Brock Purdy: Treći izbor

Neki izbori su prvi, neki treći. Kako je Brock Purdy vratio broj 13 na svoj dres i postao senzacija ovogodišnje NFL sezone.

Neposredno prije početka aktualne NFL sezone, novak San Francisco 49ersa na poziciji quarterbacka Brock Purdy, dokopao se dresa s brojem 13. Taj broj nosio je u srednjoj školi dok je na Sveučilištu Iowa State nosio 15 jer je broj 13 već bio zauzet.

Puno se toga u životu Brocka Purdyja okreće oko brojeva. I oko izbora.

2022. godine izabran je kao posljednji, 262. igrač na draftu i tako zaradio titulu Mr. Irrelevant koja se prišije zadnjem draftiranom igraču. Proveo je tako nekoliko ljetnih dana paradirajući po zemlji u suradnji s kampanjom Irrelevant Week koja slavi zadnjeizabranog i skuplja novac u humanitarne svrhe. Nosio je tada još dres s brojem 14 i bio tek treći izbor na depth chartu 49ersa s obzirom da su na poziciji QB-a bolji status od njega imali mladi Trey Lance i veteran Jimmy Garoppolo. Lance, izabran kao ukupno treći igrač po redu prije dvije godine, trebao je biti budućnost Ninersa. Nitko nije očekivao da će Purdyja vidjeti u bilo kakvoj značajnijoj ulozi ove sezone.

Onda su se ova dvojica ozlijedila, a Purdy je kao third stringer preuzeo kormilo napada, zaredao osam pobjeda i doveo 49erse u konferencijsko finale gdje ih čekaju prvi nositelji Philadelphia Eaglesi.

Taj Purdyjev niz krenuo je upravo protiv Dolphinsa, momčadi za koju je navijao kao dječak i po čijem je dodavaču Danu Marinu, uostalom, i izabrao nositi dres s brojem 13. Trener 49ersa Kyle Shanahan je nakon ozljede dva dodavača na teren morao poslati svoj treći izbor koji se pretvorio u apsolutnu senzaciju ovogodišnje NFL sezone.

Purdy je u prvom kolu doigravanja protiv Seahawksa bacio tri TD dodavanja i odveo 49erse na obračun s Dallas Cowboysima gdje je završio bez TD-a, ali i bez izgubljenih lopti i s 214 osvojenih yardi i 65% upotpunjenih dodavanja. Purdyjev omjer TD-a i presječenih lopti je 13-4, a postotak upotpunjenih dodavanja visokih 67,7%. Ovaj novak još uvijek ne zna za poraz u NFL-u.

Iako je bio zvijezda u srednjoj školi Perry u Arizoni, Purdy nije kotirao visoko kao kandidat za najbolja sveučilišta pa ga je na Sveučilište Iowa State poslao program rane prijave gdje se skautima ipak uspio nametnuti. Neočekivani uspjeh na najvećoj pozornici tako je američke medije bacio u trans pa se u razgovorima sa srednjoškolskim trenerima i nastavnicima prepričava kako je mali Purdy, rođen u posljednjim danima prošlog stoljeća, bio omiljen među tetama u kantini, zaštitarima i osobljem zbog svoje osobnosti te koje je kostime oblačio na Noć vještica.

Purdy je bio treći izbor i na prvoj godini fakulteta 2018. kada je ugrabio priliku nakon ozljede jednog i lošeg nastupa drugog dodavača te s omjerom 7-2 završio sezonu Iowa State Cyclonsa. Proveo je ukupno pune četiri godine na faksu na kojem je postavio brojne rekorde, ali uoči NFL drafta je oko njega bilo niz upitnika kako zbog visine (185 cm) tako i zbog jačine ruke.

Na kritike da nije dovoljno pokretan QB, Purdy je pokušao odgovoriti protiv Seahawksa gdje je u drugoj četvrtini prvi pokušaj osvojio upravo probijanjem (uključujući i kratki high-stepping) ili u jednoj akciji u zadnjoj četvrtini kada je izbjegao pass rush i pronašao igrača u protivničkom zadnjem polju, iako akcija nije završila polaganjem. Protiv Seahawksa je, uz pomoć svojih linijaša, probijanjem s gol linije uspio postići polaganje.

Snalažljivi Purdy za (skoro) TD

Uoči drafta kontaktirali su ga trener dodavača Brian Griese i njegov zamjenik Klay Kubiak. Ovo je Grieseju također prva sezona u 49ersima nakon posla analitičara na ESPN-u i Purdy će naglasiti koliko mu je suradnja s Griesejem pomogla u preuzimanju napada nakon ozljeda Garroppola i Lancea.

Izbor Purdyja svakako je uspjeh i za generalnog menadžera Johna Lyncha čiji je skaut za Iowu vrlo pozitivno govorio Lynchu o Purdyjevim igračkim i liderskim kvalitetama na tom sveučilištu.

Stabilnost na poziciji dodavača pokazala se od ključne važnosti za NFL franšize. Jednako tako je važno imati kvalitetno rješenje na klupi, ali činjenica da je Shanahan mogao potegnuti za svojim trećim izborom i nastaviti pobjeđivati – zvuči nestvarno. Razlog tomu su u određenoj mjeri i Shanahanovove napadačke sheme te činjenica da Purdy na raspolaganju ima svestranog probijača McCaffreyja te zdrave tight enda Kittlea i hvatača Samuela.

Samopouzdanje i brze reakcije omogućile su Purdyju da se vrlo brzo uklopi u Shanahanov sustav. Spremnost da brzo reagira i iskoristi komparativne prednosti 49ersa mogla se primijetiti u utakmici protiv Raidersa koju je, uz sve greške, ipak završio s dva TD i ukupno 22 upotpunjena dodavanja. Ovdje izdvajamo brzu reakciju i spuštanje lopte snalažljivom McCaffreyju pod prijetnjom blitza. Akcija koja je mogla završiti izgubljenim yardima, tako je završila produljenjem napada 49ersa.

Odlična reakcija protiv pritiska

Purdy se kao, sreća u nesreći, pokazao izuzetnim rješenjem za 49erse koji su u ovu sezonu ušli po pritiskom rješavanja pitanja na poziciji QB-a. Trey Lance je dobio priliku premda prošle sezone nije baš oduševio, a Garoppolo je već bio na izlaznim vratima franšize koja za njega nije uspijevala dobiti traženu odštetu. Iako je Garoppolo nakon ozljede Lancea stabilizirao napad 49ersa j pokrenuo ovu pobjedničku seriju, problem QB-a ponovno je aktualiziran nakon njegove ozljede.

Shanahan je sada pred vratima novog Super Bowl nastupa s 49ersima, a u utakmici protiv favoriziranih Eaglesa će njegov treći izbor Brock Purdy morati odigrati najbolje do sada želi li kao Gospodin Nebitni osigurati sebi i momčadi nastup na Super Bowlu koji se održava upravo u Arizoni, državi u kojoj se rodio.

Do tada Garoppolo možda bude i spreman za nastup, a tada bi se Shanahan našao pred izborom da li da ostavi unutra novaka Purdyja ili vrati veterana Garoppola.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: