Instagram jaje stiže i na Super Bowl i što nam još donose ovogodišnje Super Bowl reklame

Ovogodišnji, 53. po redu, Super Bowl održava se u Atlanti  – globalnoj prijestolnici Coca Cole pa je to poslužilo kao idealan izgovor rivalu Pepsiju da Coca Colin teren oboji u plavu boju i Atlantu okupira svojim reklamama, o čemu smo pisali ranije ovaj tjedan u newsletteru Zadnjeg Polja.

Od mnoštva slavnih osoba koje će prodefilirati kroz Super Bowl, jaje bi ipak moglo biti ono koje će privući najviše pozornosti.

Televizijska kuća CBS ima pravo prijenosa Super Bowla između New England Patriotsa i Los Angeles Ramsa i 30 sekundi reklamnog spota naplaćuje u prosjeku 5,25 milijuna dolara što je rekordni iznos za jedan od najvažnijih događaja u oglašivačkog kalendaru.

Svoj dolazak je dakle najavilo i globalno poznato Instagram jaje – koje trenutno drži svjetski rekord po broju lajkova prikupljenih za jednu fotografiju. Vlasnici Instagram profila world_record_egg objavili su fotografiju napuknutog jajeta s football vezicama i najavili suradnju s video platformom Hulu koja je rezrevirala usluge jajeta i zakupila prostor od 30 sekundi.

Ni jaje ni Hulu za sada ne davaju izjave oko toga što bi se u sklopu kampanje moglo oglašavati kao ni bilo kakve detalje o zajedničkoj suradnji. Američki mediji posljednjih dana pišu kako su se brojne marketinške agencije i potencijali oglašivači angažirali s ciljem da iz jajeta izađe upravo njihov logo.

Većina oglašivača ove će godine teške političke i društvene teme pokušati zamijeniti laganijim, humorističnijim reklamama u kojem smjeru je išao i Audi koji je kroz viziju muškarca koji se guši najavio pojačanu aktivnost u segmentu električnih automobila.

Fiat Chrysler po prvi puta nakon 2009. neće imati reklamu u sklopu same utakmice, odlučivši radije objavljivati reklame tijekom cijelog tjedna fokusirajući se na internet i zanemarivši televiziju. To nastavlja upućivati na trend da se kampanje grade oko cijelog Super Bowl tjedna, a ne samo za vrijeme utakmice kao i da se planiraju na raznim digitalnim platformama i društvenim mrežama pretvarajući ovaj tjedan u svojevrsni marketinški pandan modnom tjednu.

Dosta pozornosti privukla je marka smrznute hrane Devour koja je, izbjegnuvši riječ porn, na šarmantan način usporedila gledanje pornografije s ovisnošću o smrznutoj hrani (food porn). Ispod je puna, necenzurirana verzija uključujući i spornu riječ koja će biti izbačena iz televizijske verzije.

Aplikacija za povezivanje ljudi, Bumble, snimila je spot sa Serenom Williams i porukom kako je došlo vrijeme da žene naprave prvi korak uz pjesmu Rite Ore “Soul Survivor”. 

Toyota je također naglasak stavila na jačanju žena predstavljajući svog hibridni model kroz priču o igračici američkog nogometa Toni Harris te povezujući njenu priču s  onom Toyotine.

Zanimljiv koncept predstavila je aplikacija za financije Expensify koja je u suradnji s reperom 2 Chainz snimila i pripadajući videospot u sklopu kojeg gledatelji mogu pronaći QR kodove računa, uslikati ekran, ubaciti u aplikaciju i osvojiti nagrade. Osim toga – 2 Chainz ne psuje.

Pepsi je angažirao pjevačicu Cardi B i glumca Stevea Carrella za spot u Super Bowlu. Carrell je iznimno uzrujan na pitanje konobara “Je li Pepsi OK?”. Pepsi će u sklopu Super Bowla će prezentirati i novu gaziranu vodu Buble kao i svoj čips Doritos.

Pepsi je za Doritose napravio remake spota pjesme Backstreet Boysa I Want it That Way” kojima se u spotu pridružuje reper Chance the Rapper u sklopu kampanje #NowItsHot

Microsoft Google se također vraćaju sa svojim reklamnim spotovima baš kao i Amazon koji će promovirati svoju Alexu igrajući se s dobrim i malo manje dobrim idejama o tome gdje se sve može ubaciti ova virtualna asistentica.

Pivovara Anheuser-Busch InBev je pripremila čak osam reklama zakupivši pet minuta i 45 sekundi medijskog prostora za svoje proizvode uključujući i The Dudea Carrie Bradshaw u reklami za Stellu Artois.

Možda i najefikasnije korištenje pjesme u spotu ima upravo njihov Budweiser koji je predstavio novi način proizvodnje piva koristeći energiju vjetra uz pjesmu Boba Dylana ‘Blowin in the Wind’.

Hyundai će svoj 60-sekundni spot prikazati u prvoj četvrtini utakmice s Jasonom Batemanom u glavnoj ulozi te uspoređujući kupnju automobila s najgorim mogućim aktivnostima pa je tako i Hyundai ozbiljan, angažiran ton iz proteklih godina zamijenio humorom.

Kia je zakupila čak 90 sekundi u trećoj četvrtini što će joj biti ujedno i najduži slot u povijesti njenog pojavljivanja na Super Bowlu. Promovirat će svoj program dodjeljivanja stipendija koje imaju za cilj olakšati mladima pristup visokom obrazovanju.

Kia tako udara kontru i u godini kada novce za reklame kupe slavne osobe, oni te novce žele podijeliti nepoznatim, mladim ljudima.

M&M će uz pomoć Christine Applegate promovirati svoje nove čokoladice, a bomboni su se pokazali daleko od idealnih suputnika.

T Mobile je nanizao gomilu beba u svom spotu “Little Ones” promovirajući jednakost.

T Mobileov konkurent Sprint je doveo bivšeg igrača footballa Boa Jacksona i nekoliko robota da narodu objasni novi paket ponuda. Mercedes je odlučio predstaviti svoju virtualnu asistenticu.

The Washington Post će po prvi puta u povijesti zakupiti oglasni prostor u sklopu Super Bowla gdje će kroz 60 sekundi Tom Hanks pokušati objasniti važnost uloge novinara u životima ljudi. Reklamni spot će biti prikazan u četvrtoj četvrtini. Istaknut će ključna događaja od Drugog svjetskog rata do danas kojima su prisustvovali novinari i nerijetko bili izloženi opasnostima i smrti.