Golemi televizijski ugovor za NFL: Vuk sit, sve ovce na broju

NFL je ponovno srušio sve rekorde potpisavši ugovor vrijedan preko 100 milijardi dolara sa svojim medijskim partnerima. Analiziramo što to znači za tu ligu i sportske medije.

Novi televizijski ugovor najbogatije lige na svijetu pokazao je, prvenstveno, da je NFL kolač toliko velik da još uvijek svatko može uzeti svoj dio i ostati – sit.

Svakako pomaže i to što ništa drugo od onoga što je ponuđeno na stolu nije toliko kalorično i hranjivo kao što je profesionalna liga američkog nogometa koja je upravo sklopila ugovor na 11 godina vrijedan ukupno između 110 i 113 milijardi dolara.

Ključni televizijski partneri poput CBS-a i FOX-a zadržali su svoje pozicije, NBC svoju primetime poziciju nedjeljom uvečer u sklopu Sunday Night Football programa, ABC i ESPN (obitelj Disney) dobili su napokon i pravo na Super Bowl i to dva (2026. i 2030.) i zadržali Monday Night Football uz obećanje atraktivnijeg rasporeda i mogućnošću fleksa, odnosno da od 12. tjedna pa nadalje u prijenos dobivaju rezultatski važnije utakmice. Disney će za tako podebljan paket od sada plaćati 2.7 milijardi dolara godišnje.

Ekskluzivno pravo prijenosa utakmica četvrtkom (Thursday Night Football) dobio je Amazon koji je na sebe preuzeo teret najmanje atraktivnog paketa i na taj način platio ulaz među odabrano društvo koje će za to plaćati oko jednu milijardu dolara godišnje.

NFL je ovim ugovorom još jednom pokazao mišiće i postavio standarde za ostale profesionalne lige.

Rast je ovo od oko 80% u odnosu na vrijednost aktualnog ugovora za televizijska prava koji ističe nakon sezone 2022. U posljednjih pet godina su čak 24 od 25 najgledanijih programa bile NFL utakmice.

Spremni za streaming?

Javna je tajna da broadcast zemaljske televizije poput FOX-a, CBS-a i NBC-a mogu privući višemilijunsku publiku praktički samo još kroz NFL paket što je pojačalo pregovaračku poziciju NFL-a unatoč slabijoj gledanosti ovogodišnjeg Super Bowla. 91 milijun ljudi je najslabiji rezultat u 15 godina za NFL, ali je i znanstvena fantastika za bilo koji drugi brand.

Stoga, niti jedan od ključnih igrača nije želio odstupiti od svog teritorija, a NFL je nevjerojatno dugačkim ugovorom od 11 godina (premda postoji izlazna klauzula nakon sedme godine čiji detalji nisu dovoljno razjašnjeni) osigurao broadcast televizijama kakvu-takvu relevantnost tijekom ovog desetljeća, ali ugovorom otvorio i opcije preseljenja na digitalne platforme.

NBC će tako dobiti poneku ekskluzivu za svoju OTT platformu Peacock, ESPN za svoj digitalni kanal ESPN+ baš kao i CBS za svoj projekt Paramount+.

Iz Foxa tvrde da će ipak 94% NFL utakmica biti dostupno na dobroj, staroj linearnoj televiziji jer je Liga svjesna da su upravo masovnost i doseg njene najveće komparativne prednosti.

Streaming još uvijek nije profitabilan na razini koja bi zadovoljila najveće medijske igrače i dok Amazon ima mogućnost preciznog targetiranja pojedinačnog gledatelja jer ima njegove podatke i poznaje potrošačke navike pa s tim dolaze i njemu prilagođeni oglasi, tradicionalne TV kuće još uvijek nisu pronašle način kako oglašivačima iskomunicirati i predstaviti streaming brojke odnosno njihov utjecaj na oglašavanje.

Tajna ovako skupog ugovora jest u tome da TV kuće ne plaćaju samo za aktualni proizvod i utakmice već koriste NFL-ov brand za promociju i izgradnju svojih strraming platformi.

NBC-ev Peacock će dobiti ekskluzivno pravo za jednu utakmicu godišnje do 2028. uz simulcast svake NBC-eve utakmice nedjeljom navečer.

FOX će plaćati oko 2.25 milijardi dolara (u odnosu na 1.1 milijardu koju sada plaćaju) za NFC paket koji uključuje Dallas Cowboyse i NY Giantse, snažan je to slot s utakmicama nedjeljom kasno popodne i uz to dobiva četiri Super Bowla. Podsjetimo, Fox se riješio velikog dijela svog portfolija prodavši ga Disneyju i uložio dosta u kablesku televiziju, a platformu Tubi promovirat će dijelom upravo kroz NFL utakmice.

NBA ŽELI 75 MILIJARDI Aktualni ugovor za TV prava na NBA ističe 2025. i neslužbene informacije govore kako Adam Silver želi bitno podebljati prihode od televizijskih prava. NBA godišnje zarađuje 2.6 milijardi dolara, a tražit će i do 8 milijardi što bi im za ugovor od devet godina donijelo preko 70 milijardi dolara. Američka košarkaška liga trenutno ima ugovor s Turner Sportsom i Disneyjem.

Povjerenik Roger Goodell i čelni čovjek povjerenstva lige za medije Robert Kraft, odradili su tako izuzetan posao uspjevši sve većeg vuka koji je NFL nahraniti i svejedno zadržati sve ovce na broju, udovoljiti svim partnerima.

“Jedno od najugodnijih iskustava u mojoj karijeri”, opisao je vlasnik Patriotsa Robert Kraft suradnju s Goodellom tijekom ovih pregovora. Imali su samo slatke brige dijeleći komade svog NFl kolača.

Na obzoru je i novi ugovor na prava o korištenju data podataka u vlasništvu NFL-a na koja ekskluzivu trenutno polaže Sportsradar (u djelomičnom vlasništvu same Lige), i koji onda te podatke prodaje kladioničarskim tvrtkama, a potražnja za njima će eksplodirati zbog legalizacije sportskog klađenja koje u SAD-u proživljava nevjerojatan uzlet. Sportsradar ima neeksluzivnu suradnju i s NBA ligom za korištenje podataka u realnom vremenu što je vrlo bitno kladionicama.

Za NFL je u planu i ubacivanje 17. utakmice regularne sezone koja će biti šlag na tortu televizijskim partnerima nakon nedavnog proširivanja doigravanja kao što će to biti i otvaranje novih TV slotova poput odigravanja dvije utakmice ponedjeljkom navečer.

Nismo ni spomenuli NFL Sunday Ticket koji je do sada držao AT&T-ev DirecTV, a koji bi od 2023. mogao ići isključivo preko jednog OTT-a i za koji je interes pokazao i ESPN.

Manevarski prostor NFL je enorman.

Ostaje nam tek vidjeti kakav će i koliki skok doživjeti salary cap koji se direktno veže uz plaće igrača pa novi deal znači da čak ni golemi, pola milijarde dolara teški, ugovor dodavača Patricka Mahomesa ipak neće biti nedostižan.

Dužina samog ugovora ima drugačiji predznak ako u obzir uzmemo tu izlaznu klauzulu nakon sedme godine koja bi, prema nekim tumačenjima, mogla dozvoliti NFL-u da raskine određene pakete.

Medijski pejsaž će se drastično izmijeniti tijekom idućih 10 godina i bit će zanimljivo vidjeti kakvu ulogu i težinu će u njemu imati NFL konkretno i sport općenito.


2 odgovora

  1. Braća Manning su glavna priča nove NFL sezone

    […] Disney je pojačao svoju suradnju s NFL-om u sklopu novog televizijskog ugovora. Osim mogućnosti ubacivanja atraktivnijih utakmica u MNF raspored, ABC je dobio i pravo na prijenos dva Super Bowla. […]

    Sviđa mi se

  2. Bez skandala, molim! Ključna pitanja za NFL uoči nove sezone

    […] Golemi televizijski ugovor za NFL: Vuk sit, sve ovce na broju […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: