postojeće komercijalne uvjete”, stajalo je u priopćenju vlasnika Eurosporta. Zatim su s krajem 2017. isti potez povukli Vip TV i B.net TV koji je još od 2011. u 100% vlasništvu Vipneta.

Eurosport je tako u razmaku od pola godina ostao bez pristupa dvojici najjačih kabelskih distributera MAXtv-a i B.neta.

Eurosport je od ozbiljnijih distributera zadržan tek na evotv-u Hrvatske Pošte, koja nema snagu i doseg kakav imaju dva najjača igrača u Hrvatskoj. Izguran s tržišta, Eurosport više nema nikakve financijske računice nastaviti produkciju iz Hrvatske. Eurosport ostaje, ali prijenosi više neće biti na hrvatskom jeziku.

Velik je to udarac za poslovanje Discoveryja u Hrvatskoj. “Lokalizacija je iznimno važna posebno kad predstavljate priče o velikim hrvatskim sportašima”, rekla je svojedobno predstavnica Discoveryja za srednjoistočnu Europu, Victoria Davies. Osim toga, i drugi kanali u vlasništvu Discoveryja poput Animal Planeta i Discovery Channela već pola godine od većih distributera u RH imaju pristup tek evotv-u.

Discovery ili nije želio smanjiti cijenu svojih televizijskih kanala ili su ga T-COM i Vipnet strateški izgurali s tržišta.

T-COM već godinama ima ekskluzivu s ArenaSport kanalima, dok je Vipnetov Bnet od iduće sezone dobio prava na prijenos nogometne Lige Prvaka koje je preoteo od ArenaSporta i zbog toga pokreće nekoliko vlastitih sportskih kanala. Eurosport drži prava na njemačku Bundesligu.

Discovery se širi, ali ne i u Hrvatskoj

Discovery Inc su najjači globalni igrač na polju dokumentarnih i lifestyle emisija od kojih su neke otkupljene i za hrvatsko tržište poput Lovaca na nekretnine (RTL) ili Obožavaj ili prodaj (RTL). One su u Discovery Inc ušle nakon što je ta medijska kuća preuzela Scripps Network koji je u svom portfelju imao jako popularan kanal Home and Garden, Food Network, TLC. Posao zaključen ranije ove godine vrijedi između 12 i 14 milijardi dolara.

“U svoju obitelj uvodimo brendove kakve ljudi vole i prema kojima su strastveni. Drugačiji smo od svih drugih i to je naša prednost”, reći će Izvršni direktor Discoveryja David Zaslav.

Zaslav ne govori slučajno jer je njegov Discovery, koji u SAD-u sa svim svojim programima u sklopu kojih je i OWN Oprahe Winfrey zna doseći i udio od 20% gledanosti, pod pritiskom enormnih ulaganja Netflixa i Amazona u igrane filmove i serije. Pripajanjem Scripps NetworkaDiscovery odgovara daljnjim širenjem u sektoru zabavnih non-scripted, lifestyle emisija gdje nemaju pravu konkurenciju.


Čitajte na Zadnjem Polju:

Disney i Netflix predvode rat za primat nad video sadržajem


Spajanjem Discoveryja Scrippsa hrvatskim kabelskim pretplatnicima prijeti i gubitak Travel Channela i Fine living Channela koji se prikazuju preko Bneta.

Iz Discoveryja su u nekoliko navrata izjavili kako njihovi TV kanali u Europi imaju poseban status jer ih kabelske televizije odvajaju od paketa u kojima se nude najskuplji, sportski kanali. To u SAD-u nije slučaj pa je kabelska pretplata iznimno skupa upravo zbog sportskih kanala koji izdvajaju goleme iznose za televizijska prava.

“SAD je jedina zemlja u kojoj je pristup kabelskoj televiziji moguć tek uz naknadu od 40$, 50$ ili 80$. Otiđite bilo gdje drugdje i osnovne pakete možete dobiti već za osam do deset dolara. Zbog toga se u SAD-u događa golemi pad pretplatnika što nije slučaj drugdje na svijetu”, tvrdi Zaslav kojeg ni to nije spasilo od hrvatskih operatera.

Gubitak jednog od najvažnijih sportskih kanala u Europi za većinu hrvatskih kućanstava iznimno je velik udarac koji utječe i na kvalitetu programskih paketa dva najveća kabelskih operatera u Hrvatskoj.

Gubitak hrvatske inačice Eurosporta koji je posljedica Discoveryjevog bitno umanjenog financijskog kolača na hrvatskom tržištu, velika je šteta osobito za pretplatnike evotv-a koji su navikli na Bundesligu s hrvatskim komentatorima kao i prijenose tenisa, skijanja i automobilističkih sportova s domaćim komentatorima.

Udio hrvatskog tržišta u cjelokupnom poslovanju Discovery Inc. je zanemariv pa su odluke Tcoma i Vipneta ništa više od uboda komarca, ali simptomatično je da su oba distributera u razmaku od pola godine odlučile s njima prekinuti poslovnu suradnju, osobito u kontekstu sportskih televizijskih prava.

Hrvatska tako više nije jedna od dvadesetak zemalja u kojima Eurosport smatra da je isplativo investirati u lokalnu produkciju. U međuvremenu se Bnet naoružava za Ligu Prvaka, a T-com traži rješenje za izgubljena prava na to nogometno natjecanje.

Dok čekamo daljnji razvoj situacije, uživajmo malo u Mićinim monolozima.

 


Jedan odgovor

  1. Novi dom za HBO i CNN: Povezuju se WarnerMedia i Discovery

    […] Iste te 2018. smo skrenuli pozornost na rastući utjecaj medijske kuće Discovery kojom upravlja utjecajni menadžer David Zaslav koji je ujedno i pokretač povezivanja njegovog Discoveryja i WarnerMedia. […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: