Kako su Chargersi sa sedam defensive backova ugušili napad Ravensa

Proteklih godina u NFL-u je trend hibridnih pozicijskih igrača doživio pravi uzlet, osobito na obrambenoj strani gdje se sve više traže igrači koji mogu igrati na više različitih pozicija.

Sve više igrača s pozicije osigurača (safetyja) ima sposobnost igrati na poziciji centralnih braniča (linebackera), a sve više linebackera su brži i manji igrači prilagođeni novom NFL-u po čijim terenima trči sve veći broj krilnih hvatača, brzih tight endova i raznovrsnih probijača s kojima klasični centralni braniči sve teže mogu držati korak.

Momčadi se ne libe koristiti nickel 4-2-5 formaciju sa svega dva centralna braniča i pet defensive backova. Obrana Los Angeles Chargersa je u pobjedi nad Baltimore Ravensima imala čak sedmoricu nominalnih defensive backova u čak 58 od 59 obrambenih akcija. Niti jedna druga obrana ove sezone nije takvu formaciju u utakmici koristila u više od 18 akcija.

Jahleel Addae, Adrian Phillips i Desmond King odstupili su od svojih matičnih pozicija u zadnjem redu i spustili se u centralni dio kako bi svojom brzinom otežali mobilnom dodavaču Ravensa Lamaru Jacksonu probijanja i trčanja kojima je u drugoj polovici sezone pržio protivničke obrane i predvodio Ravense do doigravanja.

“Tokom tjedna smo saznali da idemo s ovom taktikom. Cijela obrana je napravila odličan posao i svi smo učinili što nam je rečeno. Nitko nije bio sebičan. Ovo nam je dalo najbolju šansu za pobjedu”, izjavio je Adrian Phillips nakon pobjede u kojoj je presjekao jedno dodavanje i pokupio jedan fumble.

Gus Bradley, obrambeni koordinator Chargersa te glavni trener Anthony Lynn, implementirali su radikalan obrambeni plan kojeg je Lynn nazvao eksperimentalnim i koji su Chargersi u doziranim količinama već testirali ove sezone, primjerice u utakmici protiv Kansas City Chiefsa.

Derwin James, rookie senzacija Chargersa koji je već hvaljen kao iznimno raznovrstan safety, proveo je većinu vremena upravo blizu linije razdvajanja. U trećoj četvrtini je pri vodstvu 12:3 zaustavio probijanje Jacksonsa na ključnom trećem pokušaju. Jackson ga nije uspio konvertirati i Ravensi su morali pucati field goal. Promašili su ga.

Chargers vs. Ravens Wild Card Round Highlights | NFL 2018 Playoffs

Napad Ravensa koji je probijanjen osvajao u prosjeku 200 yardi, osvojio je protiv Chargersa tek 90. Jackson je do sredine četvrte četvrtine zbog slabog dodavanja i pretprljenih obaranja imao negativne dvije yarde dodavanjem.

“Lamar je iznimno brz. Trebali su nam jednako brzi igrači u obrani koji ga mogu pratiti s jedne strane terena na drugu. Linebackeri jesu brzi, ali budimo iskreni, defensive backovi su brži od njih”, rekao je safety Rayshawn Jenkins.

Obrana Chargersa je također bila svjesna tendencija koje Jackson i Ravensi imaju u napadu nakon što su s njima igrali prije tri tjedna. Tako je linijaš Damion Square izjavio da su znali 60% do 70% napada Ravensa kao i tendenciju Jacksona da bježi na svoju lijevu stranu što je i bio slučaj na kraju prvog njihovog napada kojeg Jackson nije uspio produžiti

Chargers vs. Ravens Wild Card Round Highlights | NFL 2018 Playoffs

Ostaje vidjeti kako će se obrana Chargersa pripremiti za Toma Bradyja i New England Patriotse. Sprijeda imaju ponajbolji tandem lige u speed rusherima Melvinu Ingramu i Joeyju Bosi, a tom Brady je dakako potpuno drugačiji QB od Jacksona iako su neke obrane upravo s velikim brojem zadnjih braniča znale neutralizirati proslavljenog QB-a.

Obrana Los Angeles Chargersa je pretrpjela znatne ozljede ove sezone što je dodatno gurnulo njihove trenere da sa zadnjim braničima popune kadrovske nedostatke u sredini terena. Chargersi su iznimno dobro izbalansirana momčad čija jedinica defensive backova izgleda uigrano i veliki izazov ih čeka na gostovanju u Foxbourghu.

Dakako, ukoliko Chargersi odluče Patriotsima pokazati ovu formaciju, viceprvaci bi na njihovu laku konjicu mogli uztvratiti teškom artiljerijem kroz peti najbolji napad probijanjem koji uključuje i Michela i Whitea i Burkheada pa će biti interesantno vidjeti taktike koje će primijetiti ove dvije momčadi u divizijskoj rundi NFL doigravanja.