Kako je moguće da kicker u NFL-u osvoji nagradu za MVP-a? Pitajte Marka Moseleyja.

“Mislio sam na početku da je šala. Mislio sam da me zafrkavaju”.

Kako i ne bi to pomislio. Kickeri su ionako navikli da ih se zajebava. Uostalom, od 1957. otkada NFL dodjeljuje nagradu za najkorisnijeg igrača, samo je jednom igrač koji nije dodavač ili probijač osvojio tu nagradu. Bio je to Minnesotin obrambeni linijaš Alan Page i to 1971.

Ipak, ta 1982. je bila drugačija.

Prije svega, odigrano je tek devet utakmica regularne sezone nakon što su igrači krenuli u štrajk koji je potrajao 57 dana. Washington Redskinsi su na kraju osvojili Super Bowl savladavši Miami Dolphinse 27:17, ali u povijest su ušli i zbog njihovog 34-godišnjeg kickera Marka Moseleyja.

Moseley je pred sezonu očekivao da će ga Redskinsi otpustiti. Uoči sezone su doveli u momčad novaka Dana Millera koji je trebao biti startni kicker ali je u pripremnim utakmicama zakazao pa se trener Joe Gibbs  ponovno okrenuo veteranu Moseleyju. Nisu puno očekivali od čovjeka čiji je postotak uspješnosti zadnje dvije sezone iznosio tek 54% i 63%.

“Drugi kickeri su bili možda i jednako dobri u razdoblju od nekoliko godina, ali tu godinu Moseley je bio spektakularan. Najvažnije od svega, njegova vrijednost je bila što je pobjeđivao utakmice svojim šutevima. Najvrjedniji i najbolji igrač su dva različita pojma”, objasnio je novinar Bruce Lowitt koji je te godine bio u panelu od 84 novinara koji su Moseleyja izabrali za MVP-a.

Moseley je postao i ostao jedini igrač specijalnih timova koji je osvojio tu nagradu. Te sezone čovjek je promašio čak tri dodatna poena – praktički najlakši udarac na repertoaru jednog kickera.

Nebitno jer Moseley je te sezone field goalove šutirao 20 od 21 s preciznošću od nevjerojatnih 95.2% dok su ostali kickeri te 1982. šutirali tek 68.2%!


Čitaj na Zadnjem Polju

NFL kicker – najusamljenija pozicija u sportu. Nitko ti neće doći na sprovod


Ipak, Moseley nije zbog tih 95% osvojio naslov najkorisnijeg igrača već zbog činjenice da je Redskinsima osigurao cijeli niz pobjeda te sezone kada je zbog manjeg broja utakmica svaka pobjeda bila ključna. Redskinsi su regularni dio završili s omjerom 8-1.

U prvom tjednu je protiv Philadelphije Moseley zabio s 48 yardi za izjednačenje pa s 26 yardi za pobjedu u produžetku. Protiv St. Louisa je zabio četiri field goala – jedine poene u pobjedi njegove momčadi 12:7. U ključnoj pobjedi protiv Giantsa Moseley je s 46 yardi, devet sekundi prije kraja zabio za pobjedu 15:14 kojom su Redskinsi osigurali doigravanje, a on srušio tadašnji rekord od 20 uzastupnih uspješnih field goala.

Bio je ključan čovjek Redskinsa u njihovim pobjedama. Zabijao je kada se utakmica lomila i kada su Redskinsima očajno trebali poeni jer njihov napad predvođen Joeom Theismannom nije uspjevao doći do protivničkog zadnjeg polja.

U pobjedi protiv Tampe 21:13 Moseley je u oluji uspio zabiti tri field goala.

Pitanje je bili Moseley nastavio svoju fantastičnu učinkovitost da je sezona trajala punih 16 utakmica? Te godine su novinari više cijenili njegovih 20 field goalova nego 1.032 yarda hvatača Chargersa Wesa Chandlera ili prosjek od 320 yardi po utakmici dodavača Chargersa Dana Foutsa.

Moseley je s 35 glasova nadjačao Dana Foutsa koji je završio s 33.

“Imao sam puno sreće što sam igrao za takvu momčad. Jednostavno je ispalo da im je tu godinu trebao iznimno precizan kicker i pitanje je hoće li se tako nešto ikada više dogoditi. Te godine se sve posložilo. Kao što sam rekao, uopće nisam trebao biti u momčadi.”

— Mark Moseley, NFL MVP 1982.

Moseley je bio specifičan i jer je njegovao tada već zastarjelu straight-on metodu udaranja lopte vršcima svojih prstiju (špicom) u odnosu na metodu koju gledamo danas i koja je preuzeta od nogometaša te podrazumijeva udaranje punom nogom.

“Zadnjih pet godina u svojoj karijeri bio sam jedini koji sam koristio tu tehniku”, izjavio je Moseley čiju je tehniku u potpunosti zamijenio novi način pozicioniranja i udaranja lopte pod kutom.

Moseley je vjerojatno u pravu kada se pita hoće li ijedan kicker ikada više biti MVP lige. Vrijednost kickera field goalova konstantno opada u ligi u kojoj je efikasnost napada – osobito dodavača – u konstantnom rastu, a treneri  su spremni riskirati na četvrtim pokušajima koji su prije bili rezervirani za FG-eve.

Najnovija studija pokazala je da danas field goal vrijedi 3.2 puta manje od touchdowna u vremenu kada posjed lopte u NFL-u vrijedi više nego ikada. U prosjeku se zabija dva poena za svaki napad (drive) i broj akcija s negativnim ishodom je zbog efikasnosti puno manji nego prije dvadeset godina.

To u prijevodu znači da vam trpanje field goalova koji vrijede tri poena neće ni približno biti dovoljno za osigurati pobjedu jer sve više posjeda završava s polaganjima.

points-per-drive

Moseley bi tako mogao ostati fascinantna fusnota, glitch u NFL-om nagrađivanju najvrjednijih igrača sezone. Činjenica da ju je jednom davno osvojio jedan igrač specijalnih timova i to baš na toliko osporavanoj poziciji kickera  – ostat će možda tek romantizirana anegdotica iz NFL povijesti.

“Nikad nisam dobio nikakav trofej. Ništa mi nisu dali za nagradu MVP-a. Dobio sam tek jedan telefonski poziv. Jedino što danas mogu pokazati svojim unucima su članci u novinama”, prepričava desetljećima kasnije Mark Moseley.

Tko zna, možda je stvarno to sve bila samo jedna u nizu šala na račun kickera u NFL-u.