Komunikacija je ključ uspjeha u NFL-u. Bolje vam je da ste svi na istoj frekvenciji

Bill Parcells je bio uvjeren da je Bill Walsh sabotirao radio vezu.

Na početku njihovog dvoboja u doigravanju 1985. Walsh je, prema tumačenju Parcellsa, namjerno pokvario svoju radio vezu s dodavačem. Walsh svojih prvih 15 akcija unaprijed dogovara pa mu radio na početku nije ni potreban, a kada njegov radio ne radi onda je i protivnička momčad dužna izgasiti svoju radio vezu kako ne bi bila u prednosti pa im zbog toga mogu nastati problemi u komunikaciji.

Parcells i njegovi Giantsi su ipak pobijedili Walsha i 49erse 17:3. Bob Glauber u svojoj knjizi “Guts and Genius” piše kako je, kada su se ponovno sastali u doigravanju iduće godine, Parcells upozorio Walsha da zna što radi i ukoliko to ponovi – da će ga prijaviti.

Komunikacija je ključ u NFL-u. Stoga ne čudi da će iznimno ambiciozni treneri pokušati sve ne bi li sebi i svojoj momčadi osigurali i najmanju natjecateljsku prednost.

first radio helmetDakako da neslužbeno uvođenje radio veze između trenera i dodavača možemo pripisati jednom od najvećih inovatora u povijesti sporta, treneru Paulu Brownu koji je 1956. kao head coach Cleveland Brownsa prihvatio ideju dvojice inovatora Johna Campbella i Georgea Salaresa. Ova dvojica su po šumama Ohija testirali ideju stavljanja zvučnika s malim prijemnikom u kacigu dodavača Georgea Rattermana i Paul Brown je na nekoliko utakmica te sezone uspio ispod radara progurati novi način komunikacije.

Detroit Lionsi i New York Giantsi su posumnjali da Brown nešto muti i odlučili istražiti pa čak i prisluškivati radio vezu za vrijeme utakmice. “Kad imaš radio, imaš i frekvenciju. Mi smo saznali koja jeNe znam od kolikog je utjecaja to bilo za utakmicu, ali pobijedili smo”, prepričavao je kasnije Eugene Topp koji je za Giantse bio zadužen za prisluškivanje i dojavljivanje akcija svojim trenerima. Giantsi su nakon toga i medijima  razotkrili što rade u Clevelandu i povjerenik lige Bert Bell je Brownse kaznio, a radio komunikaciju zabranio.

I bila je zabranjena gotovo 40 godina dok je NFL napokon nije dozvolio 1994. u sklopu pravila koje su imale za cilj ubrzavanje igre i olakšavanje zamjena.

Danas je komunikacija između trenera i dodavača putem radijske veze gotovo pa zaštitni znak NFL-a koji je snažno prisvojio novu tehnologiju uključujući i korištenje Microsoft Surface tableta za pregledavanje i analizu fotografija, dok Bose osigurava tehnologiju za radijski signal.

Jednosmjerna komunikacija trener – dodavač moguća je samo trenerima (koordinatorima) koji se nalaze uz teren. Ukoliko je napadački koordinator na tribinama kako bi imao bolji pregled igre – tada mora svoju akciju dojaviti nekome uz teren i ovaj je prosljeđuje dodavaču. Sve to u roku od 25 sekundi koliko je veza otvorena jer se ona gasi kada na play clocku ostane 15 sekundi.

geekwire

Domaća momčad je gostujućoj dužna osigurati zatvoreni prostor na tribinama na istoj razini udaljenosti kao što je i njihova. Video prijenos utakmice mora biti isti onaj koji gledaju suci za vrijeme pregledavanja snimki radi potvrđivanja ili promjene odluke. NFL osigurava 13 Surface tableta na svakoj klupi i još 12 u prostoriji na tribinama. Svu opremu prije početka utakmice provjeravaju zaposlenici odjela NFL Game Operationsa.

NFL tvrdi kako je danas radijska frekvencija koju koriste momčadi zaštićena enkripcijom na razini one vojne nakon što su 2012. prešli sa zastarjelog analognog na digitalni signal. U prošlosti bi nerijetko isplivale priče da pojedinci mogu prisluškivati ili ometati signal pa čak i da se on miješao s onim kontrole leta, pilotima i policijom. Vikingsima se frekvencija pomiješala s onom na kojom je bila tonska proba Madonne dok su igrali u Oaklandu.

“Jednom sam za vrijeme važne akcije čuo razgovor pilota u avionu”, izjavio je bivši koordinator 49ersa, Greg Roman.

Bose je suradnju s NFL-om osigurao 2014. nakon što je ligi istekao  14-godišnji ugovor s Motorolom. Osigurali su im tehnologiju korištenu u vojne svrhe s ciljem utišavanje buke. Mikrofoni postavljeni na unutarnjoj i vanjskoj strani slušalice analiziraju zvukove iz vana i one koje dolaze iz same slušalice te utišavaju one koje vas ometaju. Tehnologija se osobito fokusira na niske frekvencije kako bi što bolje blokirala ozvučenje na stadionu i publiku.

qb helmetNFL ima zaposlene specijalizirane “koordinatore za frekvenciju” (Gameday Frequency Coordinator) koji kontroliraju stabilnost i čistoću frekvencija. Osobitu pozornost moraju voditi o tome da se frekvencije radijskih i televizijskih ekipa ne poklapaju s onima koje koriste momčadi. Svatko tko tijekom utakmice ima osiguranu određenu frekvenciju, mora na stadion ući kroz poseban ulaz gdje im se oprema zatim kontrolira od strane koordinatora.

Unatoč tome, nije rijetko da radijski signali i digitalna oprema zakažu zbog čega se znaju požaliti treneri kojima su ponekad poprilično skeptični da se radi tek o slučajnom kvaru. Pittsburgh Steelersi su 2015. optužili New England Patriotse da su manipulirali opremom zbog čega je organizacija Patriotsa sedam godina nakon SpyGatea proživljavala i tzv. “Headsetgate”. “Ovdje je to često slučaj”, komentirao je tada Tomlin. “Da. Znam što sam rekao”, dodao je nakon poraza 28:21 na otvaranju te sezone.

Upravo je nakon Spygatea za koji su Bill Belichick i Patriotsi oštro kažnjeni, NFL 2008. dozvolio obranama da umjesto karticama i ručnim signalima također mogu komunicirati putem radio veze između trenera i jednog igrača u obrani koji nosi kacigu s radio vezom.

I dok neki igrači postupaju isključivo po instrukcijama trenera i koordinatora te ne improviziraju, određeni majstori zanata poput danas umirovljenog dodavača Peytona Manninga, uvijek će pronaći izliku kako bi mogli reći da nisu čuli akciju i onda ju pozvati sami.

70-ih godina je koncept korištenja zaštićene radio veze za potrebe NFL-a bio toliko nejasan i tabuiziran da je američka sigurnosna agencija NSA napisala stručni članak koji je pokušao rasvijetliti potencijalno korištenje enkripcije u svrhu footballa te prognozirao poprilično sulude posljedice koje su uključivale i to da bi do 1999. football umjesto ljudi mogli igrati roboti.

Korištenje tehnologije u NFL-u je od iznimne važnosti osobito zbog načina na koji se prenose informacije. Iako danas velik dio živućih trenera i konzervativnijih stručnjaka odbija pomisao da će fotografije koje dodavači dobiju nakon napada zamijeniti video-analiza, postoji i škola mišljenja koja vjeruje da će NFL ipak popustiti i dozvoliti video analizu tijekom same utakmice.

U sportu u kojem ne možete napraviti ništa bez suigrača ili trenera – komunikacija je ključ uspjeha. Zato vam je bolje da ste se svi na istoj frekvenciji. I da je ona zaštićena.