Zlatna dionica? Mogu li se navijači Chelseaja izboriti za veći utjecaj u klubu?

Utrka za kontrolom nad engleskim premierligašem Chelseajem je u punom jeku nakon što je dosadašnji vlasnik Roman Abramovič odlučio prodati londonski klub pod pritiskom sankcija uzrokovanih ratom u Ukrajini.

Aktualni prvak Europe privukao je značajan broj zainteresiranih kupaca, a rok za predaju ponuda konzultantima u investicijskoj banci Raine Group istekao je u petak 18. ožujka. Među ponuđačima su domaći poslovnjak Nick Candy uz potporu korejske Hana grupe, londonska financijska tvrtka Aethel Partners, menadžeri Martin Broughton i Sebastian Coe, američka obitelj Ricketts koja drži Chicago Cubse, kao i konzorcij okupljen oko švicarskog milijardera Hansjoerga Wyssa i suvlasnika LA Dodgersa Todda Boehlyja.

Abramovič je klub preuzeo 2003. godine i krajnji je vlasnik tvrtke Fordstam Limited u čijem je vlasništvu 117 godina star klub. Krajem prošle godine je taj nogometni klub prijavio gubitak u iznosu od 145 milijuna funti. Procjenjuje se da klub duguje preko milijardu funti raznim povezanim tvrtkama preko kojih Abramovič financira momčad. Chelsea je klub s vrha Premier lige koji financijski najviše ovisi o prodaji igrača zaradivši značajno više od prodaje nego konkurenti Arsenal i Liverpool.

Deloitte Money League je smjestio Chelsea na osmo mjesto u svijetu po prihodima (City, United i Liverpool su ispred). Klub ima potpisan dugogodišnji sponzorski ugovor s Nikeom čija se vrijednost procjenjuje na 60 milijuna funti godišnje.

Nakon nedavne prodaje Newcastlea i Southamptona, ovo je treći klub u najbogatijoj ligi u Europi koji bi u razmaku od pola godine mogao promijeniti vlasnika.

S obzirom na to da se odabir najbolje ponude i zaključenje kupoprodaje očekuje u skorom roku, postoji mogućnost da će prodaja zaobići postroženi test kojom je Premier liga najavila da će podvrgnuti nove promjene u strukturi vlasništva, a sve nakon kritika upućenih toj ligi povodom prodaje Newcastlea i Southamptona. Gary Hoffman, prvi čovjek Premier lige, najavio je povlačenje sa svoje funkcije nakon kritika upućenih zbog prelaska Newcastlea u ruke fondu koji se povezuje s režimom u Saudijskoj Arabiji.

“Razmišljamo o osnivanju neovisnog panela čiji bi posao bio pažljivo ispitati odluke vezane uz prodaju klubova. U idealnom svijetu smo te promjene željeli uvesti prije nove kupoprodaje, ali nisam siguran hoćemo li to uspjeti u ovoj situaciji s prodajom Chelsea“, izjavila je dužnosnica Lige Helen McNamara naglasivši da je Liga u razgovorima i s Amnesty Internationalom ne bi li pronašla načine kako bolje osigurati visoki integritet vlasnika klubova.

Owners’ and Directors’ Test (O&D Test) ocrtava standarde koji bi diskvalificirali pojedinca da postane vlasnik ili direktor kluba. To uključuje kaznene presude za širok raspon kaznenih djela, zabranu od strane sportskog ili profesionalnog tijela ili kršenje određenih ključnih nogometnih propisa poput namještanja utakmica. Test se primjenjuje na potencijalne vlasnike i direktore koji zatim podliježu reviziji svake sezone.

U osnovi, Premier liga jest privatno trgovačko društvo u suvlasništvu 20 momčadi koje se u datom trenutku u njoj natječu. Glavna skupština Premier lige održava se na kraju svake sezone, a tada klubovi koji su ispali prenose svoje udjele na klubove koji su iz prve nogometne lige promovirani u Premier ligu. Klubovi imaju mogućnost na skupštini predlagati nova pravila ili izmjene i dopune postojećih. Svaki klub-član ima pravo na jedan glas, a sve promjene pravila i veliki komercijalni ugovori zahtijevaju podršku najmanje dvije trećine glasova ili 14 klubova kako bi se usvojili.

Engleski nogometni savez ima posebni status u Premier ligi i mogućnost glasovanja o određenim pitanjima (uključujući i pravo veta) i zadužena je za regularnost natjecanja te disciplinska pitanja, ali nema ulogu u svakodnevnom vođenju Premier lige.

Pročitaj na Zadnjem Polju: Manchester United s Kajmanskih otoka

Ministarstvo zaduženo za sport (Department for Digital, Culture, Media & Sport) našlo se u centru aktualne krize s vlasništvom i poslovanjem Chelseaja zbog primjena sankcija vezanih uz rat u Ukraniji, ali i pod pritiskom navijača kako bi ministar Nigel Huddlestone objavio tzv. fan-led reviziju poslovanja klubova koja za cilj ima analizu poslovanja s naglaskom na stajališta i zaključke udruga navijača. Posljednja takva revizija pod vodstvom sad već bivšeg ministra Croucha zaokružena je upravo zaključkom da je potrebna stroža, neovisna kontrola vlasništva nad klubovima kao i veća inkluzija navijača.

Nogometni klubovi su kulturno dobro i temelj naših zajednica. Predani smo zaštiti ih“, tvitnula je nedavno državna tajnica Nadine Dorries.

U takvoj atmosferi je navijače Chelseaja dočekala vijest o prodaji kluba sa Stamford Bridgea.

Zajednica navijača okupljena oko inicijative Chelsea Supporters’ Trust (CST) sada je vrlo aktivna u nastojanju da ovu vlasničku krizu iskoristi ne bi li pokušali ojačati svoj utjecaj u klubu.

Obratili su se potencijalnim novim vlasnicima kroz otvoreno pismo u kojem su iznijeli svoje temeljne stavove i istaknuli ključne probleme uključujući i otpis potraživanja kluba prema udruzi Chelsea Pitch Owners osnovanoj kako bi se svojedobno izbjegao bankrot i kako bi se u budućnosti spriječilo nekretninsko špekuliranje te zaduženoj za održavanje stadiona.

Glavni zahtjev je tzv. zlatna dionica (golden share) – posebni udjel u vlasništvu kluba koji bi navijačima omogućio sudjelovanje u ključnim odlukama.

Potrebno bi bilo precizirati koje ovlasti bi navijačima omogućilo posjedovanje povlaštene dionice u klubu, ali prema službenim izjavama iz CST-a njihovi predstavnici su održali sastanke s nekim od ponuđača, a izjave Nicka Candyja tumače se na način da bi on bio spreman navijače uključiti u procese odlučivanja.

Engleski mediji i analitičari napominju kako se radi o prekretnici za engleski nogomet unutar kojeg navijači već dugo godina aktivno traže model koji bi im omogućio sudjelovanje u odlučivanju. Značajno ih je osnažila prošlogodišnja kriza uzrokovana najavom nekih od klubova kako se namjeravaju priključiti tzv. Super Ligi. Potporu CST-u pružili su i navijači Arsenala zatraživši od aktualne vlasti potporu njihovim gradskim rivalima.

Nema boljeg načina da zaštitite budućnost kluba od davanja udjela navijačima u vlasničkoj strukturi. Izravna uključenost navijača u upravljanje klubom osigurava im status skrbnika i omogućava provjeru i ravnotežu načina na koji se naši klubovi vode“, stoji u izjavi nacionalne udruge navijača Football Supporters’ Association.

Citiraju zaključke iz već spomenute fan-led revizije odnosno rezultate ankete koja upućuje na to da 86% ispitanika podupire inicijativu da se navijačima dozvoli kupnja dionica i udjela u klubu za koji navijaju.

Navijači diljem Engleske tako aktivno djeluju na tome da osiguraju demokratičniji model upravljanja klubovima na tragu modela već viđenog u Hrvatskoj.