Izbjegavanje salary capa: Što nam nova otkrića u Brooklynu govore o stanju u NBA ligi?

Nova knjiga novinara Matta Sullivana otvara brojna pitanja o dinamici između igrača i vlasnika u NBA ligi, ali i upućuje na moguća kršenja pravila iz Kolektivnog ugovora.

Igraju li Brooklyn Netsi po pravilima?

Novinar i urednik Matt Sullivan upravo promovira svoju knjigu Can’t knock the hustle u kojoj iznosi niz detalja unutar košarkaške franšize Brooklyn Nets koja se dolascima proslavljenih igrača Kevina Duranta, Kyriea Irvinga te nešto kasnije i Jamesa Hardena prometnula u jednu od najpopularnijih i najintrigantnijih NBA franšiza.

Sullivan je s novinarskom propusnicom proveo više od godinu dana po hodnicima Barclays Center-a, treninzima, stanovima košarkaša i njihovim tajnim okupljalištima te izbacio poprilično bombastičan tell-all u kojem piše o izvanškolskim aktivnostima zvijezda Netsa. Motiv koji se provlači kroz knjigu je prijenos moći s klubova na igrače. Durant i Irving predvodnici su pokreta koji ima za cilj da moć donošenja ključnih odluka s vlasnika (guvernera) prijeđe na igrače kao nositelje popularnosti lige.

Sullivan je obuhvatio događanja tijekom Covidom prošarane NBA sezone 2019-20 tijekom koje se Durant oporavljao od teških ozljeda koljena i ahilove tetive, a Kyrie Irving tražio sebe napuštajući momčad koja u određenim trenucima nije ni znala gdje je njihov najbolji igrač koji je svojim pasivno-agresivnim ponašanjem valjda upozoravao na policijsko nasilje nad Afroamerikancima kao i društvenu nejednakost, bavio se kadroviranjem u sjeni te se intenzivno fokusirao na humanitarni rad.

Ipak, pozornost ne privlači toliko humanitarni rad Irvinga koliko humanitarni rad Brooklyn Netsa.

Vlasnik Joseph Tsai na rosteru ima tri ponajbolja igrača lige. Sullivan u knjizi citira zaposlenika organizacije koji mu govori kako za troškove zvijezda nije bilo proračunskog ograničenja. Potpisuju se bjanko čekovi.

Troškovi za igrače prešišali su troškove svih drugih momčadi. Sullivan donosi detalje o tome kako su Netsi za ljude bliske Irvingu i Durantu unajmljivali stanove, igračima osiguravali privatne trenere, posebnu opremu, plaćali putovanja i na brojne druge načine udovoljavali svojim zvijezdama.

Pretpostavlja se i kako su jedan od razloga Durantovog dolaska u Netse i poslovne mogućnosti koje Durantu i njegovom poslovnom partneru Richu Kleimanu otvara suradnja sa suosnivačem Alibabe i vlasnkkom Netsa, Josephom Tsaijem.

Dolazak Irvinga koji je u klubu dobio preferencijalni tretman, popriličnu slobodu izbivanja od momčadi te sudjelovanje u kadrovskim odlukama GM-a Seana Marksa, potvrdio je da najveće NBA zvijezde žele same odlučivati o tome gdje igraju, s kim igraju i kako igraju.

Postavlja se pitanje u kojoj mjeri je dozvoljeno na igrače trošiti van onoga što dobivaju za plaću?

Člankom 13. Kolektivnog ugovora postavljena su ograničenja koja imaju za cilj spriječiti izbjegavanje salary capa na način da organizacija igraču kompenzaciju osigurava izvan samog ugovora. To uključuje zabranu korištenja “trećih strana” kao sponzora ili povezanih tvrtki preko kojih bi se izvršavala plaćanja ili ih se kompenziralo kroz plaćanje u naravi. Crveno svjetlo pali se osobito u situacijama kada igrač van terena dobiva posao u vrijednosti koja značajno prelazi njegovu tržišnu vrijednost.

Vlasnici ne smiju omogućavati igračima ulaganja u poslovne pothvate povezane s njima, ne smiju se obećavati budući ugovori niti osiguravati poslove osobama koje zastupaju igrača ili obavljaju poslove u njegovo ime i za njegov račun.

Igrači žele veću kontrolu

Javna je tajna da momčadi na razne načine izbjegavaju financijska ograničenja postavljena salary capom i da NBA liga gleda kroz prste. Sve dok takve nepravilnosti ne dođu do medija.

2015. godine LA Clippersi su kažnjeni jer su posredovali pri sklapanju sponzorskog ugovora između DeAndre Jordana i Lexusa.

LA Clippersi su i 2019. prilikom udvaranja Kawhiju Leonardu optuženi da su članovima njegove obitelji i njegovim poslovnim partnerima osigurali određene poslove i primanja.

Tsai je jasno obznanio da je spreman plaćati luxury tax koji je Netsima za sezonu 2020-21 određen na oko 30 milijuna dolara, ali će momčadi poput Netsa i Warriorsa koji plaćaju porez na luksuz u konačnici ligi isplatiti manje iznose zbog odluke da se ekipama izađe ususret radi posljedica pandemije. Za 57-godišnjeg milijardera Tsaija dodatan iznos kojim se pokušava destimulirati razbijanje salary capa i nije preveliko opterećenje.

Sullivanova knjiga pruža detaljan uvid u aktivnosti igrača izvan NBA parketa i stiže u vremenu kada jačaju razgovori o sve većem utjecaju igrača, ulozi NBA lige u aktualnim socijalnim i političkim nemirima u SAD-u, povezanosti NBA lige s tržištem Narodne Republike Kine te različitim tumačenjima vezanima uz gledanost samog sporta.

U razgovoru s Danom Le Batardom koji je na Sullivanova otkrića reagirao komentiravši da mu se ne čini kako je postupanje Brooklyn Netsa baš košer, Sullivan mu odgovara da mu se čini kako mnoge stvari koji Netsi rade “nisu baš košer”.

Trener Kenny Atkinson je dobio otkaz kako bi Netsi doveli trenera po svom izboru. Kad je Steve Nash preuzeo trenersko kormilo Netsa, Kyrie Irving je rekao kako misli da Netsi baš i nemaju trenera u klasičnom smislu te riječi. “Nekad bi KD mogao biti trener. Nekad bih ja mogao.”

Bilo je jasno da će Netsi u skraćenoj sezoni 2020-21 biti magnet za gledatelje i medije, a taj trend je doživio vrhunac nakon što im se pridružio James Harden koji je odlučio napustiti Houston Rocketse i putem razmjene je stigao baš u Brooklyn Netse o čemu se javno nagađalo tjednima ranije.

Najveće NBA zvijezde više nemaju ni potrebe kriti tradeove u vlastitim aranžmanima.

Osim toga, njihovi osobni brendovi su u nekim slučajevima veći od brendova samih momčadi. Ukoliko su dovoljno uspješni na parketu i privlače milijunske sponzorske ugovore, gotovo da i nemaju kome odgovarati unutar same NBA lige.

2019. godine je NBA liga barem formalno postrožila svoju kontrolu neovlaštene komunikacije s igračima pod ugovorom (anti-tampering rules) na način da je uvedena revizija komunikacija koje momčadi rade s igračima i njihovim agentima.

Ipak, promjena paradigme i svijesti igrača koji sve manje pristaju na razmjene u kojima se njih ništa ne pita, koji sve slabije rezoniraju s nastojanjima vlasnika da kroz salary cap ograniče njihova primanja i koji su sve manje spremni žrtvovati svoju karijeru radi momčadi i zajednice, dovelo je Ligu do situacije u kojoj se trenutno nalaze Brooklyn Netsi gdje vrlo bogati, strani vlasnik ne štedi novce i vjerojatno ne mari puno za pravila iz Kolektivnog ugovora što odlično odgovara igračima koji, sasvim razumno, žele što veću kontrolu nad svojim životima i karijerama.

Kao nekada glazbenici, tako danas i sportaši smatraju da im pripada veći komad kolača i veći udjel u procesu odlučivanja i raspodjele dobiti.

Je li u opasnosti salary cap i je li to model koji prije svega osigurava kakvu-takvu ravnopravnost među ekipama ili tek način da vlasnici profesionalnih klubova ograniče količinu novaca koju će potrošiti na igrače?

Interesi im ne izgledaju usklađeni.

Riječima Jay Z-a s istoimene trake Can’t Knock the Hustle: “At my arraignment screaming / All us blacks got is sports and entertainment, until we even / Thieving, as long as I’m breathing /
Can’t knock the way a n**** eating, fuck you even!”


Jedan odgovor

  1. Vlasnički ratovi: Zašto Joe Lacob želi “uništiti” Boston Celticse

    […] Što nam nova otkrića u Brooklynu govore o stanju u NBA ligi? […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: