Zašto su engleski nogometni klubovi financijski najmoćniji na svijetu?

Od 20 najbogatijih nogometnih klubova, deset ih je iz engleske Premier Lige. Mogu li Nijemci i Španjolci odgovoriti izazovu?

Revizorska kuća Deloitte je objavila svoje 21. izdanje Deloitte Football Money League u kojem analizira prihode najbogatijih nogometnih klubova na svijetu.

S prihodima od 676 milijuna eura u sezoni 2016/17, Manchester United je zadržao prvo mjesto na ljestvici ispred Real Madrida kojem su prihodi porasli za 54 milijuna dolara velikim dijelom i zbog obrane naslova UEFA-ine Lige prvaka.

Prihodi 20 najbogatijih klubova na svijetu porasli su za 6% u odnosu na prethodnu natjecateljsku godinu.

“Europski nogomet nastavlja financijski napredovati s gotovo pola milijarde eura u prihodima za 20 najbogatijih kluba. Osobito je impresivna obrana prvog mjesta za United unatoč slabijoj funti. Real i Barcelona najavljuju novi rast i odluka o prvom mjestu iduće godine bit će odlučena na temelju sportskih rezultata.”

Don Jones, Deloitteov odjel za analizu poslovanja u sportu

Bayern Munich je zabilježio najbolje komercijalne rezultate od svih navedenih ekipa, a talijanski Milan ispao je iz prvih 20 klubova za koje su vam ove godine bili potrebni prihodi u visini od 200 milijuna eura, što je čak 16% više nego godinu ranije i dvostruko više nego što bi vam trebalo da u TOP 20 uđete 2010.

deloitte-football-money-league-2018-3-1024

Ističe se dominacija klubova iz Engleske Premier Lige kojih je čak deset među prvih 20 uz zajednički prihod od 3,8 milijardi eura. Kako im je to uspjelo s obzirom da engleski klubovi nisu nužno i najuspješniji te nemaju velike prihode od prodaje ulaznica ili komercijalnih aktivnosti? Ovo je lista od 14. do 20. mjesta:

14. Leicester City — 7% prodaja ulaznica, 11% komercijalni prihodi

15. Internazionale — 11% prodaja ulaznica, 50% komercijalni prihodi

16. Schalke 04 — 23% prodaja ulaznica, 41% komercijalni prihodi

17. West Ham United — 16% prodaja ulaznica, 18% komercijalni prihodi

18. Southampton — 12% prodaja ulaznica, 9% komercijalni prihodi

19. SSC Napoli — 10% prodaja ulaznica, 17% komercijalni prihodi

20. Everton — 9% prodaja ulaznica, 15 komercijalni prihodi

Uočljivo je da upravo kod engleskih klubova najmanji udio u prihodima stiže od prodaje ulaznica i potrošnje na dan utakmice te komercijalnih prihoda od prodaje opreme i sl. Leicester City je zbog osvajanja Premier Lige skočio na visoko 14. mjesto iako mu ovi navedeni prihodi utječu na tek 18% ukupne zarade.

Ključnu ulogu je odigrala zarada o televizijskih prava!

Premier Liga je 2015. sa SkySports i BT Sports potpisala trogodišnji ugovor od 2016-2019 za prava na prijenos utakmica u Velikoj Britaniji vrijedan ukupno 5.5 milijardi funti. Svake godine 50% sredstava se dijeli jednako među svim klubovima, 25% prema konačnoj poziciji na tablici i 25% ovisno o količini prijenosa uživo.

Leicesteru se ta zarada od distribucije televizijskog novca povećala zbog vrhunskog rezultata u domaćoj ligi pa su od nje zaradili ukupno 222 milijuna eura što im je činilo udio od čak 82% od ukupne zarade.

Uz 5.5 milijardi funti od domaćih tv prava, procjenjuje se da će Premier liga u razdoblju od 2016-2019 zaraditi dodatnih tri milijardi funti od televizijskih prava na međunarodnom tržištu.

To je jedan od razloga zašto je engleska Premier Liga treća najmoćnija profesionalna sportska liga na svijetu i to iza američkog bejzbola (9,5 milijardi) i NFL footballa (13 milijardi).

sports-leagues-by-revenue-9337-c600

Španjolska nogometna liga je 2016. potpisala trogodišnji ugovor vrijedan 2,7 milijardi eura, dok je njemačka Bundesliga potpisala na četiri godine vrijedne 4,6 milijardi eura što je povećanje od gotovo 85% i ugovor je aktiviran ove godine.

Iako je dojam da Premier liga kao jači brend ima i bolju zaradu na međunarodnom tržištu, razlika u televizijskim pravima je puno manja nego na domaćim tržištima gdje su očito engleske televizijske kuće spremne platiti znatno veći iznos nego što mogu izdvojiti tv kuće u Španjolskoj i Njemačkoj.

SkySports plaća 11 milijuna funti za jednu utakmicu, a BT Sports oko 7,6 milijuna funti.

“Uopće ne sumnjam da ćemo se kroz idućih deset godina praktički izjednačiti s Premier ligom ili doći na barem 10% razlike u prihodima od TV prava. Na međunarodnoj razini je razlika puno manja, ali naš glavni cilj ostaje maksimalno se približiti Premier ligi.”

Javier Tebas, predsjednik La Lige

Jednak cilj imaju i čelnici Bundeslige kojima je jasno da su televizijska prava najveći izvor prihoda i ono što, uz funtu koja je još uvijek jača od eura, odvaja Premier ligu od ostatka nogometnog svijeta.

Španjolcima i Nijemcima neće biti lagan posao ganjati englesku nogometnu ligu baš kao što ni SkySportsu i BTSportsu neće biti lagan posao zadržati televizijska prava na nju.

Naime, Amazon je već krenuo u ofenzivu i pregovore za ulazak na tržište Premier Lige nakon što se 2019. godine aktivira novi ugovor za kojeg se procjenjuje da će biti još veći zbog ulaska digitalnih igrača na nogometne terene.

Rezultat najnovijih pregovora oko televizijskih prava na Premier ligu odigrat će ključnu ulogu u određivanju najmoćnijih svjetskih klubova u idućih deset godina.

Televizijska kuća Sky očekuje financijsku stimulaciju nakon što je Disney preuzeo dio portfelja 21. Century Foxa pod kojim je ušla i kuća Sky. Amazon, prema pisanju britanskog The Telegrapha, u međuvremenu s konzultantima provodi financijski due diligence i razmišlja o podnošenju obvezujuće ponude za tv prava u razdoblju od 2019-22.

Interes svakako postoji i dojam je da će Premier Liga odgovoriti LaLigi i Bundesligi s još jačim ugovorom koji bi mogao dodatno ojačati financijsku moć njihovih klubova. Španjolske vlasti od LaLige očekuju da krene s pravednijom redistribucijom televizijskog novca koji bi mogao smanjiti prihode Real Madridu i Barceloni, ali oni bi to mogli nadoknaditi kroz komercijalne operacije na globalnoj razini zbog jakog brenda.

Analiza Deloittea pokazala je da se jaz među nogometnih 1% i ostatka nogometnog puka nastavlja povećavati i kao prirodno se nameće pitanje hoće li dvadesetak najmoćnijih svjetskih klubova od kojih je svaki u Europi – organizirati vlastito, elitno natjecanje koje bi im osiguralo veće prihode, još veći interes sportske javnosti i zaradu koja bi mogla daleko premašiti ono što dobivaju od UEFA-e i domicilnih liga.


2 odgovora

  1. Katalizator promjene?

    […] Zašto su engleski nogometni klubovi financijski najmoćniji na svijetu? […]

    Sviđa mi se

  2. Engleski mediji pišu o tajnovitoj tvrtci Pitch International koja i u Hrvatskoj drži TV prava na Prvu HNL

    […] Čitajte na Zadnjem Polju: Zašto su engleski klubovi financijski najmoćniji […]

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

Website Powered by WordPress.com.

%d blogeri kao ovaj: